Rusya, ‘Okyanus Kalkanı Tatbikatı’ ile Kuzey Kutbu'ndaki kontrolünü güçlendirecek

Tatbikatlara, Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının yanı sıra 50 savaş gemisi ve destek gemileri ile Pasifik Filosu, Kuzey Filosu ve Baltık Filosu katılıyor

Baltık Denizi'nde bir çıkarma tatbikatı yapan Rus denizciler (Reuters)

Moskova, Rus donanma güçlerinin Kuzey Kutbu yakınlarında yeteneklerini sergilediği ve bu bölgede ilk kez bu çapta gerçekleşen ‘Okyanus Kalkanı’ adlı deniz tatbikatını tamamladı. Rus yetkililer, yapılan tatbikatların ‘Rusya'nın bölgedeki varlığının güçlendirilmesi ve bölgede ekonomik kalkınmanın temellerinin atılması’ çerçevesinde özel öneme sahip olduklarını vurguladılar.

Okyanus Kalkanı-2020 tatbikatlarına, jetler, savaş gemileri, denizaltılar ve donanma birlikleri katıldı. Tatbikatlar, Rusya'ya bağlı Çukotka (Çukçi) Yarımadası ile ABD’ye bağlı Alaska arasında bulunan geniş bir deniz alanında gerçekleştirildi. 3 Ağustos’ta Baltık Denizi'nden başlayan ve daha sonra ülkenin kuzeyindeki ve doğusundaki diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde devam eden tatbikatlar çerçevesinde dün de eğitimler gerçekleşti.

Tatbikatlara, Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının yanı sıra 50 savaş gemisi ve destek gemileri ile Pasifik Filosu, Kuzey Filosu ve Baltık Filosu katılıyor. Ana odak noktası Kuzey Kutbu olan tatbikatlar, Rusya'nın kuzeyi boyunca devam etti. Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Nikolai Evmenov yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Kuzey Kutbu bölgesinde ilk kez bu denli büyük ve hedefe yönelik tatbikatlar gerçekleştirdiğini söylerken “Rus güçleri Kuzey Kutbu'na geri döndü” dedi. Bunun, yapılan tatbikatların ana özelliği olduğunun altını çizen Amiral Evmenov,  “Tatbikatların ana odak noktası Çukotka Yarımadası’dır. Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Kutbu’ndaki kontrolünü ve bölgedeki ekonomik kalkınmayı geliştirmek için buradaki varlığımızı güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan tatbikatlar sırasında Alaska yakınlarındaki bir bölgede neredeyse ABD güçleriyle doğrudan temas hattına giriliyordu. ABD Kuzey Komutanlığı (NORTHCOM) iki gün önce yaptığı açıklamada, Alaska yakınlarında bir Rus denizaltısının ortaya çıktığını duyurdu. Açıklamada ABD tarafının ‘yardım için herhangi bir talep almadığı’ ancak denizaltının kaza geçirdiğine inanıldığı belirtildi. Rus Pasifik Filosu ise Alaska kıyılarında ortaya çıkan Rus denizaltısının, Omsk Nükleer Denizaltısı olduğunu ve ‘içerisinde herhangi acil bir durum yaşanmadığını’ duyurdu. Açıklamada, denizaltının devam eden tatbikatlara katıldığı vurgulandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikatlardaki faaliyetlerin ‘uluslararası kurallara uygun’ olduğunu yinelendi. Ancak Amiral Evmenov, NATO jetlerinin 10 adet TU-142 tipi Rus denizaltısavar uçağına eşlik ettiğini açıkladı.

Amiral Emnenov açıklamasında şunları söyledi:

“Denizaltısavar uçaklarımız, Karadeniz, Baltık Denizi, Norveç, Çukçi Denizi ve Beaufort Denizi suları üzerinden uzak deniz alanına Kuzey Denizi rotası boyunca ve Pasifik Okyanusu'nun tarafısz bölgeler üzerinden uçuşlar gerçekleştirdi. Uçuşlar, NATO ülkelerine ait savaş uçakları tarafından izlendi.”

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Okyanus Kalkanı tatbikatları çerçevesinde Kuzey Denizi Filosu, Pasifik Filosu, Baltık Filosu ve Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, Pasifik Okyanusu'ndaki tarafsız bölgelerde 12 saatten uzun bir süre sorti gerçekleştirdi. Yine tatbikatlar çerçevesinde füze kruvazörü Varyag ve nükleer denizaltı füze kruvazörü Omsk, Bering (İmarpik) Denizi’nde ortak füze fırlatma eğitimleri gerçekleştirdi” denildi.

Füze kruvazörü Varyag, gemi karşıtı ‘Vulcan’ füzeleri fırlatırken Omsk denizaltısı, gemi karşıtı ‘Granit’ füzeleri fırlattı. Fırlatılan füzeler 320 kilometre ile 450 kilometre arasında değişen çeşitli hedefleri başarıyla vurdu.

Bakanlık açıklamasında ayrıca seri üretimlerine başlanması planlanan 300’den fazla gelecek vaat eden icat, tasarım ve yenilikçi projenin de tatbikatlar sırasında denendiğini duyurdu. Duyuru, ARMY-2020 Uluslararası Askeri Teknik Forumu etkinlikleriyle aynı döneme denk geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı İleri Teknolojiler Araştırma (Yenilikçi Araştırma) ve Teknolojik Destek Genel Müdürlüğü  Başkanı Tümgeneral Andrey Goncharov yaptığı açıklamada, “İlgili makamlar, 300'den fazla gelecek vaat eden yenilikçi proje ve icat seçmiş ve bunları ortak kayıtta listelemiştir” dedi.  Tümgeneral Goncharov forum kapsamında gerçekleştirilen 186 etkinliğe, 11 binden fazla bilimsel kurum temsilcisinin katıldığını da sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU