Satürn ve Uranüs arasındaki bir gezegenin "emekleme" döneminde Güneş Sistemi'nden atıldığı keşfedildi

Binlerce model üzerinde yapılan araştırmada, Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerini etkileyen faktörlerden de bahsediliyor

Satürn'ün NASA'nın Cassini uzay aracından çekilmiş bir görüntüsü (NASA)

Bilim insanları üzerinde çalıştıkları 6 bin modeli dikkate alarak yaptıkları araştırmada, Satürn ve Uranüs arasında yer alan bir gezegenin henüz gelişiminin başlarındayken Güneş Sistemi'nden atıldığı sonucuna vardı.

Daily Mail'in haberine göre ABD'li araştırmacılar, Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin yörüngesinin zaman içinde bugünkü hallerini nasıl aldığını tespit etmek için çok sayıda model üzerinde çalıştı.

Washington DC'deki Carnegie Bilim Enstitüsü'nden gezegen bilimci Dr. Matt Clement ve meslektaşları, araştırmaları sırasında Güneş Sistemi'nin oluşumuna dair 6 bin farklı simülasyon gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jüpiter ve Satürn'ün "eksantrik" veya oval şekilli yörüngelerle başladığını belirten ekip, daha önce düşündüğümüzden farklı yörüngesel sürelerden de bahsetti.

Araştırmacılar ayrıca, "buz devleri" Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerinin, bir zamanlar Satürn ve Uranüs arasında yer alan gizemli ve "buz devi" kayıp bir gezegenin yerçekimi kuvvetinden etkilendiği sonucuna ulaştı.

Icarus dergisinde yayımlanan makalenin de yazarı olan Dr. Clement, "Yalnızca Samanyolu galaksimizde binlerce gezegen sistemi olduğunu artık biliyoruz. Fakat kendi Güneş Sistemi'mizdeki gezegenlerin düzenlenmesinin son derece olağandışı olduğu ortaya çıktı. Bu yüzden modelleri tersine mühendislik yapmak ve oluşum süreçlerinin benzerini geliştirmek için kullanıyoruz. Bu iş, arabaların ne kadar hızlı ve hangi yönde gittiği gerçeğinden yola çıkarak araba kazasında ne olduğunu anlamaya çalışmak gibi bir şey" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan araştırmacılar dikkat çeken "kayıp gezegen" bulgusunun yanı sıra Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerinin çeşitli dış etkenlerle belirlendiğini keşfetti. Bunlar arasında, Kuiper Kuşağı'nın yerçekimi etkisinin yanı sıra yörüngeden atılan başka bir buz gezegeninin etkisi de sıralandı.



Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU