Kılıçdaroğlu'ndan Biden yorumu: Hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmiyoruz

Kılıçdaroğlu, ABD Başkanlık Seçimleri'nde Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden'ın aylar önce bir gazetede yaptığı röportajda sarf ettiği sözlerine tepki göstererek, "CHP olarak, bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden bir gelenekten geliyoruz" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti olarak hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmediklerini söyledi / Fotoğraf: AA 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın açıklamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş'a gidişi öncesinde evinin önünde gazetecilerin, ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın açıklamalarına ilişkin sorusunu yanıtladı.

"Hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden bir gelenekten geliyoruz" şeklinde konuştu.

İktidar yetkililerini, aylar önce yapılan açıklamalara tepki göstermemeleri nedeniyle eleştiren Kılıçdaroğlu, "Neden şimdi tepki veriyorlar? " diye sordu. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden bir gelenekten geldiklerini ve hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmeyeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: 

"Çünkü bağımsızlık bizim karakterimizdir. Bu karakterden yola çıktık. Beni üzen şey şu, gerçekten de 7 aydır 7 ay önce söylenen bu sözlere Dışişleri Bakanlığının tepki vermemesi, Erdoğan'ın tepki vermemesi, Fahrettin Altun'un tepki vermemesi, kendi kadrolarının tepki vermemesi ve 7 ay sonra da bunun Türkiye'nin gündemine getirilmesi. Neden? Gerçekten merak ediyorum. Acaba yine birileri 'bunu kullanın deliğe süpürmeyin' mi dedi? Biz bunları merak ediyoruz."

Ne olmuştu?

ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a karşı aday olan Joe Biden'ın, aralık ayında New York Times'a verdiği mülakata tepkiler yağdı.

Demokrat Parti adayı Biden, daha önce yayımlanan mülakatta, şunları söylemişti:

"Yapacağım en son şey, ona (Erdoğan'a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Bence ona (Erdoğan'a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım.

Parlamento'ya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için... Bu iş bir süre iyi gidiyordu. Erdoğan’ın bedel ödemesi lazım.

Benim (geçmişte) yaptığım gibi halihazırda mevcut durumdaki (muhalefet) liderliğindeki unsurlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenmeleri için onların daha güçlü bir konuma getirmeli ve onlardan daha fazla yarar sağlamaya çalışmalıyız."

DAHA FAZLA HABER OKU