Kılıçdaroğlu’ndan Kobani operasyonu yorumu: Dosyayı 6 yıl bekletenlere soruşturma açılmalı

"Bakın, kuzey Suriye'de YPG ayrı bir devlet kuruyor. ABD ve Rusya yanlarında. Peki, Erdoğan'ın buna hiç sesi çıkıyor mu?"

Fotoğraf: Sözcü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’li isimlerin gözaltına alındığı Kobani soruşturmasıyla ilgili açıklama yaptı. CHP lideri, 6 yıl sonra açılan soruşturma için “Eğer bir soruşturma açılacaksa, dosyayı 6 yıl bekletenlere açılmalı. Ama amaç farklı” dedi.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün aktardığına göre pazar kahvaltısını Ankara'da taksici esnafıyla yapan Kılıçdaroğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Kobani soruşturmasını şöyle yorumladı:

Akılları 6 yıldır neredeydi? Eğer bir soruşturma açılacaksa, dosyayı 6 yıl bekletenlere açılmalı. Ama amaç farklı. Vatandaşın dikkatini kime çekecek? Kobani'ye.

Bu operasyonun, CHP-İYİ Parti ittifakını dağıtmaya yönelik olduğuna ilişkin yorumlar yapıldığını yönelik hatırlatmaya da Kılıçdaroğlu, “Doğrudur. Millet İttifakı'nı dağıtmaya çalışıyorlar” diyerek yanıt verdi.

“YPG devlet kuruyor”

İktidarın dış politikasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bakın, kuzey Suriye'de YPG ayrı bir devlet kuruyor. ABD ve Rusya yanlarında. Peki, Erdoğan'ın buna hiç sesi çıkıyor mu? Suriye'nin parçalanmasını emreden (ABD Başkanı) Trump, emri yerine getiren de Erdoğan'dır. Erdoğan ses çıkarıyor mu?

"Bunu sindiremeyiz"

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi’nin ilaç açıklamalarıyla ilgili de konuşan CHP lideri, “İlk kez yabancı bir ülke temsilcisi sanki kendi memuruymuş gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kapısını çaldı. ‘Benim ülkemin ilaç fabrikalarının ürettiği ilaçlardan aldınız, 2 milyar 300 milyon dolar borcunuzu ödeyin. Yoksa size ilaç vermeyiz' diyor. Düyun-u Umumiye'den bu yana ülkemizin böyle bir pozisyona düştüğünü kimse görmemişti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, yabancı ilaç şirketlerinden aldığı 2 milyar 300 milyon dolarlık ilacın borcunu ödeyecek takati, gücü kalmadı. Bir ülkenin büyükelçisi, kapımızı çalıp ‘Paramı vermezsen ilaç vermem' diyorsa bunu sindiremeyiz. Bunu sindirecek olanlar devlet yönetemezler. T.C'yi bu duruma düşüren başka bir iktidar oldu mu?” ifadelerini kullandı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU