Ekvador Devlet Başkanı: Julian Assange'ın duvarlara dışkı sürdükten sonra elçilikten tahliye edildiği doğru

Ekvador lideri, Assange’ın elçilikte bulunduğu 7 yıllık süre boyunca "sabırlarını tükettiğini ve sınırlarını zorladığını" söyledi

Polis perşembe günü, Assange'ı sığındığı büyükelçilik binasından zorla çıkardı

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Julian Assange’ın iltica başvurusunun reddedilme sebeplerini açıklarken, WikiLeaks'in kurucusu Assange’ın Londra elçiliğinin duvarına dışkı sürdüğü yönündeki iddiaların doğru olduğunu söyledi.

Assange’ın avukatı Jennifer Robinson ise "bu ölçüsüz iddialar doğru değil” demişti.

Dışkı olayının Assange’ın Knightsbridge'deki elçilik binasından zorla çıkarılmasının nedenlerinden sadece biri olduğunu ifade eden Moreno, BBC'ye verdiği röportajda şu açıklamalarda bulundu:

“(Assange) Ekvador’un çok önemsiz bir ülke olduğunu ima edipi ülkemize sözlü hakarette bulundu. Hatta burada söylemek zorunda kaldığım için kusura bakmayın; elçiliğimizin duvarına dışkı sürdü”

Ekvador lideri ayrıca, 47 yaşındaki Assange’ın elçilikte bulunduğu 7 yıllık süre boyunca “sabırlarını tükettiğini ve sınırlarını zorladığını” belirtti.

 

 

Devlet başkanı, Assange’ın büyükelçilik personeline “çok kötü” davrandığını, hatta elçiliği gözetlemek için kameralar kurduğunu ve kendisinin de telefonunu dinlediğini ileri sürdü.

Moreno, “Assange’ın liderlik ettiği grup, telefonumu hackleyerek aileme, karıma ve kızıma ait mahrem fotoğrafları yayımladı” dedi.

Söz konusu fotoğraflardan birinde, Moreno’nun bir otel odasındaki yatakta ıstakoz yediği görülüyordu.

Ülkede kemer sıkma politikasının başladığı sırada ortaya çıkan bu fotoğrafın, liderin sonunu getireceği yorumları yapıldı.

Moreno ise fotoğraf hakkında, “Doğum günümdü; yatakta futbol izliyordum. Harika bir gündü. Üzerimdeki kıyafetleri ve ıstakozu, eşim doğum günü hediyesi olarak vermişti” şeklinde konuştu.

Ekvador lideri ayrıca, Assange’ın ülke siyasetine, Vatikan’a, ABD seçimlerine ve Katalonya meselesine de müdahale ettiğini iddia etti.

Moreno, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ekvator hükümeti Assange’a karşı hep toleranslı davrandı ve sığınma talebini reddetmeden önce insan haklarının muhafaza edileceğinden emin oldu. Ancak Assange, kendisini sıcak karşılayan, kalacak yer ve yemek veren ülkeye bir sığınmacıdan beklenen saygıyı göstermedi.”

Ekvador nüfusunun yüzde 80’inin Assange’ın gönderilmesini istediğini gösteren yakın tarihli bir anketi hatırlatan Moreno, Assange’ın ayrılmasıyla “tüm Ekvador halkının rahatladığını” ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis perşembe günü, Assange'ı 2012'de siyasi iltica talep ettiği büyükelçilik binasından zorla çıkarmıştı. Assange Ekvador elçiliğine, tecavüzle suçlandığı İsveç'e iade edilmemek için hukuk mücadelesi verdiği esnada sığınmıştı.

Mayıs 2017’de İsveç’in başsavcısı da Assange aleyhindeki tecavüz iddiasına yönelik uzun süredir devam eden soruşturmayı düşürdü.

Ancak 2010'da Stockholm’da tecavüze uğradığını söyleyen kadının avukatı, Assange’ın tutuklanmasının ardından, davanın tekrar açılmasını istediğini belirtti.

Bunun üzerine İsveç savcılığı, Assange’ın mevcut durumu yüzünden soruşturmaya devam edemediklerini ama davaya baktıklarını açıkladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

hhttps://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU