David Fincher’dan Joker’e sert eleştiri: Akıl hastalarına ihanet

Ünlü yönetmen geçen yıla damgasını vuran filme dair düşünceleri açıkladı

David Fincher'ın yeni filmi Mank, Netflix'te 4 Aralık'ta yayımlanacak (AFP)

Ünlü yönetmen David Fincher, 2019’a damgasını vuran Joker filmine dair fikirlerini açıkladı. Fincher, yönetmenliğini Todd Phillips’in yaptığı filmin akıl hastalığını tasvir etme biçiminin problemli olduğunu belirtti. 

Zihinsel hastalığını merkezde olduğu, unutulmaz filmler arasında yer alan Dövüş Kulübü’nün (Fight Club) yönetmeni Hollywood’un süper kahraman takıntısını eleştirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl Joker vizyona girmeden önce de verdiği tartışmalı mesaj nedeniyle uzun süre gündemden inmemişti. Vizyona girmesinin ardından tüm dünyada pek çok izleyiciden ve eleştirmenlerden olumlu yorum almıştı. 

Ancak filmin ana karakteri Arthur Fleck’e dair tartışmaların devam ettiği anlaşılıyor. Arthur hem akıl sağlığı sorunları hem de maddi sıkıntılar yaşayan bir karakter olarak tasvir ediliyor. 

Arthur Fleck’in durumu gerçek bir akıl hastalığına dayansa da film bir bütün olarak akıl hastalarının özellikle de ne kadar “tehlikeli” olabileceklerine dair klişeleri sürdürdüğü gerekçesiyle eleştiriliyor. 

Screen Rant'in haberine göre verdiği yeni röportajda David Fincher da Joker’e dair görüşlerini dile getirdi. Fincher, Phillips’in Martin Scorsese’nin Taksi Şoförü’yle (Taxi Driver) Komediler Kralı’nı (The King of Comedy) birleştirdiğini söyledi.

Kimsenin bu malzemeye bakıp şöyle düşüneceğini sanmıyorum: 'Evet hadi (Taksi Şoförü’nün) Travis Bickle’ıyla (Komediler Kralı’nın) Rupert Pupkin’ini alalım ve onları birleştirelim. Sonra akıl hastalarına ihanet ederek onu oyuna getirip milyar dolarlar kazanmak için yeniden satışa sunalım.'

Fincher, Mindhunter ve Se7en gibi seri katil hikayeleriyle biliniyor. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU