RTÜK’ten Halk Tv ve Tele1’e bir ceza daha

Her iki kanal da daha önce 5’er gün ‘yayın durdurma cezası’ almıştı

Kolaj: Independent Türkçe

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başkan Ebubekir Şahin başkanlığındaki haftalık olağan toplantısında İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarınca hazırlanan raporları görüştü.

Kurul, TELE 1 ekranlarında izleyicileriyle buluşan "Gün Başlıyor" programında sunucunun, yayında kullandığı sözlere, küfür içerdiği ve polis teşkilatını hiçbir kanıta, bilgi ve belgeye dayanmayacak şekilde zan altında bıraktığı iddiasıyla ceza verdi..

RTÜK, yayıncı kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesi uyarınca "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ilkesinin ihlali nedeniyle yayıncıya idari para cezası uygulanmasına hükmetti.

Halk TV’ye konukların sözleri nedeniyle ceza

Üst Kurul, Halk TV'de yayınlanan "Gündem Özel" programında konukların Türk ordusuna yönelik ifadelerini inceledi.

Toplantıda, yayın konuğu Veysi Dündar'ın "Devletin sac ayakları ile oynarsanız devlete zarar verirsiniz. Ordu, emniyet şu an nerdeyse tasfiye edilmiş durumda… Çok güçlü bir devletimiz yok. Halihazırda şu an bizde kara savaşında bulunabilecek ne ordu kaldı ne emniyet kaldı. SİHA ve İHA'ları çıkardığınız zaman devletin hani sahada reaksiyon verecek ordusu kalmadı. Orduyla oynarsanız olacağı bu, yargıyla oynarsanız olacağı bu" ifadeleri ile programın diğer konuğu Miyase İlknur'un Milli Savunma Üniversitesi hakkındaki sözleri değerlendirildi.

Program konuklarının sözlerinin iç ve dış güvenliği sağlayan kurumların moral üstünlüğünü zafiyete uğratabilecek nitelikte olduğunu değerlendiren RTÜK, kanunda yer alan "Yayın hizmetleri, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ilkesinin ihlali nedeniyle Halk TV'ye idari para cezası uyguladı.

İki kanal da daha önce 5’er gün ‘yayın durdurma’ cezası almıştı

RTÜK, daha Tele 1 kanalında Cumhurbaşkanı ile Diyanet İşleri Başkanlığına yönelik sözler ve "18 Dakika" programında sunucu Merdan Yanardağ'ın Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'e yönelik ifadeleri nedeniyle 5 gün yayın durdurma cezası vermişti.

Halk TV’ye ise Ayşenur Arslan’ın "Medya Mahallesi" programına  konuk olan Hüsnü Mahalli'nin açıklamaları nedeniyle anı şekilde 5 günlük yayın durdurma cezası verilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU