Dünya basını: Uykulu Joe ABD'yi uyandırdı

İsveç merkezli muhafazakar Svenska Dagbladet gazetesi, seçimlerin bitmesine rağmen çatışmanın sürdüğüne vurgu yaptı

Hindistan'da ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ın fotoğrafını gösteren bir gazeteyi okuyan adam (AFP)

Bugün dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde çıkan gazeteler, Joe Biden'ın ABD başkanlık seçimlerinde elde ettiği zaferden duyulan büyük memnuniyete dikkat çekerek, Trump'ın hezimetine vurgu yaptı.

İngiltere merkezli The Independent, ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı olan Kamala Harris'in başarısına atıfta bulunarak, 'ABD için yeni bir şafak' manşetini attı.

Sunday Times gazetesi, 'Uykulu Joe ABD'yi uyandırdı' manşeti ile Başkan Donald Trump'ın Biden için alaycı bir üslupla kullandığı 'uykulu Joe' benzetmesine işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sunday Telegraph ise Biden'in "ABD'nin iyileşme zamanı geldi" ifadelerini yineledi.

Almanya'nın sol eğilimli gazetesi Sueddeutsche Zeitung, "Ne özgürleşme, ne rahatlama. Joe Biden, seleflerinin hiçbirine benzemeyen ağır bir yükü miras alıyor: ABD'yi birleştirmek zorunda" yazdı.

Avustralya yayın kurumu ABC, "Biden'in kamusal yaşamının neredeyse 50 yılında, çok az insan onun başarılı olabileceğine inanıyordu. Beyaz Saray'a ulaşmak için önceki iki girişiminin inandırıcı olmadığı kabul edildi. Ama her zaman Biden kendine inandı ve şimdi ABD'nin yeni başkanı" şeklinde bir yorum yaptı.

Almanya merkezli Die Zeit, Demokrat başkan ve yardımcısını bekleyen görevin çok büyük olduğunun altını çizerek, "Joe Biden, ekonomiye yönelik tehditlere ve büyük bir pandemi riskine hızla yanıt bulmak zorunda kalacak. Kendi başına ülkeyi uzlaştırması pek olası değil ve Donald Trump'ın yenilgiyi kabul etmesi söz konusu değil" diye yazdı.

İsveç'in en büyük gazetesi olan liberal Dagens Nyheter ise, "Biden ABD iyileştirmek için çabalayacak" ifadesine yer vererek, ülkeyi normale döndürme vaadinin imkansız bir görev gibi göründüğüne işaret etti.

Yine İsveç merkezli muhafazakar Svenska Dagbladet gazetesi, seçimlerin bitmesine rağmen çatışmanın sürdüğüne vurgu yaptı.

The Japan Times, Biden'ın dünya sahnesinde güveni yeniden inşa etmek gibi büyük bir görevle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Öte yandan çok sayıda gazete, Başkan Yardımcısı olan Kamala Harris'in olağanüstü başarısına değindi.

The Sydney Morning Herald, "Onun siyahi kimliği, polis vahşeti ve sistematik ırkçılığın sorgulandığı yıl şahsen konuşmasına izin verdi. Harris, ABD hükümetinin en yüksek makamına seçilen ilk kadın olarak, Hillary Clinton'ın dört yıl önceki yenilgisine üzülen kadınlara umut veriyor" ifadesine yer verdi.

İspanya'nın merkez sağ El Mundo gazetesi, Biden'in zaferi ile Trump'ın popülizmine veda ettiğini belirterek, Harris'i 'güçlü ve yenilenmenin sembolü' olarak nitelendirdi.

İran gazeteleri ise iki farklı görüşe yer verdi.

Muhafazakar medya, Beyaz Saray'daki değişikliği cephede bir değişik olarak nitelendirdi.

Resalat gazetesi, "Maskesiz düşman gitti, maskeli düşman geldi" şeklinde yorum yaparak, Trump'ın aksine Biden'ın yeni tip koronavirüse karşı maske takmasına atıfta bulundu.

Vatan Emrooz gazetesi, ABD seçimlerini 'demokrasi mezarlığı' olarak nitelendirirken, Aftab Yazd gibi reformistlere yakın gazeteler Biden'in zaferini 'ABD için yeni bir sayfa' olarak gördü.

Yine reformist eğilimli Arman Melli gazetesi Trump'a 'şikayetçi başkan' benzetmesinde bulundu.

Alman gazetesi Bild, Biden'in zaferini memnuniyetle karşıladı, ancak yenilgisini kabul etmeyi reddeden ve mücadeleye devam etme sözü veren Trump için 'onursuz çıkış' başlığı attı.

Medya kralı Rupert Murdoch'un sahibi olduğu Avustralya merkezli Daily Telegraph, "Trump, görünüşte zayıf olduğu ve mücadele etmeye değmeyeceğini düşündüğü bir rakibi tarafından yenilmenin oluşturduğu aşağılanmayı kabul etmeyecek" dedi.

Brezilya'nın önde gelen günlük gazetelerinden Folha de Sao Paulo, "Trump'ın yenilgisi medeniyete yönelik saldırıları cezalandırıyor, bu Bolsonaro (Brezilya Devlet Başkanı) için bir ders" diye yazdı.

Fransa merkezli L'est Republican gazetesi, "ABD çatlakları, Sarı Yelekliler krizi sırasında Fransa'da gördüklerimize benziyor. ABD örneğinden yararlanmamız mümkünse, istisnai olarak onu taklit etmemeye çalışalım" ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU