The Independent anketi: Amerikalıların yarısı, Trump'ın başkanlık sonrası cezai soruşturmaya tabi tutulmasını istiyor

JL Partners-Independent anketine katılanların yüzde 49'u, Trump'ın yönetimi sırasında işlemiş olabileceği suçlar sebebiyle görevinden ayrıldıktan sonra cezai soruşturmadan geçirilmesi gerektiğine inanıyor

Kısa süre önce çıkan haberlerde Trump'ın çok az vergi ödediği iddia edilmişti (AFP) 

Donald Trump finansal durumuna, iş anlaşmalarına ve ailesine dair New York şehri merkezli, eyalet düzeyindeki ve federal soruşturmaları "savuşturmak" için hızını artırırken, yeni gerçekleştirilen özel bir anket, katılımcıların neredeyse yarısının Trump'a yönelik soruşturmaları desteklediğini gösteriyor.

Bu ay muhafazakar radyo sunucusu Rush Limbaugh'a konuşan Trump, "Sahte Mueller Raporu'nu savuşturmak zorunda kaldım, tüm bunları savuşturmak zorunda kaldım. Azli savuşturmak zorunda kaldım. Kongre'yi, diğer her şeyi savuşturmak zorunda kaldım" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in, 2016 seçimlerine Rus müdahalesine dair yürüttüğü soruşturmayla ilgili bazı bölümleri Adalet Bakanlığı'nın New York Güney Bölgesi'ne göndermeyi geciktirdiğinden bahseden Trump, "Daha sonra New York'a gönderdiler, bunların hepsi politik" ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı, federal savcıların araştırdığını sezmiş olabileceği meselelerin ayrıntılarına girmeden, "New York'a gönderdikleri şeyler hep aynı, bunu savuşturmak zorundayım, biliyorsunuz, New York'u tamamen ele geçirmişler" demişti.

Trump, "Durmak bilmiyorlar" diye gürlemişti.

Bu bir rezalet.

Amerikalıların neredeyse yarısıysa farklı düşünüyor.

JL Partners-Independent anketine göre katılımcıların yüzde 49'u, Trump'ın yönetimi sırasında işlemiş olabileceği suçlar sebebiyle görevinden ayrıldıktan sonra cezai soruşturmaya tabi tutulması gerektiğine inanıyor.

Ancak bazı hukuk uzmanları, görünüşe bakıldığında eyalet savcılarıyla federal savcıların, Trump'ın Beyaz Saray öncesindeki faaliyetlerini de gözden geçirdiğini belirtiyor.

Bu arada seçmenlerin yaklaşık yarısı, Başkan'a ait olduğu iddia edilen vergi belgelerine yer verilen yakın tarihli bir raporda gösterilen 400 milyon dolarlık (yaklaşık 3,2 milyar TL) borç nedeniyle kaygı duyuyor.

JL Partners ve The Independent'ın anketine katılanların yüzde 46'sı, Trump'ın borcu olduğu öne sürülen para konusunda endişeli olduklarını söylüyor.

Bu borcun 300 milyon dolarının (yaklaşık 2,4 milyar TL) ödeme tarihi, yeniden seçilmesi halinde Trump'ın ikinci dönemine denk gelecek.
 


Trump, ulusal düzeyde ve rekabetçi eyaletlerde yapılan diğer anketlere bakıldığındaysa, mali kayıtlarıyla ilgili daha önce kamuoyuna açıklanandan daha fazlasını ortaya koyan ifşaatlardan kaynaklanan ilk fırtınayı bertaraf etmiş gibi görünüyor.

Rakibiyle arasındaki oy farkında ülke genelinde son birkaç haftadır artış görülmezken Trump rekabetin yaşandığı bazı eyaletlerde güçbela da olsa Biden'la arayı kapatıyor. Bununla birlikte Trump, uzmanlara göre seçimlerin sonucunu belirleyecek 6 ya da 8 salıncak eyalette dezavantajlı duruma düşmüyor.

Seçmenler endişe yaşarken Trump, Time'ın paylaştığı haberin kendisinin mali durumunun tamamını göstermediğini söyleyerek haberi reddetmeye devam ediyor.

ABD Başkanı, paylaştığı tweet'te şu ifadeleri kullanmıştı:

Milyonlarca dolar vergi ödedim ama herkes gibi amortisman ve vergi kredisi almaya hak kazandım.

Borcum sermayeme oranla son derece az, varlıkların değerine kıyasla çok az borcum var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU