Trump'tan Biden'a: Çocukları kafese kim koydu Joe?

Demokrat siyasetçi, aday münazarası sırasında Trump tarafından "sosyalist" olarak tanımlanmasına tepki göstererek "Kendisi kafası çok karışık bir adam. Başka birine karşı yarıştığını sanıyor. Joe Biden'a karşı yarışıyor" dedi

Başkan Donald Trump ve Joe Biden 1,5 saat süren münazarada karşılıklı suçlamalarda bulundu (AP)

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine günler kala yapılan son aday münazarasında Cumhuriyetçi Donald Trump'la Demokrat aday Joe Biden arasında karşılıklı söz düellosu yaşandı.

Trump yönetiminin göçmenlik politikalarını hedef alan Biden, muhatabından gelen tepkinin ardından, eski Başkan Barack Obama döneminde sınırda çocukların alıkonması uygulamasının bir "hata" olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

Russia Today'in (RT) haberine göre Biden perşembe günü yapılan münazarada Trump'ın göçmenlere yönelik sert politikalarına tepki göstererek bu yönetimi sınırda çocukları ailelerinden ayırması nedeniyle eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat aday, ülkesinin tüm dünyaya "maskara olmasına" yol açan bu uygulama için "Bir ulus olarak kim olduğumuza dair her kavrama aykırı" ifadesini kullandı.

Trump ise göçmen çocukların ülkeye genellikle yasadışı yollardan, "kötü insanlar" ve "karteller tarafından getirildiğini öne sürerek, Biden'ın başkan yardımcısı olduğu Obama yönetimi döneminde hayata geçirilen sınır politikalarına gönderme yaptı.

Sahnenin diğer tarafından Biden'ı işaret eden Trump şunları söyledi:

O kafesleri benim yaptığımı söylüyorlardı. Bir gazetede bu korkunç kafeslerin bir fotoğrafı vardı. Şöyle diyorlardı: "Şu kafeslere bakın, bunları Başkan Trump yaptı". O kafeslerin 2014'te yapıldıkları muhakkak. Yapan kişi de o (Biden)… Yapacağım dediği işleri yerine getirmesi için 8 yılı vardı. Yakala-sal işinden kurtulduk, getirdikleri ve kabullendikleri birçok korkunç şeyden kurtulduk… (Biden) çocukları tutmak için kafes inşa etmekten başka bir şey yapmadı.

Bunun üzerine araya giren moderatör Kristen Welker, Biden'dan bir önceki yönetimin sınır dışı etme ve aileleri gözaltına alma uygulamalarının denetimine sahipken göç reformunu uygulamada neden başarısız olduğunu izah etmesini istedi. Söz konusu politikalar, Biden'ın Trump yönetimi sırasında yüklendiği meseleler arasında yer alıyordu.

Demokrat aday, "Bir hata yaptık. Doğrusunu yapmak çok uzun zaman aldı. Ben ABD başkanı olacağım, başkan yardımcısı değil" yanıtını verdi.

Biden ayrıca, kendi göç planının parçası olarak başkanlığının ilk 100 gününde, kayıt dışı 11 milyondan fazla göçmene "vatandaşlık yolunu açacağı" vaadinde bulunurken, göçmen çocukların ABD'de yasal bir şekilde ikamet etmelerini "derhal" onaylayacağını savundu.

Biden, "sosyalist" sözüne tepki gösterdi: Kimle yarıştığını bilmiyor

Öte yandan tartışmanın bir yerinde Biden, rakibi tarafından "sosyalist" olarak tanımlanmasına da yanıt verdi.

Axios'un haberine göre münazara sırasında Amerikalıların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak öneriler sıralayan Biden, "Halk, bütçesine uygun sağlık hizmeti almayı hak ediyor. Nokta. Bizim teklifimiz daha düşük sigorta primleri sunuyor. Bunu yapmak 10 yılda 750 milyar dolara mal olacak. İnsanlar daha iyi, daha ucuz ve daha düşük sigorta ücretleri seçebilecek" dedi.
 


Trump ise "Kamu tercihinden bahsederken sosyalleştirilmiş sağlık hizmetinden bahsediyor. Kamu tercihinden bahsederken Medicare'i (65 yaş üstü kişiler ve engelli vatandaşlar için sağlık hizmeti) ve Sosyal Güvenlik'i yok etmekten bahsediyor. Tüm ülke çökecek. Bernie Sanders bunu kendi eyaletinde yapmaya çalıştı. Valisi çok liberal bir valiydi. Bunu yürütmek istediler. İşe yaraması imkansızdı. İşe yaramaz da" karşılığını verdi.

Biden bu sözler üzerine Trump'a hitaben "Kafası çok karışık bir adam. Başka birine karşı yarıştığını sanıyor. Joe Biden'a karşı yarışıyor. Tüm o diğer insanları yendim çünkü onlarla aynı fikirde değilim. Onun yarıştığı kişi Joe Biden" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Russia Today, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU