Ev sinemasından vizyona bu hafta: Fantastik bir evrenden gelen korku; Yeni Mutantlar

Hikayesi 1982 yılına ait Marvel çizgi romanına dayanan ve X-Men evreninde geçen The New Mutants, psikiyatrik izleme için izole bir hastanede tutulan dört gencin mutant olduklarını travmatik olaylarla keşfetmeleriyle gelişen olayları konu ediniyor

Filmin çekim haberleri ilk kez beş yıl önce servis edilen ancak üst üste yaşadığı aksilikler nedeniyle vizyona girişi günümüze kadar uzayan The New Mutants'ın artık birbirini tekrar eden kendi fantastik evreninde havalı bir şekilde kendi serisinden farklılaşmak, Avengers filmleri gibi sıcak yaz günlerinde bile gişe rekorları kıran bir film olmak için büyük bir baskı altında kaldığını görebiliyorum.

Ama bu evrene zaten hâkim olan birinin rahat bir şekilde öngörülebilir bulabileceği böylesi bir hikaye, tüm iyi performanslarına rağmen 2000'lerin başından kalma bir Disney yapımı televizyon filmi gibi görünüyor.

Dolayısıyla, marttaki Kovid-19 kısıtlamalarından bu yana ülkemizde de o kadar çok şey değişti ki, bir yıl önce (hatta marttan da önce) hayranlık uyandıran bir şey, bugün izleyicileri tatmin etmeyebiliyor.

Haliyle eğer bu film aksilikler yaşamamış olsaydı ve planlandığı gibi 2016'da vizyona girebilmiş olsaydı, evet, kitlesini memnun eden görülecek bir film olabilirdi; ama bence bugün için bunu söylemek çok zor.

Yine de bu evrene aşina olmayanların X-Men dünyasına hızlı bir giriş yapmalarına yardımcı olacak birkaç an olsa da aslında yeni bir nesil üzerinden takip etmesi daha kolay hale gelen bu film, serinin geçmişinden bağımsız bir şekilde ayaklarının üstünde durma çabasıyla öne çıkıyor.


Fantastik bir evrenden gelen korku; Yeni Mutantlar

Yönetmen: Josh Boone / Oyuncular: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Alice Braga, Blu Hunt, Henry Zaga, Adam Beach, Thomas Kee, Colbi Gannett, Happy Anderson, Dustin Ceithamer, Jacinto Vega SpiritWolf, Chuck, Marilyn Manson, Jeffrey Corazzini, Mickey Gilmore, Max Schochet / Süre: 94 dakika
 


Hikayesi 1982 yılına ait Marvel çizgi romanına dayanan ve X-Men evreninde geçen The New Mutants, psikiyatrik izleme için izole bir hastanede tutulan dört gencin mutant olduklarını travmatik olaylarla keşfedip X genlerinin hayatlarını sonsuza dek değiştireceğini fark etmesi sonucu bulundukları mutant rehabilitasyon merkezinin sandıkları gibi bir yer olmadığını keşfetmeleriyle gelişen olayları konu ediniyor.
 


Fantastik bir korku

Film, karakterler ilk mutant deneyimlerini yaşadıktan sonra onları tesiste bir grup terapi seansları ile bir araya getiriyor.

Ve bu terapi seanslarında çocukların ilk deneyimleri sonrasından yaşamış oldukları kendilerini rahatsız eden sırların ve acıların ayrıntılarını onların doğal güçlerini ortaya çıkarmak için kullanmaktan kaçınmıyor.
 


Bu süre içinde hastane çevresinde ürkütücü, tuhaf şeyler olmaya ve çocuklar korkunç kabuslar görmeye başladığında ise fantastik bir evrenden uzaklaşan hikaye aslında Psycho, Carrie, It ve A Nightmare on Elm Street gibi filmlerden esinlendiğini düşündürten göndermelerle klasik bir korku bölgesine doğru ilerliyor.
 


Bu anlamda fantastik bir filmden ziyade perili bir eve dönüşü andıran, gece sahnelerinde bile gün ortasında bir korku filmi izliyormuşsunuz hissi uyandıran film, korku unsurlarının ağırlıklı olduğu bir hikaye ile çocukluk travmalarının merkezine doğru iniyor.


Kim kimdir?

Bu yeni evrendeki karakterler hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; film, bir gece yarısı, başka bir dünyaya ait şeytani ve devasa bir şeyin dünyaya saldırısı sonucu uykusundan uyanan on altı yaşındaki Danielle ‘Dani' Moonstar'ın gerçekte korkunç bir kasırganın alt üst ettiği evinden ve yaşadığı yerden kaçarak kurtulmasıyla başlıyor.
 


Bir Kızılderilii yerlisi olan Dani, bu saldırıdan kısa bir süre sonra, terk edilmiş gibi görünen garip bir hastanede uyandığında, Dr. Reyes'den, etrafındaki herkes dünyadan silinirken kendisinin bir çizik bile almadan hayatta kalan tek kişi olduğunu öğreniyor.
 


Bu bilgi sonrasında Dani'nin verdiği tepki için ise Dr. Reyes, onun gelişen mutant yeteneklerinin bir sonucu bu etkilerin ortaya çıktığını söylüyor.

Dani'nin henüz kendisinin bile bilmediği doğal güçleri, seyircinin de Dani ile birlikte tesiste yaşayan diğer hastalarla aşamalı olarak tanıştıktan sonra hikaye ilerledikçe öğrenebileceği gizemlerden biridir.
 


Nazik ama duyguları alınmış gibi görünen Dr. Reyes, Dani'nin yanı sıra Rahne, Illyana, Sam ve Roberto'nun da yegâne gözetmenidir ve gençlerin her birinin ayrı bir tehlike olduğuna inanmaktadır; üstelik sadece kendileri için değil, tüm toplumun refahı için onların gözetim altında kalması gerektiğini savunmaktadır.
 


Tesisteki diğer mutantlardan; bir lycanthropy olan yani kendini kurt zanneden ve bir kurt gibi hareket eden İskoçyalı Rahne Sinclair ile Kentucky doğumlu genç madenci Sam Guthrie diğerlerine göre daha naziktir, ancak bir dereceye kadar da Dr. Reyes'in tedavilerinin onlara normal ve sağlıklı bir yol göstermenin yolu olduğuna gerçekten inanan çocuklardır.
 


Roberto da Costa ile el kuklası olan Rus bir kız olan Illyana Rasputin ise kendi travmalarını maskelemek için içgüdüsel olarak "popüler ve asi çocuk" duruşlarını benimsiyorlardır; ama göründüklerinin aksine sorunların üstesinden gelme konusunda pek de başarılı değillerdir.
 


Dani'nin aksine, diğer tüm hastalar ya da mutantlar kendi güçlerinin ne olduğunu bilmelerine karşın, henüz kontrol edemedikleri için ne zaman ortaya çıkacağı ve ne kadar tehlikeli olabileceğini bilemediklerinden, tehlikeli güçlerini kendilerini savunmak için kullanmayı öğrenene dek hem kendilerine hem de başkalarına zarar vermemeleri için gözetim altında tutuldukları kendilerine söylenmiştir.
 


Hastane arkadaşlarının her biri, anılarının ve kabuslarının gerçek hayat ve ölümcül figürleriyle boğuşurken, Dani'nin gücü de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır.
 


En önemli soru

Dani, tesiste ne olup bittiğine dair daha iyi bir fikri olan diğer hastaların abartılı ve kızgın davranışlarının aksine, kendini o dünyaya ait biri değilmiş gibi çekingen hissediyor ve onlara temkinli yaklaşıyor.
 


Illyana ise Dani hem tesisin yeni kızı olduğu için hem de yerli kökenli olduğu için onu taciz ediyor ve ona kötü davranıyor.
 


Filmdeki bir karakterin ırkçı alaylar yaptığını görmek elbette çirkin olsa da Yeni Mutantlar, gözetimsiz bırakıldıklarında birbirlerine karşı çirkin bir şekilde acımasızlaşan bu yeni nesil gençleri kadrajına alıyor.
 


Bu beş genç yavaş yavaş, güçlerinin incelemeye değil bastırmaya teşvik edildiklerini anlıyor ve deneyimledikleri her şeyin psişik bir yaranın sonucu olduğu fikrini kabul ediyorlar.
 


Ve nihayetinde sorulması gereken esas soru bu beş gencin aklını meşgul etmeye başlıyor: Onlar iyi insanlar mı yoksa kötüler mi?
 


Yeni nesil temsiliyet

Temelde ait olduğu evrenden uzaklaşmamakla birlikte etnik açıdan daha çeşitli bir kadroya sahip bu yeni bölümde sadece altı karaktere odaklandığı için filmin diğer X-Men filmlerinden çok farklı bir enerjiye ve temsiliyete sahip olduğunu söylemek mümkün.
 

Ancak elbette bunların hiçbiri filmdeki var olan kusurları maskelemek için yeterli olmuyor.
 


Film, çocukluk travması konusunu bir dereceye kadar ince ince işlerken, gelişmesi için zaman ve alan isteyen bir gey alt senaryosu da var.
 


Ancak bu işleyiş de ekibin her ne kadar sinemada LGBTQ temsiliyetini önemsediğine işaret etse de kızların birden cinsel olarak yakınlaşması bunun son dakikada yapılmış bir ekleme gibi hissettirmesine engel olamıyor.
 


Haftanın diğer filmleri

Baba Aranıyor

Yönetmen: Javier Colinas / Oyuncular: Ela Velden, Juan Pablo Medina, Silvia Navarro, Luis Ernesto Franco, Alberto Guerra, Patricia Reyes Spíndola, Rodrigo Murray, Luis Arrieta, Marisol del Olmo, Gonzalo Garcia Vivanco, Victoria Viera, Aleyda Gallardo, Lisette Morelos, Roberto Quijano, Cesar Rodriguez, Moisés Arizmendi, Martha Claudia Moreno, Mauricio Argüelles, Omar Fierro, Arantxa Servin, David Fridman, Natalia Coronado, Ximena García, Abril Michel, Paola Miguel, Karen Leone, Joaquín Emanuel, Mauricio Ugalde, Bere Becerra, Lara Von Damm / Süre: 102 dakika
 


Netflix'in Meksika Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında yer alan Se Busca Papá (Dad Wanted) adlı bu duygu yüklü film, BMX yarışına girmesi annesi tarafından yasaklanan maceraperest bir genç kızın hikayesini anlatıyor.

Blanca'nın annesi bisikleti sevmiyor, çünkü babası bisiklet üzerinde ölmüş.

Blanca'nın annesi, babasının trajik kazasının ardından kızının BMX'e binmesine izin vermeyince Blanca, annesinin onayı olmadan bir BMX yarışmasına katılmaya karar verir.

Tek ihtiyacı olan, babası gibi davranacak bir aktördür; genç kızın bu rüyasını gerçekleştirmesi için de birinin yardımına ihtiyacı vardır.


Deney

Yönetmen: Birol Kurt / Oyuncular: Selçuk Kılıç, Serdar Yıldırım, Ercüment Fidan, Büşra Acar, Denizhan Seçer, Yağız Aydoğan, Hamdi Gürbüzoğlu, Emel Genç, Bedirhan Barışer / Süre: -
 


Pek çok sevilen televizyon dizisinde ışık, kamera ve reji asistanlığı yapan Birol Kurt'un bu defa yönetmen koltuğuna oturarak çektiği ilk uzun metrajlı filmi Deney, Rusya'da gerçekleştiremediği tehlikeli bir deneyi Türkiye'de hayata geçiren Albay Vladimir'in üzerinde çalıştığı bir deneyin hikayesini anlatıyor.

Askeri bilim insanı olan Albay Vladimir Rusya'da bazı gizli deneyler yapmak ister, fakat Rus hükümeti bu durumu kabul etmeyip gerekli izinleri kendisine vermez.

Bunun üzerine Albay Vladimir ülkesinde hazırladığı sahte evraklarla birlikte ekibini de alarak Türkiye'ye doğru yola koyulur.

Vladimir önceden hazırlattığı gizli bir mekânı hücre ve sağlık ekipmanları ile donatır ve başından beri planladığı uyku deneyini yapmak üzere uygun denekler aramaya başlar.

Bir süre sonra albayın kaldığı evin çevresinde insanlar kaybolur; çünkü Vladimir bu deney için gönüllü kişileri bulamayınca kaçırdıkları insanları hücreye koyar, ekibindeki bilim insanları ile birlikte otuz günlük uyku deneyini başlatır.

Hücrede kalan altı kişi için otuz gün yetecek kadar gıda, su ve kitap vardır, ayrıca uyumamaları için ışık ve odaya kimyasal salmak için düzenekler hazırlanmıştır.

Deneylerin on beşinci gününden sonra deneklerde bazı değişiklikler ortaya çıkar; denekler artık hücrede konuşmamakta ve tepki vermemektedir.

Görevliler hücreye girmek istediğinde ise başka bir şaşırtıcı gerçekle yüzleşir; denekler artık insanlıktan çıkmış ve içlerindeki gizli kalmış olan karanlık kendilerini ele geçirmiştir.

Karanlık sırlar sonunda gün yüzüne çıkmıştır, sorun ise bu gerçekle neler yapılacağıdır.


Düş Yakamdan Şeytan

Yönetmen: Antonio Campos / Oyuncular: Robert Pattinson, Tom Holland, Haley Bennett, Harry Melling, Bill Skarsgård, Riley Keough, Sebastian Stan, Mia Wasikowska, Eliza Scanlen, Jason Clarke, Douglas Hodge, Given Sharp, Drew Starkey, Lucy Faust, Abby Glover, Adam Fristoe, Eric Mendenhall, David Maldonado, Cory Scott Allen, Kristin Griffith, Mark Jeffrey Miller, Pokey LaFarge, Gregory Kelly, Michael Harding, Morganna Bridgers, Karson Kern, David Atkinson, Michael Banks Repeta, James H. Keating, Scott Rapp, Emma Coulter, Michael H. Cole, Jason Collett, Kelly Lind, Caleb J. Thaggard, Kevin Waterman, Joey Traywick, Phillip DeVona, Zack Shires, Tim Huddleston, Madelyn Wall, Jorge Castro-Salinas, Jason Charles Hill, Todd Barnett, Ivan Hoey Jr., Michael Corin, Jeremy Brink, Ryan Anthony Williams, Ethan Melisano, Justin Matthew Smith, Sarah Hamff, Teddy Cole, Lawrence Hinkle, Nathan Harris, Cort Chandler, Ever Eloise Landrum, Anthony Davis, Anthony Eads, Ben Bailey, Bradley Pitman, Shannon Frye, Andrew Young, Kyle Sawyer, Rebecca Douglas, Myles Phillips, Daniel James Vaughn, Jay Johnson, Ronnie Hiebert Jr. / Süre: 138 dakika
 


Netflix'in Suç Dramaları kuşağında 16 Eylül'de gösterime girmesi beklenen ve Donald Ray Pollock'un aynı adlı romanından uyarlanan The Devil All the Time adlı bu gotik filmde; savaş sonrasında yolsuzluk ve acımasızlıkla dolu bir taşra kasabasında, kendini sevdiklerini korumaya adamış olan genç bir adamın çevresini uğursuz karakterler sarar.

Aralarında düz bir çizgi olmamasına rağmen iki ayrı noktadaki insanların nasıl ve neden bağlanabileceği Knockemstiff'teki bu hikâyenin özünü oluşturuyor.

Ohio ve Bati Virginia'da bulunan, farklı geçmişlerden gelen tuhaf bir grup insanın hayatını konu eden filmdeki karakterlerden biri, Güney Pasifik'teki katliamda işkence gören eski asker Willard Russell'dır.

Güzel karısı Charlotte'u kanserden kaybetmiş olan yaslı adam, bütün totemlerine ve dualarına rağmen onu kurtaramamış olmanın suçluluğunu taşımaktadır.

Seri katil bir çift olan Carl ve Sandy Henderson, uygun modeller bulup Amerika'nın otoyollarında fotoğraflarını çekip ardından onları öldürmek için diyar diyar gezmektedir.

Din adamı olan Roy ve fiziksel engelli, gitar sever yardımcısı Theodore ise çiğnedikleri kanundan kaçmaktalardır.

Tüm bunların ortasında ise William ve Charlotte'un yetim kalan oğulları Arvin Eugene Russell vardır.

Kendisini birbirinden oldukça farklı olan bu insanların ortasında bulan genç adam, iyi ancak şiddete meyilli bir hal almıştır.

Zengin oyuncu kadrosuyla merak uyandıran film, İkinci Dünya Savaşı'nın bitişinden ABD'nin Vietnam Savaşı'na dahil olduğu yıllar arasında, savaşın etkilerinden mustarip olan ve yozlaşmıştık ile tekinsizlik bataklığında yoğrulan birbirinden farklı karakterlerin kesişen hikâyelerini anlatıyor.


Evcil Hayvanlar Birliği

Yönetmen: Reinhard Klooss / Oyuncular: Natalie Dormer, Eddie Marsan, Jeff Burrell, Harvey Friedman, Ian Odle, Bryan Larkin, Naomi McDonald, Andres Williams, Felix Auer, Teresa Gallagher / Süre: 89 dakika
 


Netflix'in Aksiyon Komedileri kuşağında 11 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Pets United; Robin Hood tarzı akıllı bir sokak köpeği olan Roger ile zarif ama şımarık bir ev kedisi olan Belle'nin, kötü bir belediye başkanı ve onun robot ordusu şehirlerini ele geçirince bir araya gelerek güçlerini birleştiren bir kahraman hayvanlar topluluğu ile girdikleri bir mücadeleyi anlatıyor.

Şehirlerinde giderek artan bir kaosunun ortasında bir araya gelen bu hayvanlar, riskli ve aksiyon dolu bu maceraya atılırken hayatta kalmak için tüm önyargılarını bir kenara bırakmak ve kurtuluş için birlik olmak zorundalardır.


Felaket Henry

Yönetmen: Gary Andrews / Oyuncular: Lizzie Waterworth-Santo, Emma Tate, Sue Elliot Nicholls, Tamsin Heatley, Wayne Forester, Aidan Cook, Philip Pope / Süre: 61 dakika
 


Francesca Simon tarafından kaleme alınan ve İngiltere'nin son yıllarda en çok satan serilerinden birisi olan Horrid Henry; 1993'te yayınlanan ilk kitabından sonra 2007 sonuna dek yaklaşık beş buçuk milyon satış yapmış, toplam on yedi macera kitabı, sayısız baskı yapan toplu basımları, boyama, bulmaca, çıkartma, tatil ve şaka gibi etkinlik kitaplarının yanı sıra oyuncakları, DVD'leri, müzik albümleri, kırtasiye eşyaları ile gerçek bir endüstri oluşturmuş.

2004'ten bu yana çizgi film olarak da televizyonda yayınlanan Horrid Henry'nin maceraları ayrıca tiyatro sahnelerinde de hayat bulmuş.

Serinin Türkçe'ye çevrilmiş on beş kitabı olmakla birlikte şimdiye kadar yirmi üç dile çevrilen Horrid Henry, aykırı bir karakter çizdiği, kötü örnekler oluşturduğu ve eğitsel yönünün eksik olduğuna dair iddialar nedeniyle aileler arasında büyük bir tartışma yaratmış, Amerika'da çocuk eğitimi için sakıncalı bulunarak basımı reddedilmiş.

Horrid Henry, kimi ailelerin takdirini kazandığı, kimi ailelerin de tepkisini çektiği için çocuk yazınında bir tartışma konusu olmuş.

Fikir ayrılığına sebep olan bu karakteri çocuk yazınındaki diğer yaramaz, haylaz çocuk kahramanlardan ayıran ve aileler arasındaki tartışmayı yaratan nedenlerin başında ise Henry'nin yaptıklarından, yaşadıklarından ve yaşattıklarından hiç ders almaması gelmekteymiş.

Başkahraman Henry'nin yaşının tam olarak belirtilmediği, ancak altı ile on yaş grubuna hitap eden seride Horrid Henry, tembel, geçimsiz, bencil, sorumsuz, kıskanç ve yaramaz bir oğlan çocuğudur.

Maalesef, onun kardeşi olarak doğarak en büyük suçu işlemiş olan Peter, Henry'nin mükemmel kardeşidir ve hikayedeki ideal çocuktur.

Henry ise, ideal bir çocuğun yapmaması gereken her şeyi yapmaktan büyük zevk alan, yapılmaması gereken ne varsa onları çok seven bir çocuktur; başka bir deyişle, ders çalışmak, sağlıklı beslenmek, banyo yapmak, kitap okumak Henry'nin en nefret ettiği şeyler iken, bilgisayar oyunları, yalan, entrika, günlük yaşamda çevirdiği bin bir dolap ve sonsuza dek televizyon izlemek ise Henry'nin vazgeçilmezleridir.

İşte, Netflix'in Çocuk Kitaplarından Uyarlanan Filmler kuşağında yer alan Horrid Henry's Gross Day Out adlı bu çizgi film; bir cumartesi günü kanepede uzanarak en sevdiği programı izlemeyi planlayan Henry'nin tam da bu sırada en sevdiği televizyon karakterinin canlanmasıyla birlikte dünyaya yapılan bir saldırıyı durdurma girişimlerini anlatıyor.


Fırtınalı Soygun

Yönetmen: Michael Polish / Oyuncular: Emile Hirsch, Mel Gibson, David Zayas, Kate Bosworth, Stephanie Cayo, William Catlett, Jorge Luis Ramos, Joksan Ramos, Blas Sien Diaz, Tyler Jon Olson, Julio Ramos Velez, Sebastian Vázquez, Jesy McKinney, Xavier Reyes, Luillo Ruiz, Jasper Polish, Jorge Antares, Johanna Rosaly, Rey Hernandez, Israel Solla, Derek G. Rosado Galarza, Javier Ortiz Cortés, Jerry D. Medina, Leslee Emmett, Ada Monzón, Anil Raman, Geoff Reeves, Swen Temmel, Thomas Curran, Raymond Joel Oliveras, Jose L. Roman / Süre: 91 dakika
 


Force of Nature, büyük bir kasırganın vurduğu sırada bir soygunun altından kalkmaya çalışan bir çete ile insanları koruyarak bu soygunu engellemeye çalışan bir polisin hikâyesini anlatıyor.

Eyaletteki polis merkezine yeni ataması yapılan ve iyi bir izlenip bırakarak terfi almak isteyen Jess ile sahaya çıkarak Jess'e bir oryantasyon vermek ve saatte 260 kilometre hız ile yaklaşan fırtınadan önce insanların güvenliğini kontrol etmek konusunda isteksiz olan Cardillo girdikleri bir binada babasını evden dışarı çıkarmakta zorlanan bir hemşire ile karşılaşır. Ancak bu sırada aksilikler üst üste gelir.

Çetenin binayı istila etmesinin ardından olay yerine gelen polisler, binada oturan insanların tahliye edilmesini planlar. Ancak kasırga olması insanların tahliye edilmesini de riskli bir hale getirir.

Eski bir polis memuru olduğunu öğrendikleri Ray'i daireden çıkması için ikna etmeye çalışırken oldukça zaman kaybeden iki memur ve hemşire bu sırada devasa kasırga şehri ele geçirdiği zaman, yüksek getirili soygunlar yapan ve yine büyük bir soygun için harekete geçen bir çete soygunun ortasında sıkışıp kalır.

Çetenin peşinde olduğu şey ise, binada saklı olan elli beş milyon doları ele geçirmektir.

İnsanların tahliye edilmesini reddeden eski polis memuru Ray, diğerlerini korurken hırsızlarla zorlu bir savaşa girişir.


Hadi Gidelim

Yönetmen: Dan Scanlon / Oyuncular: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, Mel Rodriguez, Kyle Bornheimer, Lena Waithe, Ali Wong, Grey Griffin, Tracey Ullman, Wilmer Valderrama, George Psarras, John Ratzenberger / Süre: 102 dakika
 


Eskiden dünya sihirle doluydu ama uzmanlaşmak kolay değildi. Bu yüzden dünya işin kolayını buldu. Ama umarım içinizde yine de biraz sihir kalmıştır zira Pixar yapımı Onward, bir zamanlar olduğu gibi dünya üzerinde hâlâ sihrin var olup olmadığını keşfe çıkan iki elf kardeşin hikâyesini anlatıyor.

Babalarını çok küçük yaşta kaybeden elf kardeşler, hatırlamakta zorlandıkları ve çok özledikleri babaları ile son bir gün geçirme fırsatlarının olduğunu öğrenirler.

Dünyada var olan bir büyü, onların babaları ile kavuşmalarını sağlayacaktır.

Kardeşler, bu fırsatı kaçırmamak için ne yapıp edip büyüye sahip olmanın yolunu bulmalıdır.

Kendilerini zorlu bir mücadeleye sokan kardeşler, büyüye ulaşıp babalarını son bir kez görebilme imkanını bulabilecekler mi, bunu zaman gösterecektir.


Karanlığın İçinden

Yönetmen: David Ryan Keith / Oyuncular: Kendra Carelli, Mark Wood, Paul Flannery, HemDee Kiwanuka, Lisa Cameron, Stephanie Lynn Styles, Niko Foster, Gavin Park, Olivia Murray, Liam Matheson, Caleb Johnston-Miller, Miller Caleb, Harry Willis Fleming / Süre: 88 dakika
 


The Dark Within, ebeveynlerinin ortadan yok olmasının arkasındaki sır perdesini aralamaya çabalayan, psişik güçlere sahip bir adamın hikayesini ele alıyor.

Anlamlandıramadığı psişik yetenekleri olan bir adam, ebeveynlerinin ortadan kaybolmasını çözmek için her şeyin başladığını düşündüğü yere geri döner.

Bu dönüşteki amacı belki de iyice bastırdığı bazı anıları hatırlayarak onları ortaya çıkarmaktır.

Ancak bu olayı aydınlatmak için girdiği yol karanlıkla doludur.


Kriyoniks: İkinci Yaşam Umudu

Yönetmen: Pailin Wedel / Süre: 80 dakika
 


Einz doğumuyla tüm ailesini bir araya getirmişti. Ama o dünyanın en ölümcül beyin kanserine yakalanmıştı ve doktorlar da yaşayamayacağını kabul etmişti.

Taylandlı bir bilim insanı ve ailesi, ölmekte olan, çok sevdikleri bebeklerine gelecekte bir yaşam şansı verebilmek adına kriyonik olarak onu dondurmaya karar verir.

Bundaki amaç bir umut kırıntısıdır; bu şekilde onu öldüren şeyin gelecekte tedavi edilebilir olması ümididir.

Netflix'in Belgeseller kuşağında 15 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Hope Frozen: A Quest to Live Twice adlı bu samimi belgesel onların bu serüvenini anlatıyor.

Yönetmen Pailin Wedel'ın bu ilk filmi, Hot Docs Kanada Uluslararası Belgesel Festivali'nde büyük ödüllerden birini kazandı.


Silahlar Fora

Yönetmen: Jason Lei Howden / Oyuncular: Samara Weaving, Daniel Radcliffe, Rhys Darby, Mark Rowley, Natasha Liu Bordizzo, Ned Dennehy, Grant Bowler, Josh Thomson, Hanako Footman, Milo Cawthorne, Mattias Inwood, Set Sjöstrand, Racheal Ofori, Colin Moy, Edwin Wright, Jacqueline Lee Geurts, Jack Riddiford, Aaron Jackson, Stephen Grey, Richard Knowles, Byron Coll, Thomas Sainsbury, J. David Hinze, Bella Padden, Anne Alexander-Sieder, Jeff Szusterman, Tim Foley, Graham Vincent, Joe Witkowski, Janna Cachola, Aaron McGregor, Tarun Mohanbhai, Janos Tiborcz, Kris Hermansson, Logan Cole, Kim Girschner, Ryan Hadaller, Murray Knock, Mark Sole, Ken Thomas / Süre: 98 dakika
 


Başrolde Harry Potter serisinin yıldızı Daniel Radcliffe ile Samara Weaving'in yer aldığı Guns Akimbo adlı bu bol aksiyonlu filmde Miles, küçükken hep bir kahraman olmak isteyen ama günümüzde günlerini bilgisayar başından kalkmadan geçiren ve eski kız arkadaşı Nova'ya hala aşık olan genç bir adamdır.

Onun hayatı, Skizm adındaki bir çetenin düzenlediği internet sitesi sayesinde insanların birbirleri ile dövüşmesini sağlayan ve takipçi rekoru kıran bir platforma yanlışlıkla katılmasıyla bambaşka bir hal alır.

Skizm, ucube tiplerden rastgele seçim yapıp onları ölümüne savaştırıyor ve tüm internet dünyası da buna bayılıyordur.

Bir gün insanların birbiriyle dövüşmesine aracılık eden Skizm adlı bu oyun platformunda yanlış insanları sinirlendirince, kendisini bir anda hiç ummadığı bir belanın ve tehlikeli bir dünyanın içinde bulan Miles, ellerine bağlanan tabancalar ile uyandığında durumun düşündüğünden de kötü olduğunu fark eder.

İlk rakibinin Skizm'in yıldızı Nix olduğunu öğrenen genç adam, hayatta kalabilmek için korkularıyla yüzleşmek zorunda kalır.

Daha da önemlisi hala deli gibi âşık olduğu eski kız arkadaşı da bu çete tarafından kaçırılan Miles, ellerine bağlı silahlarla artık yaşamak için öldürmek zorunda olduğu gerçek hayattaki bir oyunun içindedir.

Üstelik Miles'ın Nix'i öldürmek için yirmi dört saati vardır. Eğer başarısız olursa kendisi ölecek ve bu dünyadan diskalifiye olacaktır.


Uzun Zaman Önce

Yönetmen: Cihan Sağlam / Oyuncular: Esra Bezen Bilgin, Onur Dikmen, Sevinç Erbulak, Serdar Orçin, Nihan Okutucu / Süre: 119 dakika
 


Cihan Sağlam'ın yönettiği Uzun Zaman Önce; Anadolu'da şehirleşmeye başlayan bir kasabada yaşayan otoriter bir baba ve gün geçtikçe babalarına dönüşmekten kaçamayan iki kardeşi anlatan bir masumiyeti kaybediş öyküsünde bir süredir ilişkilerinde problemler yaşadığı eşi Sevgi'nin kendisini aldattığını düşünen Ahmet'in yaşadıklarını anlatıyor.

Ahmet kasabanın kuaförü Sevgi'yle evlidir ve ilişkilerinde bir süredir sorun yaşamaktalardır.

Ahmet, eşi ile arasındaki sorunun başka bir adamdan kaynaklandığını düşünmektedir ve Sevgi'nin kendisini aldattığına inanır. Son zamanlarda ortalıkta gördüğü bir yabancı ise bu şüphesinin kaynağıdır.

Bir gün panik içinde kardeşi Mehmet'i arar, bulaştığı beladan kurtulmak için onun yardımına ihtiyacı vardır.

Ahmet'in kardeşi olan Mehmet'in hayatı da bir gece yarısı köhne bir gaz istasyonunda bulunduğu sırada aldığı bu telefonla alt üst olur.

Telefonun ucunda kardeşi Ahmet vardır ve kendisinden yardım istemektedir. Kardeşine yardım etmekten başka çaresi olmayan Mehmet, vakit kaybetmeden kardeşinin yanına gider.

Bir araya gelen iki adam, kendilerini işledikleri cinayetin ortasında bulur.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi sinemalarda kimi de televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.


Netflix

  • East Side Sushi (2014)
  • Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 (How to Train Your Dragon 2, 2014)
  • Gece Okulu (Night School, 2018)
  • Lara ve Beat (Lara and the Beat, 2018)
  • Son Tatil (Last Holiday, 2006)
  • Şirinler 2 (The Smurfs 2, 2013)
  • Yağmurcu (The Rainmaker, 1997)

TRT 2

  • Aga (Ága, 2018)
  • Ben, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016)
  • Buta (2011)
  • Çavdar Tarlasındaki Asi (Rebel in the Rye, 2017)
  • Kare (The Square, 2011)
  • Kiraz Mevsimi (2018)
  • Saklı Gerçekler (La Vérité / The Truth, 2019)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU