Birleşik Krallık hükümetinden yasak: "Yardım dağıtan çalışanlar, yardım alan kişilerle seks yapamaz"

Bakan Adams, "Çalıştığımız herhangi bir kurum ya da personel, katı kurallarımıza riayet etmezse derhal müdahale etmekten çekinmeyeceğiz" dedi

Oxfam'ın eski çalışanlarının 2010 Haiti depreminde görevdeyken para karşılığı seks yaptıkları ortaya çıkmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık (BK), insani yardım çalışmalarında ortaya çıkan taciz skandallarının ardından, bu tür hizmetlere katılan hükümet görevlileriyle yardıma muhtaç kişiler arasında cinsel ilişkiyi yasakladı.

Dışişleri Bakanlığı, çalışanlarını seks karşılığında para ya da iş teklif etmekten, "doğası gereği eşit olmayan güç dinamiklerine" dayanan cinsel ilişki kurmaktan ve yardım projeleri ortaklarıyla ilişkiye geçmekten men etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre, Uluslararası Gelişmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Nigel Adams yaptığı açıklamada bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Söz konusu davranışların büyük bir suiistimal olarak görülebileceğini kaydeden Adams, "Çalıştığımız herhangi bir kurum ya da personel, katı kurallarımıza riayet etmezse derhal müdahale etmekten çekinmeyeceğiz" diye ekledi.

Thomson Reuters Vakfı ve The New Humanitarian kuruluşu yürüttükleri ortak soruşturmada, yardım kuruluşlarında çalışan bazı kişilerin, 2018-2020 döneminde Ebola salgını sırasında 50’den fazla kadından iş karşılığında seks talep ettiğini ortaya çıkarmış ve elde ettikleri bulguları bu ay BK’deki parlamenterlerle paylaşmıştı.

Mağdur kadınlar, istismarcıların Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi örgütlerde çalıştığını ve çoğunun yabancı olduğunu belirtmişti.

BK parlamentosu, ülkenin en büyük yardım kuruluşlarından Oxfam’ın eski çalışanlarının 2010 Haiti depreminde görevdeyken para karşılığı seks yaptıklarının ortaya çıkması sonrasında 2018’de yardım çalışmalarında cinsel istismarla ilgili soruşturma açmıştı.

Hükümetin kararını memnuniyetle karşıladığınını söyleyen Uluslararası Kalkınma Komitesi Başkanı Sarah Champion, "Soruşturmamızda gördük ki bulunduğu güvenilir konumu kullanıp istismar yapan çok sayıda personel var" dedi. 

Cinsel istismar iddiaları yardım kuruluşları arasında yıllardır varlığını korurken, BM ve sivil toplum örgütlerinin bu sorunları sona erdirme sözü vermesine rağmen Bosna Hersek’ten Haiti’ye dünyanın dört bir yanından benzer haberler gelmeye devam ediyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU