ABD'de oy sayanlara ölüm tehdidi

Trump'ın yenilgiyi kabullenmediği seçimlerde sayım sürüyor

Philadelphia'da oy sayma işleminin en az bir hafta daha sürmesi bekleniyor (Reuters)

Başkanlık seçimlerinin kilit eyaleti olarak görülen Pensilvanya'da oy sayımı sürerken, eyaletin en büyük kenti Philadelphia'dan oy sayanlara tehditte bulunulduğu haberi geldi. 

Kentin seçimden sorumlu ismi Al Schmidt, CBS'e verdiği demeçte ekibine mesnetsiz suçlamalar yöneltildiğini ve asla hile yapmadıklarını ifade etti:

İçeriden dışarıya bakınca her şeyin dengesi bozulmuş gibi duruyor. Günün sonunda seçmenlerin verdiği geçerli oyları sayıyoruz. Bunun etrafındaki tartışmayı ben anlamlandıramıyorum.
Gerçek hasar kimin kazandığıyla ilgili değil, bizim bu sürece nasıl yaklaştığımızla ilgili... Bütün seslerin duyulduğuna ve kazananlarla kaybedenlere biz halkın karar verdiğine önünde sonunda hepimiz inanıyor.

Schmidt, ofislerine açılan telefonlarda "Anayasa'nın ikinci ek maddesi sizin gibi insanlar için var" denildiğini aktardı. CBS muhabiri, "Bu, çok da kapalı olmayan bir ölüm tehdidi değil mi?" diye sorunca da "Evet, bir demokraside oy saydığımız için..." cevabını verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki anayasanın ikinci ek maddesi, ABD vatandaşlarının silah bulundurma ve taşıma hakkını güvence altına alıyor. 

Cuma günü Philadelphia'daki iki silahlı erkek, seçim merkezine giderek uyarıda bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Cumartesi günü AP haber ajansının rakibi Joe Biden'ın zaferini açıklaması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerde hile yapıldığını belirterek yasal süreç tamamlanana kadar yenilgiyi reddedeceğini ifade etmişti. 

Bunun üzerine pek çok yerde eylem düzenleyen Trump destekçileri, oyların düzgün sayılmasını istediklerini haykırmıştı. 


Independent Türkçe, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU