Biden’ın açıklamalarıyla ilgili muhalefet partileri ne dedi?

Biden'ın ile aralık ayında yapılan bir söyleşide dillendirdiği sözleri sosyal medyadan gündeme getirildi. Biden'ın açıklamalarına bazı muhalefet partileri tepki gösterdi

ABD'nin Demokrat Parti Başkan adayı Joe Biden'ın geçen yıl aralık ayında verdiği bir röportajda Türkiye ve Erdoğan ile ilgili sözlerinin sosyal medyada gündem olması sonrası muhalefetten de tepkiler geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden’ın sözlerine ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden açıklama geldi.

Babacan: Demokrasimizin yegane güç kaynağı halkımızın iradesidir

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Biden’ın açıklamalarıyla ilgili, "Joe Biden’in 7 ay evvel söyledikleri tekrardan bir biçimde gündem oldu. Demokrasimizin yegane güç kaynağı halkımızın iradesidir. Siyasi partilerin bundan başka bir desteğe ihtiyacı yoktur" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu: Biz millet iradesinin dışında hiçbir gücü tanımayız

Biden’ın açıklamalarına bir tepki de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Davutoğlu, "Bu ülkede kimin iktidar olup, kimin iktidardan gideceğine sadece millet karar verir!.. Biz millet iradesinin dışında hiçbir gücü tanımayız" dedi.

CHP: Biden, Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist  himmete muhtaç değildir. "Bağımsızlık bizlerin karakteridir." Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. @JoeBiden Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise, "Aralık 2019'da söylenen sözlerin bugün gündeme getirilmesiyle ne amaçlanıyor? Biden'e haddini bildiririz ama sizin amacınız ne? Bugüne niye beklediniz? Hangi pazarlığın içindesiniz? ABD'deki Türk yetkililerin akılları başlarına yeni mi geldi?" ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce: Türkiye'de Hükümet değiştirmek sizin işiniz değil, milletin işi

CHP'den ayrılan eski milletvekili Muharrem İnce sosyal medya hesabından Joe Biden'a şu tepkiyi gösterdi:

As Atatürk said: INDEPENDENCE is our character! Changing the Turkish government is the responsibility of the Turkish nation, not yours! @JoeBiden

Atatürk'ün de söylediği gibi BAĞIMSIZLIK Karakterimizdir! Türkiye'de Hükümet değiştirmek sizin işiniz değil, milletin işi.

Karamollaoğlu: Ülkemiz siyasetini dizayn etmenize asla izin vermeyeceğiz

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Biden'a sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Karamollaoğlu şunları kaydetti:

Türkiye Türkiye'den yönetilir. Ülkemiz siyasetini dizayn etmenize asla izin vermeyeceğiz! Sorunlarımız ne kadar büyük olursa olsun, kendi içimizde çözecek bilgi, birikim ve tecrübeye ülke olarak sahibiz. Siz kendi dertlerinize yanın. "I Can't Breathe" @JoeBiden

Amerika başka ülkelerin içişlerine karıştığı müddetçe dünyaya hiçbir zaman barış ve huzur gelmeyecek. Kendi içlerinde sıkıntıların her geçen gün arttığı bir ortamda Joe Biden'a düşen görev önce kendi ülkesinin sorunlarına odaklanmak olmalıdır.

Joe Biden ne demişti?

Joe Biden geçen yıl aralık ayında New York Times'a verdiği bir röportajda şunları söylemişti:

Yapacağım en son şey, ona (Erdoğan'a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu" şeklinde ifadeler kullanan Joe Biden, diğer taraftan Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edecekleriyle ilgilenmeleri gerektiğini söyledi. Bence ona (Erdoğan'a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamento'ya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için... Bu iş bir süre iyi gidiyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU