Mansur Yavaş'tan yeni deprem önlemi: Her bina için kimlik kartı

Büyükşehir Kent Konseyleri Toplantısı’nda depreme karşı alınacak önlemler konuşuldu. Toplantıya video konferansla katılan Mansur Yavaş, doğal afetlere karşı her bina için kimlik kartı oluşturulacağını söyledi

Toplantının açılış konuşmasını Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yaptı / Fotoğraf: ankara.bel.tr

İzmir’de yaşanan deprem sonrası düzenlenen toplantıda Kent Konseyleri ile Yerel Yönetimlerin doğal afetlerde iş birliği ve kriz yönetimiyle ilgili yapılması gereken çalışmalar masaya yatırıldı. Büyükşehir belediye başkanları ve kent konseyi başkanları, depreme karşı alınması gereken tedbirleri ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankara Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Deprem Farkındalığı ve Kriz Yönetimi" video konferans toplantısında, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Depreme hazır mıyız?" sorusunu cevapladı. 

Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda online gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yaptı.

Yavaş: Her bina için kimlik kartı oluşturacağız

Kent Konseylerinin kriz yönetimi ve dayanışma için önemli bir oluşum olduğunun altını çizen ve Ankara Kent Konseyi’nin tavsiyesi doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu anlatan Başkan Yavaş, deprem afet planlarını anlattı.

Yavaş, “Ankara’daki yapıların güvenliği, insan yaşamının önemi ve kentimizin fiziksel, çevresel, sosyal ve ekonomik çerçevede karşılaşabileceği her türlü tehlike, tehdit ve doğal afet gibi olumsuz durumlarla mücadele edilmesinin sağlanması amacıyla her bina için bina kimlik kartı oluşturma çalışmalarımızı başlattık” dedi.

     Afet ve acil durumlarda hızlı ve etkin müdahale edecek şekilde 7/24 faaliyette olan, tüm daire başkanlıklarının yetkililerinin toplandığı AKOM Kriz Merkezi’nin her zamankinden daha aktif çalışmaya başladığını belirten Başkan Yavaş, “Belediyemiz yetki ve sorumluluğunda bulunan bütün yapılar için deprem ve afetlere karşı alınabilecek tedbirler konusunda Kent Konseyimizin ilgili bileşenleri ve üniversitelerimizdeki uzman akademisyenlerin tavsiyeleri ışığında saha çalışmalarımıza yakında başlayacağız. Mimari sözleşmesini imzaladığımız ve gelecek yıl temeli atılacak yeni Afet Koordinasyon Merkezi teknolojik altyapısı ile çok daha güçlü olacak” dedi.

kent.jpg
 Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda online gerçekleştirilen toplantıya katılan büyükşehir belediye başkanları 'depreme ne kadar hazırız?' sorusunu yanıtını aradı / Fotoğraf: ankara.bel.tr/

 

Fatma Şahin: Hepimiz aynı anda ortak eylem oluşturamazsak kazanamayız

Türkiye Belediyeler Birliği  (TBB) Başkanı Şahin, depremlerde en temel sorunun koruyucu ve önleyici tedbir almak olduğunu belirterek, "Kurumlar arası koordinasyonda sorunumuz var. İlgili bakanlıklarımız, çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Biz yerelle geneli bütünleştirmezsek, bu koordinasyonu ve dayanışma ruhunu iyi oluşturamazsak zincirin en zayıf halkasından zinciri patlatırız" dedi.

Aile temelinde deprem sırasında nasıl davranılacağı yönünde bilgilendirme çalışmalarının daha fazla yapılması gerektiğine ifade eden Şahin, depremlerden sonra rehabilitasyon sürecinin önemli olduğunu vurguladı.

“Yarın bebekler anne-babasız kalmasın diye yapmamız gerekenler var. Toplum bizden bunu bekliyor” diyen Şahin, “Biz TBB olarak başkan olduğum andan itibaren memleketin sorunlarına yönelik çok yoğun çalıştık. Uygulama noktasında herkesin birbirine ihtiyacı var. Hepimiz aynı anda ortak eylem oluşturamazsak kazanamayız. Bir anne olarak bu alanda yapılması gereken ne var ise her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu belirtiyorum" şeklinde konuştu.

Yılmaz: Farkındalık oluşturmamız gerekiyor

 Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ev sahibi sıfatıyla yaptığı konuşmada, tüm belediye başkanlarına seslenerek “Depreme hazır mıyız?” sorusunu yöneltti.

 AKK Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin radikal bir deprem politikasına ihtiyacı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kapsamlı olarak doğal afetten korunma sistemini hayata geçirmeli, süreç yönetimini sadece kamu otoritesine bırakmamalıyız. Bilinçli yurttaşlar olarak genetiğimizde olup, davranışımıza yansımayan katılımcılığı harekete geçirip sorumluluk almalıyız. Doğal afetten korunma farkındalığı yaratmamız, engelli vatandaşlarımız için ayrıca özel çalışmalar yapmamız, deprem hafızası oluşturmamız gerekiyor. Anaokulundan itibaren bu bilinci oluşturmalıyız”

İmamoğlu davetli olmadığı için katılmadı

Ankara Kent Konseyi’nin düzenlediği "Deprem Farkındalığı ve Kriz Yönetimi" toplantısına TBB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in dışında AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz katıldı. CHP’li İzmir, Eskişehir, Merin ve Hatay, büyükşehir belediye başkanları katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıya katılmazken, Independent Türkçe’nin İBB kaynaklarından edindiği bilgiye göre İmamoğlu toplantıya davet edilmedi.

24 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da meydana gelen 5.8’lik depremin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında  İstanbul’da düzenlenen Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısı'nda İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davet edilmemesi tartışma yaratmıştı.

İmamoğlu, toplantıya davet edilmediğini açıklarken, İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada ise kimseye özel davet yapılmadığı belirtilerek, "Durum bu kadar açık ve net iken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapılan 'Davet edilmedim' şeklindeki açıklamalar 'devlet geleneğimize' uymamaktadır" ifadesi kullanılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

    

DAHA FAZLA HABER OKU