The Independent, binlerce medya organını inceleyen gözlemci kuruluştan yüzde 100 güven puanı aldı

Medya standartları organizasyonu, dünya genelinde binlerce haber kuruluşunun güvenilirliğini değerlendiriyor

The Independent, NewsGuard'ın dünya genelinde güvenilirlik açısından değerlendirdiği binlerce haber kuruluşundan biri (The Independent)

Online haber medyasının önde gelen uluslararası gözlemci kuruluşu NewsGuard, The Independent'a yüzde 100 güven puanı verdi.

Dünyanın dört bir yanındaki binlerce haber kuruluşu için bağımsız derecelendirmeleri hesaplayan grup, yanlış içerikleri, aldatıcı manşetleri, haberler ve görüşler arasındaki bulanıklığı ve bilgilerin çarpıtılmasını kontrol edip güvenilirlik değerlendirmesi yapıyor.

NewsGuard ayrıca basın kuruluşlarının hatalarını ve mülkiyet, finansman ve reklam dahil olmak üzere kendi şeffaflıklarını nasıl ele aldıklarını analiz ediyor.

The Independent, NewsGuard'dan yüzde 100 puan alan Washington Post, New York Times ve The Guardian gibi haber kuruluşları arasında yer aldı.

The Independent'ın geçen hafta genel müdürlük görevine getirilen eski editörü Christian Broughton şunları söyledi:

Dürüst ve bağımsız habercilik her zaman mutlak önceliğimiz olmuştur.

Komplo teorilerinin ABD seçimlerine giden yolu gölgelediği ve dünya genelinde politikacıların medyayı önemli ölçüde etkilemeye çalıştığı bir zamanda, NewsGuard'ın hem köklü haber markalarını hem de yeni bilgi kaynaklarını bu tür incelemelerden geçirmesi güven verici.

Yüzde 87,5 puan alan CNN ise çoğunlukla standartlara bağlı kaldığı ancak zaman zaman haberler ve görüşler arasında gereğince ayrım yapamadığı sonucuna varıldığı için, yüzde 60'ın üzerindeki puanlara verilen "yeşil" derecelendirmeye layık görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Huffington Post'a da aynı nedenlerden dolayı yüzde 87,5 verildi.

The Telegraph'a da aynı puanı veren NewsGuard, bu basın kuruluşunun mülkiyet ve finansman konusunda veya içerik oluşturucular için şeffaflık gereksinimlerini karşılamadığını tespit etti.

NewsGuard'ın temel güvenilirlik standartlarında "önemli kural dışı durumlar" olduğunu belirttiği Fox News'eyse 69,5 puan verildi.

NewsGuard, Fox News'un sorumlu bir şekilde bilgi toplayıp sunmadığı veya haberler ve görüşler arasındaki farklara ilişkin standartları karşılamadığı sonucuna vardı.

NewsGuard iki yıl önce, önde gelen kâr amacı gütmeyen gazetecilik kuruluşu Knight Foundation vakfı ve büyük reklamcılık şirketi Publicis Groupe gibi yatırımcıların desteğiyle, büyük haber sitelerine yönelik küresel yönetim düzenlemelerine alternatif olarak kurulmuştu.

Kuruluşun küresel danışma kurulunda, Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, BBC'nin eski Global Haber Dairesi Başkanı Richard Sambrook ve eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen gibi siyaset ve medya dünyasından üst düzey isimler yer alıyor.

NewsGuard'ın derecelendirmeleri, kuruluşun internet sitesi www.newsguardtech.com'dan bulunabilir veya internet tarayıcılarındaki bir uzantı aracılığıyla otomatik olarak görüntülenebilir. Gözlemci kuruluş, online etkileşimin yüzde 95'inin geldiği ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya'dakiler dahil binlerce siteyi değerlendirmeye aldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU