Karantina kurallarını ihlal eden Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Clark istifa etti

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Clark, Kovid-19'la ilgili karantina kurallarına uymadığı ve sorumluluğu astlarına fatura ettiği için gelen tepkiler üzerine görevinden ayrıldı

Karantina kurallarını ihlal eden Yeni Zelanda’da Sağlık Bakanı istifa etti / Fotoğraf: Reuters

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı David Clark, kendisinin de onayıyla çıkarılan 4'üncü seviye karantina kurallarını ihlal ettiği için gelen tepkiler üzerine görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 

Clark, pandemi sürecinde bir kaç kez, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili karantina kurallarını çiğnedi. 

Önce Dunedin yolunda dağ bisikleti kullandığı, daha sonra da ailesini şehirdeki plaja götürdüğü ortaya çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberlerin ortaya çıkmasından sonra Başbakan Jacinda Ardern, normal şartlar altında Clark’ı görevden alması gerektiğini, ancak kriz müdahalesinde süreklilik ihtiyacı nedeniyle pozisyonda tutmak zorunda kaldığını itiraf etti. 

Ancak Clark'ın hatalarda sorumluluk almak yerine faturayı Sağlık Genel Müdürü Ashley Bloomfield’e yıkması kamuoyunu öfkelendirdi. 

Görevden alınması için imza toplandı

2 binden fazla Yeni Zelandalı, Clark’ın görevden alınması için dilekçe imzaladı. Tepkilere daha fazla dayanamayan Clark, bu sabah ilk kez sağlık sisteminde alınan tüm kararlardan sorumlu olduğunu söyledi. 

Gelen tepkiler üzerine Başbakan Ardern’e istifasını verdiğini açıkladı. Başbakan Ardern, Clark'ın istifasını kabul etti. 

Chris Hipkins'i yeni Sağlık Bakanı olarak görevlendirileceğini açıkladı. 

Ardern; "Sağlık liderliğimiz Yeni Zelanda halkının güvenine sahip olmalı. David'in bana söylediği gibi, ekibin ihtiyaçları bireysel olarak kendisinden önce gelmeli" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede şimdiye dek bin 178 Kovid-19 vakası tespit edildi ve 22 kişi hayatını kaybetti.

“Dünya bu haldeyken tehlikeli”

Öte yandan Başbakan Ardern, ülkenin sınırlarını yeniden açmaya dair siyasi rakiplerinden gelen çağrıları “Dünya bu haldeyken tehlikeli” gerekçesiyle reddetti.

Ardern, "Yeni Zelanda'nın sınırlarını açacağımız bir vakit gelecek ancak bu zamanın virüsün giderek kötüleştiği şu an olduğunu düşünmek açık konuşmak gerekirse tehlikeli" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU