Japonya’nın Trump’ı güçleniyor: Radikal sağcı Sanseito sandıkta ne yapacak?

Sanseito lideri Sohei Kamiya, “Önce Japonya” diyor

Sohei Kamiya, Kansai Üniversitesi'nde coğrafya ve tarih eğitimi gördü (AFP)

Japonya'da radikal sağcı Sanseito partisi, göçmenlik karşıtı politikalarıyla dikkat çekiyor. 

Doğu Asya ülkesinde seçmenler, parlamentonun üst kanadı olan Danışman Meclisi'ndeki (Sangiin) yeni milletvekillerini pazar günü sandığa giderek belirleyecek.

Üç yılda bir düzenlenen bu seçimde, siyasetçiler Meclis'teki 248 sandalyenin 125'i için yarışıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidar koalisyonunun Sangiin'deki çoğunluğunu koruyup koruyamayacağı merak ediliyor. 

Oylamaya açılacak 125 sandalyenin dağılımında iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) 62, koalisyon ortağı Komeito’nun ise 13 milletvekili var.

16’sı Anayasal Demokrat Parti’ye (CDP), 12’si de Nippon Ishin’e ait olmak üzere çeşitli muhalefet partilerininse toplamda 48 sandalyesi var. 

2020'de kurulan Sanseito ise bu dağılımda iki sandalyeye sahip. Ancak Kyodo News'ün sonuçlarını 14 Temmuz'da yayımladığı ve 43 bin 711 seçmenle yapılan ankette, ultra muhafazakar partinin bu sayıyı 10'a çıkarabileceğine dikkat çekilmişti. 

Pandemide aşı karşıtı söylemleri ve komplo teorileriyle tartışma yaratan Sohei Kamiya liderliğindeki parti, yabancılara sosyal yardım ödeneklerinin kesilmesi, LGBT yanlısı politikaların iptali, geleneksel aile değerlerine dönüş ve aylık 100 bin yen (yaklaşık 27 bin TL) çocuk bakım desteği gibi vaatlerle gündemden düşmüyor. 

Tokyo Temple Üniversitesi'nden siyasetbilimci Michael Cucek, "Partinin takipçilerinin çoğu ilk kez oy kullanacak olan ve ana akım partilerin kendilerine hiçbir şey sunamayacağını düşünen gençler" diyor.

Cucek'e göre parti seçimde 10 ila 15 sandalye kazanabilir. Kamiya'nın hedefiyse daha yüksek. 47 yaşındaki siyasetçi, cuma günkü açıklamasında seçmenlerden 20 sandalye istemişti.
 


Tokyo'daki Kanda Üniversitesi'nden Jeffrey Hall, ülkede dile getirilmesi genellikle tabu olarak görülen yabancı karşıtı söylemlerin arttığına dikkat çekiyor. Sosyal medya ve interneti iyi kullanan partinin özellikle genç erkeklerden destek topladığını söylüyor. 

New York Times'ın analizinde, Kamiya'nın normlara karşı çıkan açıklamalarında ABD Başkanı Donald Trump'ı örnek aldığına dikkat çekiliyor. 

Trump'ın "Önce Amerika" sloganını ödünç aldığını gizlemeyen Japon siyasetçi, 17 Temmuz'da Reuters'ta yayımlanan röportajında, Cumhuriyetçi liderin "cesur siyasi tarzını" beğendiğini söylemiş ve eklemişti:  

Geçmişte göç konusunu gündeme getiren herkes solun saldırısına uğrardı. Biz de saldırı altındayız ama destek de kazanıyoruz.

Kamiya, 3 Temmuz'daki açıklamasında da dışa kapalı bir siyaset izlemediklerini savunmuştu:

Aşırı milliyetçilik ya da korumacılık yanlısı değiliz. Aşırı serbest ticareti veya ulusal egemenliği görmezden gelmeyi kabul etmeyen, karşılıklı faydaya dayalı uluslararası ekonomik ilişkiler istiyoruz.

Japonya, işgücü açığı nedeniyle son yıllarda göç politikalarını gevşetti. 2024 itibarıyla yabancı nüfus 3,8 milyona ulaştı. Bu, toplam nüfusun sadece yüzde 3'üne denk gelse de bazı kesimlerin tepkisi çekiyor. 

Tokyolu şoför Tetsuya Kataoka şunları söylüyor: 

Maddi sıkıntı yaşıyorum. İnsanlar yabancıların yardım aldığını duyunca, bu oran düşük olsa bile, neden onlara para veriliyor da bizim ödediğimiz vergiler azaltılmıyor diye sorguluyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times, Reuters, AA 

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU