Nefes kesen ABD başkanlık seçiminde sona doğru: Gözler Nevada'da

Trump taraftarları oy sayım işlemlerinin durdurulması, Demokrat seçmenlerse "her oyun sayılması" talebiyle sokağa çıktı. Michigan'ın netleşmesiyle başkanlık yarışında sona yaklaşılırken gözler 6 delegesi bulunan Nevada eyaletine çevrildi

21.30 – Trump: Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum

Donald Trump seçim kampanyası direktörlüğü aracılığıyla açıklama yayımladı. 

Trump, "Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum! Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, (Demokratlar) bu seçimi bizden çalabilirler" açıklamasında bulundu. 

20:35: Trump'ın talebine ret

Georgia eyalet mahkemesi, ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçim kampanya ekibinin Georgia eyaletinde oy sayımının durdurulması için açtığı davayı reddetti.

20.10 - Trump: Biden'a seçimlerde usulsüzlük nedeniyle dava açacağız

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Biden'ın kazandıklarını açıkladığı yerlerde seçimlerde usulsüzlük nedeniyle dava açacağız. Elimizde çok fazla delil var. Sadece medyaya bakın. Biz bu seçimleri kazanacağız. Önce Amerika" ifadesini kullandı. 

Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın Kampanya Danışmanı Jen O'Malley Dillon, kritik önemde olan Pensilvanya ve Nevada eyaletlerinde seçimleri kazandıklarını açıklamıştı.

19.45 - Müslüman seçmenin yüzde 69’u Yahudilerin yüzde 63’ü Biden’ı destekledi

ABD’nin en geniş Müslüman sivil toplum organizasyonlarından Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), “2020 Müslüman Seçmen Başkanlık Seçimi Çıkış Anketi” başlıklı bir çalışma yayımladı.

Buna göre, 59. başkanlık seçimlerinde bir milyondan fazla Müslüman seçmenin oy kullanırken, bu oyların yüzde 69’u Biden’a, yüzde 17’si de Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a gitti.

İsrail Demokrasi Enstitüsünce gerçekleştirilen ankette ise Yahudi seçmenin sandıktaki tercihi soruldu.

Anket sonuçlarına göre, Yahudi seçmenin yüzde 63'ü Biden’a, yüzde 17 oranında da Trump’a oy verdi.

18.50 - ABD seçimlerine dışarıdan müdahale olmadı

ABD’de bazı kilit eyaletlerde sayımlar devam ederken, seçim güvenliği yetkilileri seçimlere dışarıdan herhangi bir müdahalenin olmadığını söyledi.

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi (CISA) Başkanı Christopher Krebs çarşamba günü yaptığı açıklamada “Herhangi bir yabancı düşmanın Amerikalılar’ın oy kullanmasını engelleme ya da oyları değiştirmede başarılı olduğu yönünde hiçbir kanıt yok” dedi.

Tıklayın: İran ve Rusya suçlanmıştı: ABD seçimlerine dışarıdan müdahale olmadı

18.20 - Trump: Seçim gününden sonra gelen oylar sayılmayacak

Trump, "Seçim gününden sonra gelen oylar sayılmayacak" dedi.

Twitter Trump'ın paylaşımına dakikalar içinde uyarı ekledi. 

Uyarıda, "Paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir" ifadeleri yer aldı. 

Ekran Resmi 2020-11-05 18.19.34.png
Twitter'ın eklediği uyarı. Ekran alıntısı: Twitter


18.05 - Sanders'ın sadık hayranları ısrarcı: "Bernie olsaydı fark atardı"

Trump'ın seçim gecesi vereceği tepkiyi doğru tahmin eden Bernie Sanders, sosyal medyada destek topluyor.

Sadık hayranlarına göre Sanders, 2020 başkanlık seçimlerine katılsaydı ezici bir zafer kazanırdı.

Vermont senatörü, hem 2016 hem de 2020'de Demokrat başkan adayı olma çabasında başarısız olmuştu.

Tıklayın: Sanders'ın sadık hayranları ısrarcı: "Bernie olsaydı fark atardı"

17.45 - Trump ve seçim ekibi Nevada'da basın toplantısı düzenleyecek

The Independent muhabiri Andrew Feinberg’in bildirdiğine göre, Trump kampanya ekibi  Nevada’nın Las Vegas şehrinde Türkiye saatiyle 19.30’da “büyük bir duyuru” yapacak.

17.33 - Donald Trump, bir açıklama daha yaptı

Trump, Twitter'dan "Oy sayımını durdurun!" dedi.

 

 

17.23 - Georgia’daki sayılacak oy sayısı

Georgia Eyalet Sekreterliği sözcüsü Walter Jones, eyalette sayılacak 50 bin oy kaldığını açıkladı. 

17.05 - Trump koronavirüsten ölümlerin yüksek olduğu yerlerde oyunu artırdı

Donald Trump, Florida ve Teksas gibi virüs kaynaklı ölüm sayısının en yüksek olduğu eyaletleri kazandı. Trump, sonuçlar bu şekilde biterse miting yapıp vaka sayısında artışa sebep olduğu iddia edildiği Pensilvanya'da zafere ulaşacak.

16.57 - Pensilvanya senatörü, Biden’ın hala kazanabileceğine inanıyor

Demokrat Bob Casey, CNN’e yaptığı açıklamada eyaletin en büyük şehri Philadelphia'da oyların hala sayıldığını ve Biden’ın kazanma şansının olduğunu ifade etti. Casey, şehirdeki oyların yaklaşık yüzde 70’inin sayıldığını belirtirken Montgomery ve Delaware gibi çevre şehirlerinde yardımıyla Demokrat başkan adayının kazanacağını tahmin ettiğini söyledi.

16.40- Joe Biden, Twitter'dan açıklama yaptı

Demokrat başkan adayı, "Her oy sayılmalı" dedi.

 

 

16.27 - Mike Bloomberg'in Biden için 100 milyon dolar harcadığı eyaletlerde Trump kazandı

Demokratların ön seçimlerinde aday olan fakat sonra yarıştan çekilen Bloomberg, Biden'ın Florida, Ohio ve Texas'ta Trump'ı yerinden etme çabalarına 100 milyon dolardan (yaklaşık 845 milyon TL) fazla katkıda bulundu. Ancak bu eyaletlerin hepsini Trump kazandı.

Tıklayın: Trump'ın 2012'deki paylaşımı şimdi başını ağrıtıyor: "Çekişmeli eyaletlerde yeniden sayım istemiyoruz"

16.03 - Rusya sessizliğini koruyor

Moskova yönetimi, ABD seçimlerinde belirsizlik devam ederken yorum yapmaktan kaçındıklarını belirtti. New York Times’ın bildirdiğine göre Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, yaşanan gelişmelerin konuşmalarına engel teşkil ettiğini ifade ederken durumun biraz daha netliğe kavuşmasını beklediklerini söyledi.

15.42 - Sonuçların açıklanmadığı eyaletlerde son durum

Nevada: Tartışmaların odağındaki Nevada’da oyların toplam yüzde 75’i açılmış durumda ve Demokrat Joe Biden 588 bin 252 oy alarak yüzde 49,3’le ilk sırada görünüyor. Trump 580 bin 605 oyla yüzde 48,7’yle rakinin 7 bin 645 oy gerisinde. İki rakip arasındaki fark yüzde sadece 0,6 ve sayılan posta oylarının 88,4’ünü alan Trump tahminlerin aksine rakibinin çok önünde. 6 delegeye sahip eyalette Biden kazanırsa başkanlığını ilan ediyor.

Pensilvanya: Oyların yüzde 89’unun sayıldığı Pensilvanya’da Trump, 3 milyon 215 bin 983 oyuyla yüzde 50,7’le ilk sırada. Biden ise yüzde 48,1’e tekabül eden 3 milyon 51 bin 565 oyuyla onu takip ediyor. Trump, 2016’da sürpriz bir şekilde kazandığı eyalette bir kez daha önde gözüküyor. AP’ye göre Arada 164 bin 414 oy fark varken posta oylarının yüzde 78,4’ünü Biden almış durumda. Bu da eyalette işlerin değişebileceğini gösteriyor. Eğer seçim böyle biterse Trump, 20 delegeyi alıp toplamda 234’e ulaşabilir.

Georgia: 16 delegeye sahip Georgia’da AP’ye göre, oyların yüzde 98’i sayıldı ve Trump, 2016’da kazandığı eyalette 2 milyon 432 bin 97 oy alarak yüzde 49,6 oranıyla bir kez daha önde. Ancak Demokratlar, bu seçimde oylarını yükseltmiş görünüyor. Biden, 2 milyon 413 bin 999 oyla yüzde 49,2’yle rakibinin hemen arkasında. 1992’den beri hiçbir Demokrat adayın kazanamadığı bu eyalette posta oylarındaysa Biden üstünlüğünü kurmuş durumda. Sayılan posta oylarının yüzde 52’sini alan Demokratlar alırken seçimlerin bu şekilde bitmesi durumunda Cumhuriyetçiler 230 delegeye ulaşacak.

Kuzey Karolina: Associated Press’in verilerine göre, Doğu kıyısındaki eyalette toplam oyun yüzde 94’ü sayılırken Cumhuriyetçi aday yüzde 50,1 oran ve 2 milyon 732 bin 084 oyuyla rakibinin önünde. Biden ise 2 milyon 655 bin 383 oy aldı ve yüzde 48,7 orana sahip. Trump, son 10 seçimin 9’unda Cumhuriyetçi adayları seçen bu eyalette üst üste ikinci kez 15 delegeyi de kazanmaya yakın olsa da rakibiyle arasındaki fark çok az ve posta oylarında Biden’ın üstünlüğü bulunuyor.

Alaska: Donald Trump’ın 2016’da kazandığı bölgede bu seçimde de üstünlüğü devam ediyor. AP’ye göre oyların yüzde 50’sının sayıldığı eyalette yüzde 62,1’la Trump, rakibinin epey önünde. Zira Demokratların adayı sayılan oyların yüzde 33,5’ini almış durumda. 3 delegeye sahip eyalet Cumhuriyetçilerin uzun süredir kaptırmadığı bir bölge. Seçim bu şekilde sonlanırsa Trump 214 olan delege sayısını 217’ye çıkarmış olacak.

14.49 - Trump'ın 2012'de yaptığı paylaşım başını ağrıttı

Donald Trump, 2012’deki başkanlık seçimlerinde yeniden sayım talebine karşı çıktığı eski bir tweet'i yüzünden alay konusu oldu. Şimdi Wisconsin’de yeniden sayım talebinde bulunan Trump, söz konusu paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

Çekişmeli eyaletlerin hiçbirinde yeniden sayım istemiyoruz. Obama seçimi çalacak. Tüm arkadaşlarınızın ve ailenizin oy kullandığından emin olun.

13.20 - Cumhuriyetçiler kilit eyaletlerde sonuçları yargıya taşırken, Trump'ın avukatı Demokratları hedef aldı: "Bizi aptal mı sanıyorsunuz?"

Trump cephesi, Demokratların hile yaptığını iddia ederek Pensilvanya, Michigan, Georgia, Wisconsin ve Nevada'da seçim sonuçlarına itiraz etti. Trump, oğlu Eric Trump'ı ve şahsi avukatı Rudy Giuliani'yi Pensilvanya'ya gönderirken Cumhuriyetçiler bu eyalette seçim sürecini takip etmelerinin engellendiğini belirtti. Giuliani, posta oylarının Mars'tan ya da Kanada'dan gelmiş olabileceğini söyledi ve "Bizi aptal mı sanıyorsunuz, bizi ahmak mı sanıyorsunuz? Bu seçimi biz kazanacağız. Aslında kazandık da. İş oyların adil bir şekilde sayılmasına kaldı" ifadelerini kullandı. Michigan'daysa posta oylarının sayımını yapan her ekibin başına müfettiş konulana kadar sayımların durdurulmasını isteyen Cumhuriyetçilerin, Biden'ın zaferini ilan ettiği Wisconsin'da oyların yeniden sayılmasını talep edecekleri öğrenildi. Öte yandan 6 delegeye sahip Nevada'danın Eyalet Yüksek Mahkemesi, Trump'ın kampanyasına, Las Vegas'ta postayla gönderilen oyların sayımını durdurmaya çalışan bir davada yazılı belgeleri tamamlamaları için pazartesine kadar süre verdi.

12.48 - CNN: Silahlı Trump yanlıları seçim merkezleri önünde

ABD'nin birçok kentinde düzenlenen protestolarda oyların yeniden sayılmasını isteyen Trump yanlıları, Arizona'da seçim merkezinin önünde toplandı. CNN, gruptan bazılarının yarı otomatik, bir kısmının da uzun namlulu silahlarla beklediğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12.32 - Tüm oyların sayılmasını isteyen gruba polis müdahalesi

ABD seçimlerinde bütün oyların sayılmasını isteyenler, ülkenin bazı bölgelerinde eylem düzenledi. Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentinde toplanan bir grup, Donald Trump’ın oy sayımını durdurma talebine itiraz ederken New York’un Manhattan bölgesinde de “Count Every Vote” (Her Oy Sayılsın) protestosuna polis sert müdahale etti ve bazı göstericileri gözaltına aldı.

12.05 - Trump cephesinden ayin hamlesi

Trump'ın ruhani danışmanı Paula White, ABD Başkanı'nın yeniden seçilmesi için dua etti.

11.28 - Trumpçılar eylem düzenliyor

Arizona’nın Maricopa Belediyesi’nde Trump destekçileri gösteri düzenledi. Yetkililer, Phoenix Seçim Ofisi’nin binasını kapatmak zorunda kaldı.
 

merlin_179598837_5d81b2ca-4b6f-4581-a0b3-e087ae441885-superJumbo.jpg
(AP)


10.56 - Kanye West yenilgiyi kabul etti

AP’ye göre, başkan adayı ve rapçi, 12 eyaletten toplam 60 bin 761 oy aldı. En çok oyu 10 bin 216 ile Tennessee eyaletinden toplayan West, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Kanye 2024” ifadelerini kullandı ve gelecek seçimde bir kez daha aday olacağının sinyalini verdi.

Tıklayın: Joe Biden'ın film gibi hayatı

03.35 - Georgia'da oy sayımının durdurulması için dava

Georgia Cumhuriyetçi Parti Başkanı David Shafer yaptığı yazılı açıklamada, Trump'ın seçim kampanyasıyla ortaklaşa olarak Chatham bölgesindeki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtığını belirtti. 

Başka bölgelerde de benzeri davalar açmaya hazırlandıklarını belirten Shafer, Cumhuriyetçi gözlemcilerin sayıma dahil edilmeyen postayla oy pusulaları ile sayılanları birbirine karıştırdığına dair bildirimde bulunduğunu aktardı. 

02.21 - Kritik eyalet Nevada'da son durum

Michigan'ın netleşmesiyle başkanlık yarışında sona doğru yaklaşılırken gözler 6 delegesi bulunan Nevada eyaletinde. ABD'nin Batı eyaletlerinden Kaliforniya'nın sınır komşusu Nevada'da 2016'da Hillary Clinton kazanmıştı. Eyalette şu an itibariyle oyların AP'ye göre yüzde 75'i genelde daha önden giden New York Times'a göre de yüzde 86'sı sayıldı. Kullanılan toplam 1 milyon 192 bin 915 oyun içinden 588 bin 252 oy alan Joe Biden yüzde 49,3 oy oranıyla önde 580 bin 605 oy alan Trump ise onu yüzde 48,7'yle takip ediyor. Nevada'da şimdiye dek sayılan oyların sadece 937'si sandık yerine posta yoluyla kullanıldı. Posta yoluyla gelen oylarda beklenenin tersine şu ana dek ezici çoğunlukla Trump önde. Postadan çıkan 828 oyu alan Trump'ın bu şekilde kullanılan oylardaki oranı yüzde 88,4. Nevada eyaletinde sayım bu şekilde sonlanırsa, Biden 270 delegeyi yakalayarak başkanlığını ilan edebiliyor. Ancak postadan çıkan oylarda Trump'ın önde olması Demokrat aday için kaygı verici.

02.03 - Michigan netleşti: 16 delege Biden'ın

Joe Biden, en kritik "salıncak eyaletlerden'"Michigan'da yüzde 49,9'luk oy oranıyla galip geldi. Trump'ın yüzde 48,6 oy oranında kaldığı eyalette oyların yüzde 99'u sayılmışken AP sonucun kesinleştiğini ilan etti.

Seçici delegelerde son durum; Biden: 264 Trump: 214

Biden, sayımı önde götürdüğü 6 delegesi olan Nevada'da da kazanırsa 270'i buluyor.

01.48 - Biden, Michigan ve Nevada'yı kazanırsa zaferini ilan ediyor

Demokratların başkan adayı Joe Biden, önde götürdüğü Michigan ve Nevada eyaletlerini kazanırsa 270 sayısına ulaşarak zaferini ilan ediyor. Bu en kritik iki eyaletten Michigan'da sayım neredeyse tamamlandı. Nevada'da ise oyların yüzde 75'i sayıldı.

00.20 - Biden kameraların karşısına geçti

Joe Biden kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı. 

Seçime demokratların adayı olarak girdiğini söyleyen Biden, "Tüm Amerikalıların başkanı olarak yöneteceğim" dedi.

Biden "Bu gece uzun bir oy sayımından sonra kazanının biz olduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandığı açıklamasında, "Başkanlığı kazanmak için yeterli sayıda eyaleti kazanıyor olduğumuz açık" dedi.

"Zafer ilan etmek için değil, oy sayımı bitince kazananın biz olacağımızı söylemek için buradayım" açıklamasını yapan Biden, "Kampanyamızla gurur duyuyorum"  diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU