IKB Peşmerge Genelkurmay Başkanı Eminki: Erbil yönetimi, saldırılara tahammül edilemeyeceği mesajını Haşdi Şabi'ye verdi

General Eminki, "Haşdi Şabi heyeti, söz konusu bölgede Peşmerge, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri arasında çatışma çıkarmak isteyen grupların varlığına işaret etti" dedi

Peşmerge güçleri / Fotoğraf: Reuters

Son dönemde Irak'ın başkenti Bağdat'taki yabancı misyon temsilcilikleri başta olmak üzere ABD ve koalisyon güçlerinin bulunduğu bölgelere füze saldırısı düzenleniyor. 

Yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması amaçlanan saldırıların arkasında, İran destekli Haşdi Şabi güçlerine bağlı grupların olduğu tahmin ediliyor.

30 Eylül akşamı düzenlenen füze saldırısının son adresi, Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) Erbil Uluslararası Havalimanı olmuştu.

IKB İçişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Kurumu, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, havalimanı yakınlarına düşen füzelerin, Musul vilayetine bağlı Şeyh Nemre köyünde Haşdi Şabi'ye bağlı 30. Tugay'a ait bir bölgeden fırlatıldığı belirtildi.

Barzani: Erbil saldırısını düzenleyenler 'Irak'ın düşmanı' 

Füze saldırısına sert tepki veren IKB Başkanı Neçirvan Barzani, saldırıyı düzenleyenlerin "Irak’ın düşmanı" olduğunu belirterek, ülkedeki tüm güçlerin bunlara karşı birleşmesi gerektiğini söyledi.

Saldırının yarattığı yankı sürerken Haşdi Şabi Başkanı Falih Feyyad ve Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarullah, Erbil'e bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Haşdi Şabi Başkanı Feyyad ve Irak Genelkurmay Başkanı Yarullah, Erbil saldırısından sonra eski IKB Başkanı Barzani ile bir araya geldi
Haşdi Şabi Başkanı Feyyad ve Irak Genelkurmay Başkanı Yarullah, Erbil saldırısından sonra eski IKB Başkanı Barzani ile bir araya geldi Fotoğraf: KRG

 

Iraklı heyet Erbil'de eski IKB Başkanı Mesud Barzani ile de bir araya geldi.

Görüşmede ülkedeki siyasi gelişmelerin yanı sıra, güvenlik sorunu ve bunun istikrar üzerindeki olumsuz etkileri ele alındığı belirtildi, ancak detay paylaşılmadı.

Iraklı yetkilileri ağırlayan heyette yer alan IKB Genelkurmay Başkanı General Cemal Eminki, Independent Türkçe'ye, görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

"Saldırılara tahammül edilemeyeceğinin mesajı verildi"

İkili görüşmede Haşdi Şabi bölgesinden yapılan saldırıya dair rahatsızlığın dile getirildiğini belirten General Eminki, Erbil'in heyete bunun kabul edilemez olduğu mesajının net bir şekilde ilettiğini söyledi.

Haşdi Şabi Başkanı Feyyad'ın konuyla ilgili bir komisyon kurduklarını ve olayı tüm detaylarıyla araştırdıklarını söylediğini aktaran Eminki, "Feyyad, saldırının yapıldığı bölgenin sorumlusunu tutukladıklarını, bölgenin kendi kontrollerinde ama onlara bağlı olmayan bazı grupların da olduğunu ve silahlı grupların kendi başlarına böyle bir saldırıyı gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı" dedi.    

Iraklı heyetin, söz konusu bölgede Peşmerge, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri arasında çatışma çıkarmak isteyen grupların varlığına dikkat çektiğini belirten Eminki, "Erbil, heyete Bağdat hükümeti ile iyi ilişkilere sahip olduğunu, ancak böyle saldırılara tahammül etmeyeceğinin mesajını verdi. Yetkililerden sorumluların kısa sürede bulunup adalet önüne çıkarılması istendi" diye konuştu.

 

Cemal Eminki
Cemal Eminki / Fotoğraf: AA

 

"Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki ilişkiler şu an iyi durumda"

Füzelerin fırlatıldığı bölgenin Haşdi Şabi'nin sorumluluk alanı olduğunu kaydeden Eminki, heyete bir daha benzeri bir saldırıyla karşı karşıya kalındığında sessiz kalınmayacağının mesajının da iletildiği bilgisini paylaştı.

Erbil-Bağdat ilişkilerine de değinen Eminki, Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında bağlantı noktaları ve koordinasyon hatlarının olduğunu ve var olan ortak güvenlik merkezlerinin artırılmasını gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki ilişkiler şu an çok iyi. Siyasi ilişkiler iyi olursa bizim münasebetlerimiz de iyi olur şüphesiz. Siyasi münasebetler iyi olursa ekonomi de düzelir, idari meseleler de çözülür. Irak Silahlı Kuvvetleri’yle de ilişkilerimiz iyi. Ortak güvenlik bölgelerinin oluşturulmasıyla ilgili Irak Genelkurmay Başkanlığı ve Irak Savunma Bakanlığı ile sürekli olarak koordinasyon halindeyiz. Daha iyi olmasını ümit ediyoruz."

"Haşdi Şabi, 'Saldırı ile ilgimiz yok' mesajını vermek için Erbil'e geldi"

IKB Salahaddin Üniversitesi öğretim Üyesi siyaset bilimci Dr. Salih Ömer İsa, Erbil'e düzenlenen saldırının Irak’ta yaratılmak istenen kargaşanın son örneği olduğunu söyledi.

 

Salih Ömer İsa
Salih Ömer İsa / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ziyaretin önemine vurgu yapan İsa, "Erbil, saldırının arkasındaki gücün Haşdi Şabi olduğundan kuşkulanıyordu. Feyyad ve Yarullah, kuşkuları ortadan kaldırmak ve problemin daha da büyümesini önlemek ve "Saldırıyla bir ilgimiz yok" mesajını vermek için Erbil'i ziyaret etti" dedi.

Irak'ta güvenlikten ekonomiye, siyasi istikrarsızlıktan sağlık hizmetleri sektörüne kadar işleyemez bir kriz durumunun hakim olduğuna dikkat çeken İsa, "Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında problemlerin büyümesi, ülkede var olan sorunların daha da büyümesi anlamına geliyor ve buda IŞİD gibi terör grupların işine geliyor. Olabilecek kaos ve çatışma ortamı hem Erbil'i hem de Bağdat'ı etkiler. Gerçekleşen ziyaret bunun önünü almak içindi" şeklinde konuştu.

"Erbil’e düzenlenen ziyaret çok önemli"

Ziyarette IKB'nin idaresinin dışında kalan 140. madde kapsamına giren bölgelerin durumu, siyasi krizin çözümü, IŞİD'le mücadele alınacak önlemler ile ülke genelinde güvenlik ve istikrar konusunun ele alındığını kaydeden İsa, devamında şunları kaydetti:

"Doğrusunu söylemek gerekirse Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında görüş birliği olmadan Irak’ın sorunlarının çözümü ve Erbil-Bağdat ilişkilerinin tam rayına oturması çok zor gibi görünüyor. Bu yüzden heyetin Erbil ziyaretini çok önemsiyorum. Problemli ilişkileri fırsat bilen IŞİD terör örgütü, saldırılarını artıyor ve gün geçtikçe güç kazanıyor. Bunu engellemenin tek yolu Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin düzelmesi ve koordinasyonun güçlenmesidir."

Erbil-Bağdat ilişkilerine değinen ve IKB yönetiminin sorunların çözümü hususunda güçlü bir iradeye sahip ve istekli olduğunu söyleyen İsa, bunu hem heyetler arası görüşmede hem de yapılan açıklamalardan görebildiklerini ifade etti.

 

Peşmerge güçleri

 "Bazı Şii gruplar çözümsüzlük için özel çaba içerisinde" / Fotoğraf: Reuters

"Bazı Şii gruplar çözümsüzlük için özel çaba içerisinde"

İki yönetim arasında şimdiye kadar birçok defa sorunların çözümü için görüşmelerin gerçekleştiğini aktaran İsa, "Erbil çözüm için irade gösterirken maalesef Bağdat birlik içerisinde bir irade gösteremiyor. Çünkü birçok siyasi akım var ve onlar kendi aralarında bile anlaşamıyor. Başbakan Mustafa el-Kazimi sorunların çözümü için istekli gibi görünüyor ancak parlamento desteği yok. Örneğin birkaç mesele konusunda anlaşma sağlanıyor ama bu uzun süre devam edemiyor. Çünkü Irak’ın parçalı siyasi yapısı olabilecek bir anlaşmanın önünde bir engel" ifadelerini kullandı.

Özellikle bazı Şii grupların kalıcı bir anlaşmanın sağlanmaması için özel bir çaba içerisinde olduğunu ileri süren İsa, sözlerini şöyle tamamladı:

"IKB’nin en büyük handikabı Bağdat'ta etkili ve yetkili muhatap bulamamasıdır. Çünkü Şii siyasetçiler arasında çok fazla grup var ve görüş birliği yok. Ayrıca bazı gruplar çözümsüzlük için özel çaba içerisinde. Durum böyle olunca çözümde zorlaşıyor. Çözümün tüm Irak halkının yararına olmasına rağmen söz konusu grupların çözümsüzlüğü dayatması anlaşılır değil. Erbil, halkın yararını gözettiği için çözüm konusunda iradeli. Bağdat yönetiminin halkı ne kadar düşündüğünü ve çözümü ne kadar ciddiye aldığını önümüzdeki günlerde daha iyi göreceğiz."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU