NYT: Pakistan'da kendilerine iş ve toprak teklif edilen bazı yoksul Hindular toplu halde din değiştiriyor

Gazete, "Tartışmanın her iki tarafında yer alan dini ve siyasi liderler, din değiştirmenin ardında yatan temel faktörün genelde çaresizlik olduğunu söylüyor” yorumunda bulunuyor

Pakistan'da geçen yıl Hindu genç kızların zorla İslam'a geçirildiğine dair haberlerin ardından Karaçi'de düzenlenen bir protesto (AP)

Pakistan’da bazı Hinduların Müslüman grupların “iş ya da toprak teklifi” sonrası din değiştirdiği öne sürülüyor.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre ülkenin güneyindeki Badin bölgesinde yaşayan onlarca Hindu ailenin haziran ayında din değiştirdiği ve bazen gönüllü bazen de “mecburen” gerçekleştirildiği iddia edilen bu törenlerin yakın zamanda artışa geçtiği kaydediliyor.

Nüfusunun çoğu Hindulardan oluşan komşu Hindistan’daki medya kuruluşları bu duruma tepki gösteren yayınlara yer verirken, NYT ise “Tartışmanın her iki tarafında yer alan dini ve siyasi liderler, din değiştirmenin ardında yatan temel faktörün genelde çaresizlik olduğunu söylüyor” yorumunda bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pakistan’daki Hindu azınlıkların ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü ve hayatlarının her safhasında sistematik ayrımcılığa maruz kaldığını ileri süren gazete, Hindu toplum liderlerine göre son din değiştirme vakalarında ekonomik baskıların hakim olduğunu aktarıyor.

NYT ayrıca bazı Hinduların bu kararı almasında koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği ekonomik zorlukların da etkili olduğunu belirtiyor.

Haziran ayına kadar adı Sawan Bheel olan ve Badin’de 100’den fazla kişinin katıldığı merasimde ailesiyle birlikte din değiştirdikten sonra Muhammed Eslem Şeyh ismini alan bir kişi, “Toplumsal statü istiyoruz, başka bir şey değil… Din değiştirme uygulamaları yoksul Hindu toplumlarında epey yaygınlaştı” diyor.

Varlıklı Müslümanlardan ve son yıllarda ortaya çıkan İslami yardım kuruluşlarından maddi destek almayı umduklarını söyleyen Şeyh, “Bunda yanlış bir şey yok. Herkes kendi inancından olan insanlara yardım etmek ister” ifadesini kullanıyor.
 


Washington’daki Dini Özgürlükler Enstitüsü’nde çalışan Pakistanlı eski milletvekili Ferahnaz İspahani de Sindh vilayetinde 2010’da yaşanan sel felaketinin ardından binlerce kişinin evsiz kalıp yiyecek yemek bulamadığını ancak Hinduların Müslümanlarla birlikte aşevlerinde bulunmasına izin verilmediğini ve bu kesimin hükümetin dağıttığı yardımlardan çok azını aldığını söylüyor.

Sindh Eyalet Başbakanı’nın danışmanlığını yapan Murtaza Vahhab ise “Hindu topluluklar toplumumuzun önemli bir parçasıdır ve her inançtan insanın bir arada yaşaması gerektiğine inanıyoruz” diyor.

Diğer taraftan koronavirüs salgını nedeniyle Pakistan ekonomisinin çökmenin eşiğine geldiği ve ülkede 74 milyon kişiyi kapsayan işgücü sahasında yaklaşık 18 milyon kişinin işsiz kalabileceği tahminleri yapılıyor.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU