"Sürü bağışıklığı" deneyen İsveç rekor kırdı: 150 yılın en yüksek ölüm rakamları kayda geçti

İskandinav ülkesi ayrıca 2005’ten bu yana en düşük nüfus artışına sahne oldu

İsveçli yetkililer, vatandaşların bireysel sorumluluk almasının sert tedbirler getirmekten daha önemli olduğunu düşünüyor (AFP)

Koronavirüse (Kovid-19) karşı sürü bağışıklığını deneyen İsveç’te tüm sebeplerden yaşanan can kayıplarına dair veriler ülke için yeni bir rekoru işaret ediyor.

CNN’in haberine göre yaklaşık 10,3 milyon nüfusa sahip ülkenin resmi istatistik ofisinden elde edilen sonuçlar, İsveç’in 2020’nin ilk yarısında son 150 yılın en büyük ölüm rakamlarını gördüğünü orta koydu.

İsveç'te Ocak-Haziran 2020 döneminde 51 bin 405 kişi hayatını kaybetti. Geçen yılın ilk yarısıyla kıyaslandığında bu rakamın 6 bin 500 (yüzde 15) fazla olduğu belirtildi.

Bu tarihten önceki en büyük can kaybı, ülkenin kıtlık felaketinin yaşadığı 1869 yılının ilk yarısında 55 bin 431 olarak kayıtlara geçmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngilizce yayın yapan İsveç merkezli The Local’in haberine göre 2005’ten bu yana en düşük nüfus artışına da sahne olan ülkede 2020’de 24 bin 801 artış görüldüğü ve bunun geçen yılın aynı döneminde kayda geçen artışın (51 bin 4) yarısından bile az olduğu kaydedildi. Göç rakamları da 2019’un aynı döneminden yüzde 34,7 daha az görüldü.

Pandemi nedeniyle Avrupa’da bahar başlarında tecrit uygulamalarını hayata geçiren çoğu ülkenin izinden gitmeyen İsveç, bunun yerine kişisel sorumluluk ilkesine vurgu yapmış, ülkede barlar, okullar ve restoranların çoğu açık kalmayı sürdürmüştü.

Ancak esnek yaklaşıma rağmen nisan sonu itibarıyla başkent Stockholm’de halkın yalnızca yüzde 7,3’lük bir kesiminin antikor geliştirdiği ve bu rakamların sürü bağışıklığı için öngörülen yüzde 70-90’lık beklentinin çok altında olduğu ortaya çıkmıştı.

John Hopkins Üniversitesi’nin hazırladığı verilere göre İsveç’te koronavirüs kaynaklı can kaybı 5 bin 810’a çıktı, toplam enfekte sayısı da 86 bini aştı.

 

Independent Türkçe, CNN, The Local

DAHA FAZLA HABER OKU