Messi

Emre Sarıkuş Independent Türkçe için yazdı

Lionel Messi - Ronald Koeman / Fotoğraf: Reuters

DNA'mızdaki nitrojen , dişimizdeki kalsiyum, kanımızdaki demir, elmalı turtalarımızdaki karbon, sönen yıldızların malzemesinden yapılmıştır. Hepimiz yıldız kumaşından biçilmişiz!

Carl Sagan 


Jonathan Wilson, Kirli Yüzlü Melekler'de Peygamber'in Geri Dönüşü isimli bölümde Messi'nin küçüklük ve Barcelona'ya geliş hikayesini ilginç anektodlarla anlatıyor. 

Messi'nin Rosario'da 24 Haziran 1987'de doğduğu gün Arjantin'de on beş yerde bomba patladığını anlatarak giriş yaptığı bölümde hala cuntanın ve ekonomik krizin etkilerini yaşayan orta sınıf bir ailenin hayatından kesitler anlatmış Wilson...

İlk yaş gününde bir Newell’s forması, 4. yaş gününde ilk futbol topunun hediye edilişi... Buna rağmen futbola fazla ilgisi olmayan bir çocuk... 

Messi'nin olağanüstü yeteneği bir gün babası ve kardeşiyle sokakta top oynayana dek bilinmiyordur. Yeteneğini gören babası onu 4 yaşından 6 yaşına dek oynayacağı Grandoli takımına yazdırır.

Futbol topu minik cüssesini kaplayacak kadar büyük dursa da topu ayağından kimse alamaz. Daha o yaşta faullerle durdurulan ve yenilmekten nefret eden bir futbolcu olan Messi o kadar kısadır ki, 7 yaşına bastığında boyu sadece 1,20'dir.

7 yaşında Grandoli'den Newell's'a transfer olan Messi’nin karakteri Newell's'ta yavaş yavaş şekllenmeye başlamıştır.

İçine kapanık, sessiz fakat lider... Sessizliği ve minik cüssesi, yeteneksiz bir çocuk olsa hem ruhen hem fiziken ezilmesine yol açacakken, yeteneğiyle tüm takıma hükmeden bir lider karaktere dönüşmüştür. 
 

IMG_20200830_235735.jpg
Fotoğraf: Twitter


Messi 7 yaşından 10 yaşına dek sadece 7 santimetre uzar (1,27). Vücudunda bir büyüme hormonu eksik olduğu için iğne yüklemeleriyle tedavisi mümkündür; ancak ayda yaklaşık 1500 dolar tutan masraflara rağmen ailesi tedaviyi yaptırır.

İşe yarayan iğneler Messi’nin 13 yaşına girerken 20 santimetre uzamasını sağlamıştır. 

2000 yılında Messi'nin bir portakal ve tenis topunu yüzden fazla sektirdiği videoları Barcelona'da gayrımenkul işi yapan biri aracılığıyla Josep Minguella isimli bir menajere verilir.

Minguella kulübün başkan danışmanı Rexach ile çok samimidir. Messi'nin büyüme tedavisinin masraflarını karşılama ve babasına iş bulma sözünü alan Minguella, Messi ailesini Eylül 2000'de Barcelona'ya getirir.

Messi'nin yeteneğini idman sahasında canlı izleyerek gören Rexach, Messi'den etkilenmiştir; ancak başta Maradona olmak üzere Riquelme ve Saviola gibi o güne dek Barcelona'da oynayan Arjantinlilerin de uyum sorunu kafasını karıştırır.

Ancak tüm karşı çıkışlara rağmen Rexach'ın düşüncesi olumludur.  
 


Rexach, Minguella ile Pompey tenis kulübü kafeteryasında bira içtiği bir gün Minguella'nın baskısına daha fazlaya dayanamayarak masadaki bir peçeteye sözleşme taslağı hazırlayıp imzalar:

Ben başkanın danışması Carles Rexach, Leo Messi'nin FC Barcelona'da oynayacak nitelikte bir oyuncu olduğunu onaylıyorum.


Ertesi gün Minguella'nın notere onaylattığı peçetenin bugün Credit Andorra bankasında korunmasını sağlayan şey ise Messi'nin Barcelona'da geçen 19 senede gerçekten büyümesi olmuştur.
 


Messi, 731 maçta 634 gol atıp 285 gol hazırladı. 6 Ballon d'Or, 4 Şampiyonlar Ligi, 3 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, 10 İspanya Ligi şampiyonluğu kazandı ve Barcelona'nın gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu olarak kabul edildi.

Messi doğduğu gün doğduğu kent Rosario'da bombalar patlamıştı. 33 yıl sonra felaketlerle dolu 2020'de ayrılık kararı büyüdüğü Barcelona'da deprem yarattı.

Sosyal medyada bir peçeteyle başlayan hikayenin bir faks ile son bulduğu kısa film tadında paylaşımlarla duyuruldu.

Z kuşağının kahramanı Messi, X kuşağının temsilcisi Koeman'ın ödün vermediği eşitlikçi kolektif yapısına uymadığı için yolları ayırma kararı aldı.  

Barcelona Cruyff ve Rijkaard'dan sonra son 30 sendeki üçüncü ayağa kalkışını yine bir Hollandalıyla yapmaya hazırlanıyor. Ancak bu bir ayağa kalkıştan ziyade krizlerle dolu bir yıl olacak gibi...

Koeman, Messi'nin futbolu bırakacağı güne dek onun etrafında şekillenecek yeni bir yapılanma ile Barcelona'yı yeniden düzlüğe çıkartabilir; takımın bütün skor yükünü Messi'ye vermeden fakat Messi'yi en etkili şekilde kullanmayı tercih edebilirdi.

Oysa sorun Messi'nin takımda fazla imtiyaza sahip oluşu değil; yeri dolmayan Xavi ve Iniesta'dan sonra asla eskisi gibi olamayan takımın mental çöküşü, oyun tarzının değişmesi, yanlış teknik direktörler, yanlış transferler ve alt yapı okulu La Masia'nın verimsizliğiydi.

Çocukken bile yenilmekten nefret eden Messi son birkaç yıldır yenilebilen bir takımın bir şeyleri değiştiremeyen mutsuz oyuncusu... 

Bugün değişim ve kriz yaşayan takımın liderini değil, kulüp tarihinin en büyük oyuncusunu kaybetmeye hazırlanıyor Barcelona...

Ufak bir başarısızlık durumunda sportif krizin bir numaralı sorumlusu başkan Bartomeu için bu kez felaket çanları çalmaya başlayacak.

Messi gidince Barcelona'da her şey düzelmeyecek.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU