ABD'de yüz binlerce göçmen kuş ölü bulundu, biyologlar nedenini araştırıyor

"Yüz binlerce ve belki milyonlarca ölü kuş var. Bizse buz dağının görünen yüzüne bakıyoruz"

Uzmanlara göre olası nedenler arasında orman yangınları ve iklim krizi bulunuyor (New Mexico Eyalet Üniversitesi)

New Mexico Eyalet Üniversitesi'ndeki biyologlar, neden eyalet genelinde yüz binlerce göçmen kuşun ölü bulunduğunu bulmaya çalışıyor.

Üniversitenin balık, yaban hayatı ve koruma ekolojisi bölümünde profesör Martha Desmond’a göre gizem, 20 Ağustos'ta çok sayıda ölü kuşun bulunmasıyla başladı.

İlk önce münferit bir hadise olduğuna inanılan durum, eyaletteki diğer bölgelerde yüzlerce ölü kuşun daha bulunmasıyla çok ciddi bir sorun haline geldi. 

CNN’e konuşan Desmond, “Bu çok korkunç” dedi ve ekledi:

Ölü sayısı 6’lı rakamlarla ifade ediliyor. Sadece gördüklerimizin kapsamına bakarak bunun çok büyük bir olay olduğunu anlayabiliyoruz. Yüz binlerce ve belki milyonlarca ölü kuş var. Bizse buz dağının görünen yüzüne bakıyoruz.

Aralarında ötleğenlerin, serçelerin, karatavukların da yer aldığı ölü göçmen kuşlar, Colorado, Teksas ve Meksika’da da bulunuyor.

Durumdan endişelenen Desmond ve ekibi, konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için yaklaşık 300 ölü kuşu inceledi.

Bölge sakinleri ve biyologlarsa kuşların ölmeden önce tuhaf davrandıklarını bildirdi. Örneğin, normalde çalılarda ve ağaçlarda görülen kuşlar, yerde yiyecek ararken ve böcekleri kovalarken tespit edilmişti.

Olası nedenler

Kuşların ölümüne neden olduğu düşünülen faktörlerden biri, Kaliforniya ve diğer Batı eyaletlerinde ortaya çıkan ve kuşları erken göçe zorlamış olabilecek orman yangınları.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Desmond, “Hava nedeniyle henüz hazır olmadan göç eden kuşlar, hayatta kalmak için yeterince şişmanlamamış olabilir” dedi.

Ayrıca bazı kuşların göç yollarını değiştirmek zorunda kaldığı, diğerlerinin de dumanı soluduğu ve akciğer hasarı aldığı düşünülüyor.

Öte yandan, New Mexico'daki yangınlar ve kuru hava ölen göçmen kuş sayısını artırmış olsa da bazı noktalar karanlıkta kalıyor.

Desmond, “Hava olaylarının dışında başka bir şey oluyor ve biz bunun ne olduğunu bilmiyoruz. Yani bu başlı başına gerçekten rahatsız edici” ifadelerini kullandı:

İklim krizi de bunda rol oynuyor. ABD'de 1970'den beri 3 milyar kuşu kaybettik.

Kuşlar, otopsi yapılması ve ölüm nedenlerinin belirlenmesi için Oregon'daki ABD Balık ve Yaban Hayatı Hizmetleri Adli Tıp Laboratuvarı'na gönderilecek. Ancak sonuçların gelmesi haftalar sürebilir.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU