Denizli'de gözaltına alınan İranlı aktivist Shariatmadari, serbest bırakıldı

Dün akşam Denizli'de gözaltına alınan İranlı Maryam Shariatmadari'nin, 30 gün içerisinde Türkiye'yi terk etme şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi

Maryam Shariatmadari / Fotoğraf: Twitter

İran'da 2017'de "İnkilap Caddesi Kızları" hareketinin öncülüğünde başörtüsü yasasına karşı eylemler nedeniyle birçok kişiye hapis cezası verildi.

Katıldığı eylemler nedeniyle hapis cezasına çarptırılan aktivistlerden biri de Maryam Shariatmadari'ydi.

Avrupa ülkelerine geçmek için Türkiye'ye kaçan Shariatmadari, dün akşam saatlerinde ikamet ettiği Denizli'de İran'a gönderilmek üzere gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Beni herhangi bir gerekçe olmadan alıkoydular"

Shariatmadari, gözaltına alınırken polis aracının içerisinde bir video çekti.

Bunu sosyal medyasında paylaşan Shariatmadari, "Beni herhangi bir gerekçe olmadan alıkoydular. Adım sistemde kayıtlı fakat güvenlik güçleri sisteme bakmıyor. Deport etmek için birkaç kişiyi kurban olarak seçtiler. Bana yardım etmek istiyorsanız haberimi yapın ve bu durumun bilinmesini sağlayın. Denizli kentindeyim" şeklinde yardım çağrısında bulundu.

İran'da 2011 yılından bu yana ev hapsinde tutulan Mir Hüseyin Musevi'nin lideri olduğu Yeşil Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen gazeteci Peyman Aref isimli bir gazeteci de dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Shariatmadari'nin, Aydın’daki Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildiği bilgisini paylaştı. 

"Türkiye'yi terk etmek şartıyla serbest bırakıldı"

Aref, bugün öğlen saatlerinde yaptığı ikinci paylaşımda Shariatmadari’nin serbest bırakıldığını söyledi.

Shariatmadari’nin 30 gün içinde Türkiye'yi terk etme şartıyla serbest bırakıldığını kaydeden Aref, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"MeryemSariatmedari için serbestlik kararı verildi. Terke davet kararı tebliğ edilip Denizli emniyetten çıkmak üzeridir. 30 gün içinde Türkiye'yi terk etme zorundadır."

"Göç İdaresi’nde talebi alındıktan sonra serbest bırakılacak"

Maryam Shariatmadari'nin gözaltına alınmasıyla ilgili sabah saatlerinde Independent Türkçe’ye konuşan Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, gözaltı olayın gerçekleştiği andan itibaren avukatlarla meseleyi yakından takip ettiğini söylemişti.

Kadın aktivistin ifadesinin ardından serbest kalacağını kaydeden İlhan, "Büyük olasılıkla deport işlemi yapılmayacak. İfade işleminden sonra Göç İdaresi'ne gönderilecek. Göç İdaresi'nde talebi alındıktan sonra serbest bırakılacak" ifadelerini kullanmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU