Moody’s: Türkiye’nin görünümü dikkate alındığında olası bir not artırımı çok düşük olasılık

Moody’s’in cuma günü gelen sürpriz not indirimi kararı ‘takvim dışı’ olması nedeniyle de eleştirildi. Moody’s kredi koşullarında değişiklik oluştuğunda takvim dışı değişiklik yapılacağını açıkladı

Fotoğraf: iStock

11 Eylül’de yayımladığı değerlendirme ile Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye indirerek 25 yılın en kötü seviyesine çeken Moody’s dün açıkladığı kararla 13 Türk bankasının da kredi ve diğer notlarını indirdi. Bankaların kredi notu görünümünü "negatif" olarak bıraktı. 

Kuruluş, 12 bankanın uzun vadeli döviz cinsi mevduat notunu, altı bankanın karşı taraf risk notunu ve bir bankanın uzun vadeli kredi notunu bir kademe indirdi.

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu takvim dışı bir tarihte sürpriz olarak indirmesi ise tartışma yarattı.

Dünya Gazetesi’ne konuşan Moody’s yetkilileri, söz konusu kararın neden takvim dışı bir dönemde olduğu ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: 

Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun olarak kredi koşullarında önemli bir değişiklik ve olay olması durumunda yıllık belirtilen takvim dışında bir tarihte, bağımsız bir kredi derecelendirme yapılabilen durumlar olabiliyor. 

Artırım olasılığı düşük

Olası bir not yükseltmesinin Türkiye’nin görünümü dikkate alındığında çok düşük bir olasılık olduğuna dikkat çeken Moody’s’ten şu açıklama yapıldı:  

Ancak, kısa vadede mali ve para politikaları ödemeler dengesi krizine daha fazla maruz kalmanın önlenmesi konusunda daha tutarlı hale gelirse not görünümü kalıcı hale gelebilir. 

Dış finans desteği ve ABD ile AB gerilimlerinin azalması da destekleyici olabilir. Ekonomik yapısal dengesizlikleri engelleyecek bir dizi ekonomik reform da ülkenin doğasında var olan güçlü yönlerinden yararlanılarak not yükseltimi yaşatabilir. 

Ne koşulda düşebilir?

Moody’s açıklamasında mevcut ödemeler dengesi bozulmasının tam anlamıyla bir krize dönüşmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun muhtemelen düşeceği belirtilerek böyle bir durumda hükümetin kıt döviz kaynaklarını koruma altına almaya çalışabileceğini ve zaten bazı kısıtlamaların yabancı alacaklarını da etkilediği kaydedildi.

Daha hızlı bozulma ihtimali

Moody’s cuma gecesi yurt dışı finansman kaynaklı kırılganlıkların artması nedeniyle ödemeler dengesi krizi ile karşı karşıya kalma ihtimalinin yükselmesini gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu bir kademe indirmişti. 

Moody’s’ten yapılan açıklamada negatif görünümün gelecek yıllarda mali göstergelerdeki bozulmanın tahmin edilenden daha hızlı gerçekleşebilme ihtimalini yansıttığı belirtilerek risklerin Türkiye’yi “tam ölçekli bir ödemeler dengesi krizi” ile karşı karşıya bırakma ihtimalini artırdığı vurgulandı. 

Kuruluş ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkileri ve Doğu Akdeniz’den kaynaklanan gerilimin potansiyel bir krizi hızlandırabileceğine dikkat çekti.

Yeni haftanın ilk işlem gününde 7.50 liraya yükselerek tarihi rekorunu tazeleyen dolar bu bölgede tutunamadı ve önceki gün gelen satışlarla 7.47 seviyelerine kadar gerilemişti. 


Dünya 

DAHA FAZLA HABER OKU