Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: Kısıtlama için çok geç kalındı; hayatın anahtarı olmayan bütün alanlar iptal edilmeli

Şenol, salgının kontrol çıktığını savunarak, okulların açılmasının bu durumu daha kötü noktaya sürükleyebileceğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin değerlendirmesinde, “Bilimle yönetim bir türlü aynı masaya oturmuyor. Kısıtlama için çok geç kalındığını düşünüyorum. Hayatın anahtarı olmayan bütün alanlar, açılışlar, mitingler, toplu ibadetler hepsi iptal edilmeli” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe’ye konuşan Şenol, salgının tümüyle kontrolden çıktığını savunarak, okulların açılmasının bu işi çok daha kötü noktalara sürükleyebileceğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prof. Şenol, 1 ay içinde ağır vaka rakamlarının yüzde 74 kadar arttığını anlatarak “Normalde ağır olgular dünyada baktığınız zaman yüzde 1’dir, bizde çok daha yüksek bir rakam çıkıyor. Bu da bize şunu gösteriyor toplumda virüs yükü çok yüksek. Bu da kişilerin çok fazla enfekte kişilerle karşılaştığını gösterir. Baktığınız zaman bireysel koruma kurallarına çok uyan insanlar bile enfekte olmaya başladılar, maskesini takıyor, evinden hiç çıkmıyor ama bir kere devlet dairesine gitmiş, bir kere bankaya gitmiş, bir kere yakınını acile götürmüş sonra kendisi enfekte olmuş ve bütün evde yaşayanları enfekte etmiş. Bu ciddi virüs ve enfeksiyon yükü anlamına geliyor” dedi.

Şenol, sağlık sisteminin artık tıkanma noktasında olduğunu kaydederek özetle şunları söyledi:

Acile giren bir hasta Covid ile enfekte olup çıkıyor. Ameliyatı gelen bir hasta Covid kapıp çıkıyor. Bu, şu demek: Hastaneler bu karma sistem yüzünden sıkıntıdalar. Onun için bir an önce hastanelerin normal temiz hastane ve Covid hastanesi olmak üzere ikiye ayrılması lazım.
Bilimle yönetim bir türlü aynı masaya oturmuyor. Kısıtlama için çok geç kalındığını düşünüyorum. Hayatın anahtarı olmayan bütün alanlar, açılışlar, mitingler, toplu ibadetler hepsi iptal edilmeli. Nüfusun sosyal hareketliliği en çok neredeyse onu görüp, hangileri gereksiz onları yüzde 50 kısıtlamak lazım. 

1500x500.jpeg
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol. Fotoğraf: Twitter


Türkiye’de son durum ne?

Türkiye'de açıklanan son tabloya göre; 1642 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 49 kişi hayatını kaybetti.

Toplam vaka sayısının 274 bin 943, can kaybının 6 bin 511, ağır hasta sayısının 1041'e yükseldiği Türkiye'de 110 bin 225 Kovid-19 testi yapıldı.

1211 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 248 bin 87 oldu
 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU