Sovyetler, Batı Almanya'daki eski Nazileri işe alıp 100 CIA ajanını deşifre etmiş

Görevlendirilen isimlerin, BND'ye ait binlerce gizli belgeyi sızdırdığı belirtiliyor

Almanya Federal Haber Alma Servisi (Bundesnachrichtendienst, BND) 1956'da kuruldu (Reuters)

Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndan sonra birçok Nazi savaş suçlusunu işe alarak Batı Almanya'daki istihbarat teşkilatlarına ciddi boyutta zarar verdiği ileri sürülüyor.

Kudüs İbrani Üniversitesi'nde tarih dersleri veren Danny Orbach, Amerikan ve Alman istihbarat teşkilatlarına dair yakın zamanda gizliliği kaldırılan belgelere dayandırdığı araştırmasında dikkat çeken iddialara yer veriyor.

Almanya'nın bölünmesinin ardından ortaya çıkan Almanya Federal Cumhuriyeti (Batı Almanya), Federal Haber Alma Servisi (BND) adıyla yeni bir istihbarat teşkilatı kurmuştu.

ABD ve Britanya etkisi altında olduğu belirtilen BND, o yıllarda Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) ve Sovyetler Birliği'ndeki komünist yönetime zarar vermeye odaklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BND 1956-1971 arasında, ülkenin Nazi dönemi istihbarat teşkilatlarının yüzlerce eski üyesini istihdam etmişti. Gestapo (Gizli Devlet Polisi) ve Nazilere bağlı Schutzstaffel'in (Koruma Timi, SS) istihbarat kuruluşu olan Sicherheitsdienst (Güvenlik Servisi, SD) de bu kuruluşlar arasında yer alıyordu.

Nazilerin parçası olarak geçmişte işledikleri suçlar görmezden gelinen subayların işe alınma nedeni, uzun yıllar Sovyetler Birliği'ne ve onların Almanya'daki destekçilerine karşı yıllarca çalıştıkları için antikomünist operasyonlarda uzman olmalarıydı. BND, bünyesindeki bu isimlerin dosyalarını 1960'larda ve 1970'lerde imha etmişti.

Ancak Orbach'ın araştırması, bu eski Nazi istihbarat subaylarının çoğunun Batı Almanya'ya hiç de sadık kalmadığını işaret ediyor.

Intelnews sitesinin İsrailli Haaretz gazetesinden aktardığı habere göre Orbach, çoğunlukla fırsatçı ve maceraperest kişiler olarak tanımladığı bu isimlerin önemli sırları yabancı istihbarat teşkilatlarına satmaya çalıştığını öne sürüyor.

Akademisyen, bu eski Nazilerin "en yüksek teklifi verenler için paralı asker ve köstebek olarak çalışmasına" rağmen, çoğunun Sovyetler Birliği tarafından işe alındığını belirtiyor.
 

 

Ajanların birçoğunun Almanya'nın savaştaki yenilgisinden sorumlu tuttukları Batı'dan intikam alma duygusuyla hareket ettiğini ifade eden Orbach, ülkesini yok ettiği için "Amerikalıları hor gören" eski SD subayı Heinz Felfe'nin de bahsettiği kadroda yer aldığını söylüyor.

Felfe'nin BND saflarında yükselip Sovyet karşı casusluğunun başına geçtiğini kaydeden Orbach, bu yetkilinin gizli binlerce BND dosyasını Sovyetler'e teslim ettiğini ve Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) en az 100 ajanının kimliklerini ifşa ettiğini ortaya koyuyor.

1961'de yakalanan Felfe'nin Sovyetler Birliği'nde tutulan 21 Batılı vatandaş karşılığında 1969'da serbest bırakıldığı ve 2008'de hayatını kaybettiği belirtiliyor.



Independent Türkçe, Intelnews  

DAHA FAZLA HABER OKU