Solunum uzmanı: Trump muhtemelen her nefesinde etrafa virüs saçıyor

Trump'ın bir yardımcısının daha testi pozitif çıkarken, solunum yolu hastalıkları uzmanı bir bilim insanı, ABD Başkanı'nın "hâlâ virüsten arınma evresinde" olduğunu söyledi

Koronavirüs teşhisi konan Donald Trump bir süredir seçim kampanyası etkinliklerine katılamıyor (AFP)

Geçen hafta kendisine koronavirüs teşhisi konan ABD Başkanı toparlanmaya devam ederken, bir solumun yolu hastalıkları uzmanı, Donald Trump'ın muhtemelen her nefes alıp verişinde havaya virüs partikülleri saçtığını belirtti.

Washington DC'nin dışındaki Walter Reed Tıp Merkezi'nde üç gece gibi kısa bir süre kaldıktan sonra pazartesi günü taburcu edilen 74 yaşındaki Trump salı günü de gözlerden uzak kaldı.

Başkan'a geçen hafta perşembe gecesi koronavirüs teşhisi konmuş ve doktorları hafta sonu boyunca Trump'ın oksijen seviyesinin hastalık sebebiyle iki kez düştüğünü kabul etmişti.

Trump'ın doktoru Sean Conley pazartesi günü Başkan'ın "hiçbir semptom göstermediğini" bildirse de Trump'ın hâlâ Kovid-19 pozitif olup olmadığı ve dolayısıyla şu anda Beyaz Saray personeline hastalık bulaştırma ihtimali olup olmadığı henüz bilinmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Leicester Üniversitesi'nde solunum yolu hastalıkları uzmanı olan Fahri Doçent Dr. Julian Tang'a göre, koronavirüs hastaları üzerinde şu ana dek yapılan çalışmalar, genellikle hastaların semptomların ilk kez görüldüğü andan 10 gün sonrasına kadar havaya koronavirüs partiküllerini yaymaya devam ettiğini gösteriyor.

Dr. Tang, Başkan'ın teşhisinin cuma sabahı konmuş olması halinde Trump'ın muhtemelen hâlâ virüs partikülleri saçmaya devam ettiğini söyledi.

Profesör, "Eğer geçen cuma günü PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) sonucu pozitif çıktıysa ve ertesi gün daha fazla semptom gösterdiyse hâlâ bulaşıcı olması ve her nefes alıp verişinde havaya virüs saçması muhtemel" dedi.

Başkan pazartesi günü Beyaz Saray'a döndükten sonra Truman Balkonu'na geçtiğinde maskesini çekip çıkardığı için geniş çapta eleştirilere maruz kalmış, Trump'ın bu hareketi Mussolini'yi anımsatan bir numara olarak nitelendirilmişti.

"Akut Kovid-19 vakalarının çoğunun semptom başlangıcından 10 gün sonrasına kadar canlı virüs yaydığını düşünüyoruz" diyen Dr. Tang, vücudun ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 10-15 gün sonrasında antikor üretmeye başladığını ifade etti.

Dr. Tang, "Dolayısıyla görünüşe göre Başkan akut Kovid-19 aşamasını bir dereceye kadar geride bırakmış olsa da hâlâ virüsten arınma sürecinde" dedi.
 


Dr. Tang'in bu değerlendirmesi, Trump'a yakın yardımcılardan birine daha virüs teşhisi konduğu bir sırada geldi. Stephen Miller'a salı gecesi teşhis konmuştu.

Bu haberin duyulmasıyla birlikte CNN'in tıp analisti ve kardiyolog Dr. Jonathan Reiner, Beyaz Saray'ın sözde koronavirüs "süper yayıcısının" Trump olduğunu öne sürdü.

Dr. Reiner şu ifadeleri kullandı:

Bence ABD Başkanı hastaneye kaldırılmadan en az bir hafta önce koronavirüse yakalanmıştı... Bence süper yayıcı o.

Dahası, bana göre Beyaz Saray’ın Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne (CDC) resmi bir kontrol için izin vermemesinin sebebi... oradaki ilk hastanın ABD Başkanı olabileceğinden endişe duymalarıdır.

Yönetimin, hastalığa yakalanmış olması muhtemel kişileri izole etme girişimlerinin kapsamı üzerine tahminler yürütülürken CNN salı günü CDC'nin temas takip yardımı teklifinin Beyaz Saray tarafından reddedildiğini bildirmişti.

Seçimlere 4 haftadan az zaman kalmışken Trump'ın en az bir hafta daha Beyaz Saray'da iyileşmeye devam etmesi bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU