İran'da başörtüsü protestosundan ceza alan ve Türkiye'de bulunan aktivist kadın sınır dışı edilebilir

Ülkenin en yüksek dağı Demavend'e çıkarak başörtüsünü protesto etti. Yargılanıp 12 yıl ceza alınca kaçarak Türkiye'ye geldi. Edirne'deki bir geri gönderme merkezinde tutulan Nasibe Şemsai, İran'a iade edilme korkusu yaşıyor

Nasibe Şemsai / Fotoğraf: Independent Türkçe

İran'da 2017'de zorunlu başörtüsü yasasına karşı birçok eylem düzenlendi. 

Eylemler nedeniyle onlarca kadın aktiviste hapis cezası verildi.

Bu kadın aktivistlerden biri de Nasibe Şemsai'ydi. Şemsai aynı zamanda bir dağcı.

İran'ın en yüksek dağı Demavend'e çıkarak başörtü takmanın zorunlu olmasını protesto eden Şemsai, 2018'de tutuklandı.

 

Nasibe Şemsai
Nasibe Şemsai / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

'Kutsal değerlere hakaret' iddiasıyla 12 yıl hapis cezası verildi

Şemsai, 6 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

Ancak Devrim Mahkemesi, "kutsal değerlere hakaret" ettiği gerekçesiyle Şemsai'yi 12 yıl hapisle cezalandırdı.

Kimlik ve pasaportu dahil her şeyine el konulan Şemsai, davayı temyize taşıdı.

Cezanın burada onandığını öğrenen Şemsai, 2020 Şubat'ında kaçak yollardan Türkiye'ye geldi.

İspanya'ya gitmek için sahte pasaport temin etti

Yaklaşık 9 aydır Türkiye'de yaşayan Şemsai, İspanya'da yaşayan kardeşinin yanına gitmek için bir kaçakçıdan sahte pasaport temin etti. 

Kasım başında sahte pasaportla İspanya'ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı'na giden Şemsai, polisler tarafından gözaltına alınarak Göç İdaresi'ne teslim edildi.

Şuan Edirne geri gönderme merkezinde tutulan Şemsai'nin önümüzdeki günlerde İran'a iade edileceği iddia edildi.

 

Nasibe Şemsai
Nasibe Şemsai / Fotoğraf: Twitter

 

"Şemsai, hafta içinde İran'a iade edilecek"

Şemsai'nin ailesine ulaşan İranlı gazeteci ve insan hakları aktivisti Peyman Aref, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuştu. 

Şemsai'nin kardeşi ile konuştuğunu kaydeden Aref, "Göç İdaresi, Şemsai'ye hiçbir şey sormadan iltica hakkı tanımadan doğrudan Edirne geri gönderme merkezine gönderiyor. Avukat pazartesi günü konuyla ilgilenecek ancak Şemsai'nin ailesi çok tedirgin. Bana verdikleri bilgiye göre Şemsai hafta içinde İran'a iade edilecek. Bunun önüne geçilmeli" diyerek yardım çağrısında bulundu.

İran yargısının başörtüsü protestocularına normalde 6 ay ile 1 yıl arasında ceza verdiğini anımsatan Aref, "En fazla belki 2 yıl ceza alan olmuştur. Ama Şemsai tam tamına 12 yıl hapis cezası aldı ve cezası yüksek mahkeme tarafından da onandı. Şemsai'nin İran'a iade edilmesi uluslararası anlaşmalara da aykırı ve kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"Son bir yıl içerisinde 7 bin 900 İranlı deport edildi"

Geçen ay İstanbul'a ziyaret amaçlı gelen İran asıllı bir İsveç vatandaşının da İran'a iade edildiği belirten Aref, devamında şunları söyledi:

Türkiye'den İran'a sık sık iadeler oluyor. Mesela geçen sene İran'da protestolara katıldığı için hapis alan 22-23 yaşlarında iki genç Antalya'ya gelmişti. Gençlerin Antalya Emniyet Müdürlüğü ve Göç İdaresi'nde verdiği bilgilerin hepsi İran makamlarının eline geçti. Gençler ifadelerinde eyleme katıldıklarını ve banka yaktıklarını söylemişti. İran bunları delil sayarak gençleri idam ile yargıladı. Dosya şuan Divanı Ali'ye (Yargıtay) de ve idam edilme riskleri var.

Benzer birçok iadenin yaşandığını ifade eden Aref, "Son iki yılda siyasi nedenlerle Türkiye'den İran'a teslim edilen kişilerin sayısı yüzden fazla. Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre son bir yıl içinde 7 bin 900'den fazla İranlı deport (sınır dışı) edildi" bilgisini paylaştı.  
  


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU