Tunus Meclis Başkanı, Fransız Büyükelçi'yi kabul etti

Görüşmede önümüzdeki birkaç gün içinde Tunus-Fransız Parlamento Dostluk Komitesinin faaliyete geçirilmesi ele alındı

Fotoğraf: AFP

Tunus Meclis Başkanı Raşid Gannuşi, 10 Kasım’da Fransa’nın Tunus Büyükelçisi Andre Parant’ı kabul etti. Görüşmede ayrıca Meclis Başkanı’nın ikinci vekili olan Tarık el-Fettini, Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Süfyan Tobal ile Haklar, Özgürlükler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Simah Damk da hazır bulundu.

Tunus'taki yeni görevine başlayan konuğunu karşılayan Meclis Başkanı Gannuşi toplantının başında Fransız Büyükelçi’nin selefinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme çabalarına övgüde bulundu.

Görüşmede Tunus ve Fransa arasındaki ilişkilerin köklülüğü ve derinliğine ayrıca iki tarafın da gelecekte bu ilişkinin parlamentolar arası iş birliği dahil olmak üzere çeşitli yollarla desteklenmesine verilen önem vurgulandı. Bu bağlamda, önümüzdeki birkaç gün içinde Tunus-Fransa Parlamento Dostluk Komitesi’nin faaliyete geçeceği duyuruldu. Ayrıca iki ülkenin başbakanlarının liderlik ettiği Tunus-Fransa Ortak Yüksek Komitesi’nin yaklaşan toplantısının önümüzdeki mart ayında yapılmasının beklendiği kaydedildi.

Büyükelçi son dönemde yaşanan birçok yanlış olayın, Fransızların Araplar ve Müslümanlarla olan ilişkileriyle ilgili tutumunun yanlış anlaşılmasına yol açtığını söyledi. Her ne kadar terörü İslam ile ilişkilendirmeye çalışanlar olsa da Fransa'nın aradaki farklılıkları iyi değerlendirdiğini vurgulayarak milliyeti veya inancı ne olursa olsun teröristin eninde sonunda terörist olduğunu vurguladı. Bu konuda herhangi bir anlaşmazlık olmaması gerektiğini söyledi.

İki ülke arasındaki dostluğun geçici ve marjinal olaylardan sarsılmayacağının altını çizen Gannuşi şunları söyledi:

"Son terör olaylarında Fransız devleti ve kardeş Fransız halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu tereddüt etmeden dile getirdik. Hepimizin tek bir düşmanla; terörizmle savaşıyoruz. Tunus da dünyanın geri kalanı gibi bu tehlikeyle karşı karşıya. Ne İslam ne de başka hiçbir dinin terörizmle bağlantısı olamaz."

Fransız Büyükelçi, Fransa’da aralarında yüz binlerce Tunuslunun da bulunduğu 5 ila 6 milyon arasında Müslüman olduğunu belirtti. İki ülke arasında kalıcı bir iletişim köprüsü olduğunun altını çizen Parant, Tunus'un son terör olaylarından sonra ülkesiyle olan dayanışmasını takdir ettiğini kaydetti. Fransa'nın Tunus'un koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlar hakkındaki gerçeği çok iyi bildiğini belirten Parant, Fransa’nın sürekli Tunus ile iş birliği ve ortaklık ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Fransız Büyükelçi, iki ülke arasında terörizm ve düzensiz göç ile mücadele de dahil olmak üzere her türlü suçla mücadelede iş birliği ve koordinasyon olduğunu belirtti. Tunus Meclis Başkanı da iki ülke arasında mali, ekonomik ve kültürel alanlarda ilişkiler geliştirme arzusunu dile getirdi. Güney ülkelerinin istihdam ve kalkınma fırsatlarını arttırmak için düzensiz göç olgusunu kökten ele almanın gerekliliğine vurgu yapan Gannuşi, böylece gerçek nedenlerinin ortadan kalkacağını ve göç etmeyi düşünenler için istikrar unsurlarının sağlanacağını ifade etti.

Tunus Meclis Başkanı görüşmenin sonunda, 2020-2021 parlamento döneminde Halk Meclisi’ne sunulan başlıca dosyaları ele aldı. Söz konusu dosyalar arasında salgınla mücadelenin ekonomik ve sosyal boyutları vardı. Ayrıca demokratik deneyimin devamının teminatı olarak Anayasa Mahkemesi’nin temel olması konusuna değinen Gannuşi, bu bağlamda Tunus'taki sorunun siyasi sistemde değil seçim sisteminde olduğunu vurguladı.

Tunus Meclis Başkanı ayrıca parlamentoda ve dışında görsel-işitsel iletişim konusundaki tartışmaların ifade özgürlüğü etrafında dönmediğini ileri sürdü. İfade özgürlüğünün vazgeçilmez bir kazanç olduğu ifade eden Gannuşi, tartışmaların daha ziyade yönetim ve önerilen çeşitli yaklaşımların nasıl uzlaştırılacağı ile ilgili olduğunu belirtti. Çeşitli taraflar ve partiler arasında sürekli bir fikir birliğine duyulan ihtiyacı vurgulayan Gannuşi büyük projelerin ancak fikir birliği ile faaliyete geçeceğine inandığını dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU