TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Yeni Yol Grubu Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Reform Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ali Çalışkan’ın durumlarına ilişkin çarpıcı bir konuşma gerçekleştirdi. Ün, insan hayatının hiçbir makamdan daha önemsiz olamayacağını vurgulayarak, hukukun sadece mahkemelerde değil, kalplerde de başlaması gerektiğini dile getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Meclis’te Murat Çalık’ın sağlık durumu üzerinden yaşanan sessizliğe dikkat çeken Silkin Ün, “Bazılarımız konuşamadı. Kimi çekindi, kimi kararsız kaldı, kimi sadece gözlerini yere indirdi. Ama o sessizlik anında hepimiz aynı şeyi hissettik: Bir insanın yaşamı, hiçbir makamdan, hiçbir siyasi pozisyondan daha önemsiz olamaz” dedi.
Ün, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın Meclis konuşmasına da atıfta bulunarak, Turan’ın sözlerinin “kalpten çıktığı” mesajını verdiğini belirtti:
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Murat Çalık arkadaşımızın sağlık sorunları var. Ben şahsen kendisini seven biriyim. Allah’tan acil şifalar diliyorum. Umudum, hasta olan arkadaşımızın ev hapsi ya da başka bir tedbirle yargılanmasıdır.
Konuşmasının ikinci bölümünde, İzmir Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Reform Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ali Çalışkan’a yaptığı ziyareti anlatan Ün, Çalışkan’ın hala iddianame olmaksızın tutuklu olduğunu ve ağır suçlularla aynı cezaevi koşullarında tutulduğunu ifade etti. Ün, Çalışkan’ın sivil toplum alanında yıllardır çalışan bir akademisyen olduğunu hatırlattı.
“Bu cezaevinde kimler kalır?” diye soran Ün, “Darbe girişiminde bulunmuş hükümlüler, organize suç örgütü yöneticileri, ağır cezalı katiller… Sayın Çalışkan hakkında ise hala bir iddianame yazılmamış. Ne suçlama net, ne dava açılmış, ne mahkemeye çıkmış. Sadece tutuluyor” sözleriyle mevcut uygulamaya tepki gösterdi.
Milletvekili Ün, iddianamesiz tutukluluğun sıradanlaşmasının özgürlükleri bir ayrıcalığa dönüştüreceğini belirterek, “Ben o ziyarette bir suçlu görmedim. Kendini savunmayı bekleyen, açıklanabilir bir sürecin başlamasını umut eden bir insan gördüm” ifadelerini kullandı.
Hukukun sadece kanun maddelerinden ibaret olmadığını vurgulayan Silkin Ün, “İnsanı öncelemeyen bir hukuk sistemi, eninde sonunda toplumun tamamına zarar verir. Bugün Sayın Çalışkan gibi bir akademisyene bu uygulanıyorsa… Nerede masumiyet karinesi?” diyerek hukuk devleti vurgusu yaptı.
Konuşmasının sonunda, “İddianame yoksa serbest bırakın. Varsa da açıklayın. Hakkını savunabileceği bir mahkeme önüne çıkarın” çağrısında bulunan Ün, “Bu mesele sadece Sayın Mehmet Ali Çalışkan’ın meselesi değildir. Bu, bu ülkede yaşayan herkesin hukuk güvenliğiyle ilgili bir meseledir” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Independent Türkçe