ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi: Beyrut patlamasının yol açtığı sismik dalgalar 3,3 şiddetinde depreme eşdeğer

Jeofizik uzmanları, bu boyutta bir sarsıntının yüzeyde değil de yerin altında gerçekleşmiş olması halinde kayda geçecek verinin çok daha yüksek olacağını işaret ediyor

Lübnan’ın başkenti Beyrut’u sarsan eşi görülmedik büyüklükteki patlama kilometrelerce mesafelik alanda ağır yıkıma neden olurken, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) “mantar bulutunu” beraberinde getiren sarsıntının şiddetini rakamlarla ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN’in haberine göre USGS’nin olayla ilgili topladığı veriler, onlarca Lübnanlının hayatını kaybettiği, binlercesinin de yaralandığı patlamanın 3,3 şiddetinde depreme eşdeğer sismik dalgalara yol açtığını gösterdi.

Haberde bulunla birlikte 3,3’lük değerin “aynı boyutta bir depremle doğrudan karşılaştırılamayacağı” da belirtildi.

Ulusal Deprem Bilgilendirme Merkezi’nden jeofizik uzmanı Don Blakeman, Beyrut’taki gibi yüzey tipi patlamaların etkisiyle, aynı büyüklükte depremlerin etkisinin de aynı olmadığını vurguladı.

Açığa çıkan enerjisinin büyük çoğunluğunun havaya ve binalara yansıdığını kaydeden Blakeman, böyle bir durumda “yeteri kadar enerjinin yeraltındaki kayalara iletilmediğini” ifade etti.

CNN bu bakış açısına göre Beyrut patlamasının yüzeyde değil de yerin altında gerçekleşmiş olması halinde oluşacak sismik dalgaların şiddetinin çok daha yüksek olarak kaydedileceğini aktardı.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU