Trump koronavirüsten ölümlerin yüksek olduğu yerlerde oyunu artırdı

Sağlık yetkilileri Kovid-19 vakalarında Trump mitingleri sonrası artış tespit etti

Trump, seçim sürecinde koronavirüs salgınını ciddiye almayan demeçleriyle gündem oldu (Reuters)

Donald Trump, koronavirüs pandemisinde yüksek ölüm sayılarına sahip belediyelerdeki konumunu iyileştirmiş görünüyor. 

Reuters analizi, ABD başkanının bu bölgelerdeki oy oranını 2016'daki performansına kıyasla yüzde 4 artırarak yüzde 50,1'den 54,1'e çıkardığını gösterdi.

Reuters, oyların yüzde 95'inin sayıldığı 220 belediyeyi inceledi.

Seçim sonuçlarını canlı takip edin

Ayrıca Trump, Kovid 19'a gevşek veya yavaş tepki veren ya da tecridi çok çabuk kaldırarak vaka sayılarının yükselmesine neden olan Florida ve Teksas gibi virüs kaynaklı ölüm sayısı en yüksek bazı eyaletleri de kazandı.

Pandeminin hem seçim meselesi olarak hem de seçmen ve adaylara çıkardığı lojistik zorluklar nedeniyle öne çıkması, 2020 seçim döneminin belirleyici özelliklerinden biri oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Joe Biden'ın kampanya ekibi, Trump yönetiminin koronavirüse verdiği yanıtı, özellikle de ülke çapında korkunç boyuttaki salgın kaynaklı can kaybını, seçim mesajının temel odaklarından biri yaptı.

Trump'ın kampanya ekibi ülkede uygulanan tecridin ekonomik etkilerine yoğunlaştı.

ABD başkanı hastalığın şiddetini sürekli indirgeyip eyalet valilerinden ekonomilerini tekrar açmalarını talep ederek sonrasında da ABD'nin pandemide "son viraja" girdiğini tekrarladı.

Biden ekibi virüsün yayılımını engellemek için yüz yüze etkinlikleri ve kapıdan kapıya seçim kampanyalarını iptal ederken, Trump'ın seçim ekibiyse sosyal mesafeye ve maske takılmasına çok az dikkat göstererek 2 aylık aradan sonra mitinglere hevesle tekrar başladı.

Araştırmalar, yerel bir Trump mitingiyle sonraki haftalarda koronavirüs vakalarında yaşanan yükseliş arasında doğrudan bağ kurdu. Bu tür etkinlikler genel olarak süper-yayıcı şeklinde nitelendiriliyor.

Minnesota'daki sağlık yetkilileri, iki düzine vakanın izini seçim kampanyası etkinliklerine kadar sürmeyi başardı.

Mitinglerin 30 bin ilave vakaya sebep olduğunu belirten bir çalışma Minnesota, Pensilvanya ve Wisconsin'da da aynı eğilimi tespit etti.

Ekimde bizatihi Kovid-19'a yakalanmasına karşın virüsün ciddiyetini küçümsemeye devam eden başkan, hastalığın yayılımını durdurmak için maske takılması tavsiyesini göz ardı etti.

Başkanın virüs kaynaklı ölüm sayısının yüksek olduğu belediyelerde daha iyi performans göstermesi, bu yerlerin aynı zamanda en coşkulu Trump destekçilerine ev sahipliği yapmasından kaynaklanıyor olabilir.

Trump'ın aynı gün içinde 5 eyalette 5 etkinliğe varan seçim kampanyaları son güne kadar sürdü.

Çarşamba günü ABD, günlük 100 binin üzerinde yeni vakayla pandeminin başından beri kaydedilen en yüksek sayıya ulaştı.

Bugüne kadar resmi kayıtlara göre 9 milyon 520 bin Kovid-19 vakası tespit edilirken, 233 binin üzerinde can kaybı yaşandı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU