"Süvari geliyor": Dr. Fauci, bir koronavirüs aşısının daha ABD'den onay almak üzere olduğunu açıkladı

Avrupa Birliği, Pfizer'ın aşısının 200 milyon dozluk ilk partisi için çoktan antlaşma imzaladı

Pfizer/BioNTech'in ve Moderna'nın aşıları birbirine benziyor ve mRNA enjeksiyonuyla çalışıyor (Reuters)

Pfizer ve Almanya merkezli BioNTech, aşılarının yüzde 90 oranında etkili olduğunu duyurmuştu. Bundan birkaç gün sonra ABD'nin en önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, ülkede bir diğer koronavirüs aşısının onaylanmak üzere olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşının yakında çıkması umudu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri, son birkaç haftadır vaka sayılarının küresel düzeyde günlük ortalama 500 binlik artışta olduğunu göstermesinin peşinden geldi. Bu hafta ABD ve Birleşik Krallık (BK) gibi ülkelerde şimdiye kadarki en yüksek günlük enfeksiyon sayıları kaydedildi. Söz konusu sayılar ABD'de 133 bini, BK'de ise 33 bin 400'ü geçti.

Fransa ve Almanya gibi ülkeler de kışa denk gelen ikinci dalga olarak tanımlanan pandeminin hızlı yayılımıyla mücadele etmek için karantina önlemlerine geri dönüyor. Başka pek çok ülke de benzer önlemleri masaya yatırıyor.

Moderna'nın ABD'de geliştirdiği başka bir aşıdan bahseden Dr. Fauci, Pfizer'ınkiyle benzer sonuçların "duyurulmasının kelimenin tam anlamıyla eşiğinde" olduğunu öne sürdü. Moderna, firmanın ABD kurullarından acil kullanım izni almasına olanak sağlayacak deneme sonuçlarına ulaşmaya çok yakın olduklarını yakın bir zamanda bildirmişti.

Londra merkezli uluslararası ilişkiler düşünce kuruluşu Chatham House'da görüntülü bağlantı yoluyla yaptığı konuşmadada Dr. Fauci, "Süvari geliyor ama silahlarınızı indirmeyin" diyerek insanları maske takmak ve el yıkamak gibi önlemlere uymaya devam etmeyi şiddetle tavsiye etti.

Dünya genelinde birkaç Kovid-19 aşısı geliştirmenin farklı evrelerinde. Bunlara Hindistan, ABD, Çin ve Rusya'daki geniş çaplı denemeler de dahil.

Pfizer ve BioNTech'in duyurusuysa şimdiden büyük heyecan yarattı. BK Başbakanı Boris Johnson, hükümetinin nüfusun üçte birine yetecek sayıda aşı siparişi verdiğini duyururken AB de ilk etapta 200 milyon doz ve ileride 100 milyon ek doz aşı seçeneği içeren bir tedarik anlaşması imzaladı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU