Yeni Zelanda koronavirüsü bir kez yendi, yine yenebilecek mi?

Ülkenin en büyük kenti Auckland'da virüs kümelenmesi nedeniyle tecrit kuralları seviye 3'e çıkarılmıştı

Yeni Zelanda'da bugüne dek 1602 koronavirüs vakası görülürken, 22 kişi hayatını kaybetti, 1521 kişiyse iyileşti (AP)

Yeni Zelandalılar hafta başında 100 gün boyunca ülke içi kaynaklı yeni koronavirüs vakası görülmesini publarda içki içerek, dostlarına sarılarak ve stadyumları doldurarak kutlamıştı. 

Ancak perşembe günü ülkede 102 gün sonra ilk kez yurtiçi kaynaklı koronavirüs vakaları görülünce bu durum aniden değişti.

Tümü Auckland kentinden olan ve koronavirüs tespit edilen 4 kişi birbiriyle bağlantılıydı. Virüs kümelenmesi kısa sürede içine 26 kişiyi daha katarak büyüdü. Daha önce bu süre içinde sadece yurtdışından gelen kişilerde koronavirüse rastlanmıştı.

Sağlık yetkilileri virüsün bir başka ülkeden gelmiş olması gerektiğini düşünse de genom testleri karantina altına alınan herhangi bir yolcuyla henüz bağlantı tespit edemedi.

Diğer teoriyse virüsün kaynağının gümrük çalışanları olabileceği. Bir dizi gıda depolama tesisi çalışanının da virüs kümelenmesi içinde yer alması nedeniyle yetkililer bu ihtimali soruşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yeniden yapabiliriz"

Başbakan Jacinda Ardern, çarşamba günü virüs kümelenmesiyle mücadeleye vakit kazandırmak ve virüsün bulaştığı kişilerin izole edilmesi için 1,7 milyon nüfuslu Auckland kentindeki tecrit önlemlerini genişletmişti.

Adern konuşmasında "Daha önce birlikte Kovid-19'dan kurtulduk. 102 gün boyunca uzakta tuttuk, tüm ülkelerden daha uzun süre. Kovid-19'a yanıtımızda dünya lideriydik. Bunun sonucunda çok sayıda kişinin hayatı kurtuldu ve ekonomimiz nerdeyse tüm ülkelerden daha hızlandı. Bunu tekrar yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yeni vakaların tümü aile ya da işyerindeki bağlantılar sonucu bulaşmış gibi görünüyor. Auckland dışında bilinen tek bulaşma North Island bölgesindeki Tokoroa kasabındaki iki kişide görüldü. Bu kişilerse Auckland'da yaşayan aile üyelerinden virüsü kaptı. Yetkililer virüsün Tokoroa'nın da ötesine bulaşma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Tecrit önlemleri 12 gün uzaltıldı

Virüs kümelenmesindeki kişilerden bazıları Auckland'daki Americold gıda deposunda çalışan kişilerden oluşuyor. Yetkililer önlemlere rağmen limandan ya da bir yük gemisindeki işçilerden virüsün bulaşma ihtimalini araştırıyor.

Virüsün donmuş gıda paketleri üzerinde hayatta kalarak Yeni Zelanda'daki işçilere bulaştığı ihtimalinin ise mümkün ancak diğer seçeneğe göre daha düşük olduğu vurgulanıyor.

Perşembe itibarıyla 15 bin test yaptıklarını söyleyen Sağlık Bakanı Dr. Ashley Bloomfield "Şu ana kadar tüm vakalar birbiriyle bağlantılı. Hepsi Auckland merkezli kümelenmeyle ilişkili. Bu iyi haber" dedi.

 12 Ağustos'ta yurt içi kaynaklı vakaların artması üzerine yeniden uygulamaya konulan karantina tedbirlerinin de 12 gün daha uzatılmasına karar verildi.

Hükümet, cuma gecesine kadar Auckland'da 3. seviye sosyal mesafe tedbirlerinin, ülkenin geri kalanında ise 2. seviye tedbirlerin uygulanmasına karar vermişti. Yeni kararla tecrit tedbirlerin süresi iki haftaya uzatılmış oldu. Sürenin bir kez daha uzatılıp uzatılmayacağına 21 Ağustos'ta karar verileceği kaydedildi. 

3. seviye tedbirler kapsamında zorunlu işlerde çalışanlar dışındakiler işlerini evlerinden sürdürecek, vatandaşlar ev ve aile çevresi dışında sosyal temasta bulunamayacak, bar ve restoranlar kapatılacak, düğün ve cenaze gibi toplu etkinlikler yasaklanacak.

Daha önce koronavirüse karşı zafer ilan eden Hong Kong, Avustralya ve Vietnam'da da yeni koronavirüs vakaları görülmüştü. Yeni vakaların henüz Yeni Zelanda'da gelecek ay yapılacak genel seçimleri etkileyip etkilemeyeceği ise belli değil.

Ancak kamuoyu anketlerine göre Ardern'in İşçi Partisi ikinci dönemi için hükümeti kurmak üzere seçimleri kazanacak gibi görünüyor.

 

Independent Türkçe, AP, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU