Georgia'da neden ikinci tur seçim yapılacak ve bu neden önemli?

Eyalette ikinci turu gerçekleştirilecek iki yarışın Senato mücadelesine dönüşmesi bekleniyor

Başkanlık seçimlerinde 16 delege oyuna sahip Georgia'da Demokrat aday Joe Biden kazanmıştı (AFP)

Georgia eyaleti, iki senatörlük koltuğu için verilen her iki yarışta da yüzde 50 çoğunluğa ulaşılamaması nedeniyle ikinci tur seçime gidiyor.

Bu iki yarıştan düzenli olarak gerçekleşen seçimlerle ilgili olanında, Cumhuriyetçilerin mevcut senatörü David Perdue, Demokrat Jon Ossoff'un meydan okumasıyla karşı karşıya bulunuyor. Ara seçimdeyse Cumhuriyetçi Parti'nin atanmış senatörü Kelly Loeffler (bu isim geçen yıl sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakan Johnny Isakson'ın yerine getirilmişti -ç.n.) koltuğunu Demokrat papaz Raphael Warnock'a karşı savunuyor.

Peki, ikinci tur seçim nedir ve nasıl bir etkisi olur?

İkinci tur seçim nedir?

Eyaletlerin seçim yetkilileri, belirli bir yarışta hiçbir adayın eyaletin zafer için belirlediği oy yüzdesine ulaşmak için yeterli oyu kazanamaması halinde seçimlerin ikinci tura kaldığını ilan ediyor.

Çoğu durumda, en yüksek oy oranını yakalayan iki aday en az yüzde 50 artı bir oy kazanmayı garantilemek için ikinci turda bire bir yarışıyor. ABD Anayasası seçimlerin nasıl yürütüleceğini eyaletlere bıraktığı için eyaletler kesin bir kazanan ilan etmede farklı barajlar uyguluyor.

Georgia'da neler oluyor?

Bu eyalette oy çoğunluğu şartı aranıyor, bu da bir adayın seçimi kazanması için oyların en az yüzde 50'sini alması gerektiği anlamına geliyor. Oyların yüzde 50'si elde edilmediği takdirde ikinci tur seçim yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl emekli olan eski Senatör Johnny Isakson'ın koltuğunun da doldurulması gerektiğinden eyalet bu yıl alışılmadık bir şekilde senato için iki yarış düzenliyor.

Yarışların birinde, atanmış Cumhuriyetçi Senatör Kelly Loeffler, oyların yüzde 32,9'unu alan Demokrat Raphael Warnock'un ardından yüzde 26'yla ikinci geldi.

Her iki aday da yüzde 50'lik çoğunluğu aşamadığı için ikinci tur seçiminin gerektiğine karar verildi.

İkinci yarıştaysa, oyların yüzde 98'i sayılmışken, görevdeki Cumhuriyetçi Senatör David Perdue'nun aldığı oylar şu anda eyaletteki oyların yüzde 50'sinin biraz altında seyrediyor. Perdue yüzde 49,8'lik oy oranına sahipken, Demokrat rakibi Jon Ossoff onu yüzde 47,8'le izliyor.

Sonuç olarak bu yarışın da birincisiyle beraber ikinci tura gitme olasılığı bulunuyor.

Associated Press (AP) haber ajansı, oylar yeniden sayılacağı için ikinci tur seçime dair henüz resmi bir duyuruda bulunmadı.

İkinci tur seçim ne zaman olacak?

Georgia'da ikinci tur seçimler 5 Ocak 2021'de yapılacak.

Her iki sandalyenin de ocak ayında gerçekleşecek ikinci tur seçimlere kadar boş kalması halinde senato, gelecek yıl yeniden toplandığında partilerden hiçbirinin net bir çoğunluğa sahip olmadığı riskli bir konumda olacak.
 


Bu durum neden önemli?

Eyalette yapılacak iki tane ikinci tur seçimi, hangi partinin gücü elinde bulundurduğunu belirleyen Senato'nun kontrolünü sağlamak adına bilhassa çekişmeli ve hayati bir mücadeleye yol açabilir.

Gitgide daha olası göründüğü üzere Joe Biden başkanlık yarışını kazanırsa, Kamala Harris başkan yardımcısı sıfatıyla sonuç belirleyici oy hakkına sahip olacağı için Demokratların Senato'nun kontrolünü elde etmek adına net üç sandalye daha kazanması gerekiyor.

Mevcut durumda Demokratların bu yılki seçimlerde ABD Senatosu'nda kesin bir sandalye kazancı bulunuyor.

Bu nedenle tahmin edilen seçim haritası olduğu gibi kalırsa ve her iki yarış da ocakta ikinci seçimine giderse, Demokratlar varsayımsal olarak ocaktaki seçimlerde fazladan iki sandalye alıp Senato kontrolünü yeniden ele geçirebilir.

İkinci tur seçimde, şu an 17 yaşında olan ama ocak ayına kadar 18 yaşına basacak kişilerin de seçime katılma fırsatı olacağından seçmen sayısı artacak. Söz konusu katılımın oylamayı değiştirme ihtimali olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU