Bakan Koca: 10 bin kişide 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor

Bayram süresince salgına karşı tedbirli olunması konusunda uyarılarda bulunan Koca, kurban kesimi ve bayram ziyaretlerinin kısa tutulması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 hastalığına karşı uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının Ramazan Bayramı'nda bir araya gelinmesine mani olduğunu ifade eden Koca, "O günden bugüne değişen şeyler var. 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine geçtik. Alınan tedbirlerle sonuçları tecrübe ettik" dedi.

Kurban Bayramı'nda da salgına karşı tedbirli olunmasını gerektiğini belirten Koca, "Kurban Bayramı'nın ruhuna uygun olan bayramı sosyal dayanışma içinde geçirilmesidir. Bunun bir anlamı da hastalığa karşı dayanışma içinde olmaktır" ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken hususların üç gruba ayrıldığını vurgulayan Koca şöyle devam etti:

Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerde yapılmalıdır.

Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır. Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma yapılmamalıdır. 65 yaş üstü ve kronik hastalar kurban kesim alanlarında bulunmamalıdır. Kurbanlar belediyenin kesim yerlerinde kesilmelidir. Kurban kesimi en az katılımla yapılmalıdır. Maske, mesafe ve sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

Bayramın ilk günü Cuma namazına denk gelmektedir. Bayram ve Cuma namazı cemaatla kılınacaktır. Abdest namazdan hemen öncesine bırakılmamalı evde alınmalıdır. Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir, secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Maske ve sosyal mesafe kuralı bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalı, saflar sıklaştırılmamalı, seyrek tutulmalıdır. Vaaz ve namaz süreleri Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirttiği üzere kısa tutulmalıdır. Namaz sonunda cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır. Bayram sonu gruplaşma meydana gelmemelidir.

Bayram günleri nasıl geçirilmelidir? 65 yaş üstü büyüklerimiz, kronik hastalığı olanlar lütfen bayram namazına gitmesin. Mezar ziyaretleri arefe ve bayram sonrasında ertelenmelidir. Makbul olan ziyaret yüzyüze değildir, mümkün olduğu kadar bayramlaşmalar telefonla yapılmalıdır. Yüzyüze gerçekleşecekse ziyaret süresi kısa tutulmalıdır. Kurban yemekleri verilmemelidir. Yoksullara et dağıtılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bayram günlerinde biraraya gelmek zaruri ise açık ortamlar tercih edilmelidir. Eve ziyaretçi alınmışsa ev havalandırılmalıdır. Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalıdır. El öpmeyi, el öptürmeyi, tokalaşmayı, sarılıp öpüşmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz. Bu kuralı terk edersek karşılaştığımız sonuçlar tahmin edilebilir.

Baştan itibaren yapılan değerlendirmelerde Kurban Bayramı'na yönelik bir kısıtlamanın gündeme getirilmediğini ifade eden Koca, "Kısıtla geçirdiğimiz Ramazan Bayramı konsunda bilgi vermek isterim. 10 gün sonraki sonuç günlük vaka sayılarında yüzde 15 azalma olmuştur. Aynı tarihlerde entübasyona giren günlük hasta sayısında yüzde 21, yoğun bakımda yüzde 19, hastaneye yatırılan hasta sayısında yüzde 8 düşüş gerçekleşmişti, vefatlar azalma göstermişti" ifadelerini kullandı.

"Test kitlerimizin doğru sonucu verme oranı yüzde 90'ın üstünde"

Türkiye'de kullanılan koronavirüs test kitlerinin doğru sonuç verme oranının düşük olduğunu yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koca, "Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranının yüzde 40 olduğu öne sürülüyor. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90'ın üstündedir" dedi.

Bir Amerikan ilaç şirketinin ürettiği ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvetten söz edildiği iddialarına ilişkin ise Koca,  "Bu iddia ve ithamla ilgili Bakanlığımız tarafından soruşturuluyor" cevabını verdi.

Koca ayrıca, bakanlıktaki bazı görev değişikliklerinin özel bir anlamı olmadığını ve rutin bir süreç olduğunu vurguladı.

"Oranları da sizlerle paylaşacağız"

Bilim Kurulunun günlük koronavirüs tablosunda bazı veri açıklamaları için başlık ve adlandırma değişikliğine gitme konusunu ele aldığını belirten Koca şöyle devam etti:

Uluslararası karşılaştırmalarda kolaylık sağlanması amacı taşımaktadır. Entübe edilmiş veya henüz entübe edilmemiş de olsa kan oksijen düzeyi belli düzeyin altına düşen hastaları ağır hastalar olarak duyurmayı devam edeceğiz. Zatürre oranlarını da sizlerle paylaşacağız. Maske, mesafe, temizlik kuralından ödün vermeyelim. Eski bayramlara dönebilmek için özveride bulunalım.

"MEB ve Bilim Kurulu okullar için çalışıyor"

Okulların durumuyla ilgili gelen bir soruya cevap veren Koca, "Milli Eğitim Bakanımız 31 Ağustos olarak açıkladılar. Bu takvimde eğitim başlamış olacak. Ama bu eğitim uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Bilim Kurulumuzun yetkili arkadaşları çalışıyorlar" dedi.

Koca, iller bazında salgınla ilgili farklılıklar söz konusu olursa, o illere özel farklı yaklaşımların da devreye girebileceğini ifade ederek, bununla ilgili bir iki hafta içinde net bir açıklama yapılacağını belirtti.

Okullarda alınabilecek tedbirlerin de netleşmeye başladığını vurgulayan Koca şöyle devam etti:

Bir sınıfta bir öğrencinin pozitif olduğunu düşünün. Pozitif olan vaka tespitinde o okulda ne gibi tedbir alınmalı. Temas ettiği çocuklarla ilgili neler yapılmalı? Karantina veya izolasyon kimlere uygulanmalı? Kimlere test yapılmalı? Önceden ateş dahil olmak üzere birtakım tedbirler alınmalı mı, hangi safhada alınmalı, bunlar da detaylandırılıyor, bilgilendirme yapılmış olacak.

"Aşıyla ilgili önümüzdeki 5-6 ay içinde bir gelişme olabilir"

Salgına karşı hem dünyada hem de Türkiye’de devam eden aşı çalışmalarına ilişkin bilgiler paylaşan Koca, "Herkesin beklentisi olan aşı konusu önemli. Zannediyorum önümüzdeki 4-5-6 ay, Ocak-Şubat-Mart gibi yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görünüyor. İngiltere, Amerika, Çin'de çalışmalar hızla ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Koca, Aşının 1-2 ay sonra olacağı yönünde bir beklentinin oluşmaması gerektiğini vurgulayarak, "Önümüzdeki 4-6 ay içinde bir gelişme olabilir. Ülkemizde 6 çalışma devam ediyor. Daha klinik, insan çalışmaları safhasına gelinmedi, o da Eylül ve Ekim ayında üniversitelerimizde, merkezlerimizde olmuş olacak. Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halindeyiz. Yakın takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"10 bin kişide 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor"

Salgınla ilgili yapılan saha araştırmalarının bittiği kaydeden Koca şu bilgileri paylaştı:

Bu arada geniş yaptığımız saha araştırması bitti. Bu araştırmada, çalışmada pozitiflik oranı yüzde 0.26; yani 10 binde 26.

10 bin kişide 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir. Bu dediğimiz aramızda belirtisi olmayan 10 binde 26 kişinin dolaştığını dolayısıyla maske ve mesafenin ne kadar önemli olduğunu göstermek açısından çok önemli.

Bağışıklık 10 binde 80 şeklinde. Bağışık oranımız son derece düşük. Bir toplumun bağışık olabilirliği yüzde 60-65 oranında mümkün olduğu bilinir. Dolayısıyla 0.8 ise gerisini siz düşünün. Toplum bağışıklığıyla bunun oluşamayacağını görmüş oluyoruz. Toplumda şurası çok önemli 10 bin kişide 26 kişinin belirti göstermeden aramızda dolaştığını bilelim. Maske, mesafe, el hijyenine ne kadar önem vermemizi gösteren önemli bir tablo.

"Yoğun bakımdaki hasta sayılarımız giderek artıyor"

Hastanelerin doluluk oranlarına ilişkin detayları paylaşan Koca, "Yeni normalleşmeyle birlikte özel hastaneler, üniversite hastaneleri, kamunun bazı hastaneleri daha çok Covid'li hastalara bakmamayı, bu hastalara bakan pandemi hastanelerine bu hastaları almamız sözkonusu oldu" dedi.

Bu nedenle bazı hastanelerdeki doluluk oranının diğerlerine göre daha da arttığını vurgulayan Koca şunları kaydetti:

Ankara'daki doluluk oranlarını söyleyeyim. Yoğun bakımda şu anda doluluk oranlarımız yüzde 67. Standart yataklarımız yüzde 49. Ventilatörlerimizin doluluk oranları yüzde 25. Bahsedildiği gibi olmadığını söylemek istiyorum.

Şehir hastanesindeki doluluk oranları yoğun bakımlar yüzde 69, standart yüzde 32, ventilatör yüzde 16. Bu rakamlardan da bu anlamda sorun olmadığı, her gün açıkladığımız rakamlarla giderek yoğun bakımdaki hasta sayılarımızın arttığını zaten söylüyoruz. Daha önce bütün hastanelerimizde bu hastalar kabul ediliyor iken şimdi bazı hastanelerimizde kabul ediliyor olmasıyla buralarda yer yer oranların arttığını biliyoruz ama bir sorun olmadığını bu rakamlardan da çok rahat görmüş oluyoruz.

"65 yaş üstü için kısıtlamaları kaldırma noktasında duyuru yapacağız"

65 yaş üstü vatandaşlar için devam eden kısıtlamaların devam edip etmeyeceği yönünde gelen bir soruya ise Koca, "Bayram sonrası dönemde, erken dönemde bu kısıtlamaları kaldırmak noktasında Bilim Kurulu'nun önerisi var, bayram sonrası duyuruyu yapmış olacağız" cevabını verdi.

"Virüs mutasyonlara uğradı"

Koronavirüsün mutasyona uğradığını fakat virülansı etkileyecek düzeyde olmadığını kaydeden Koca, "Önümüzdeki aylar olmayacağı anlamına gelmez. Bu mutasyonlarla birlikte virüsün yükü artmış oluyor. Şu an için virülansını, bulaşıcılığını etkilemeyen mutasyonun olmadığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"9,8 lira üzerinde hiçbir test kiti alınmamıştır"

Koronavirüs test kitlerinin bakanlık tarafından yüksek ücretlere alındığı yönündeki iddialara ilişkin Koca şu cevabı verdi:

Şu dönemde bildiğiniz gibi PCR kiti baştan ithal ediliyordu. Biz de başta Çin'den ithal ettiğimiz kit oldu. O dönemde fiyatı 8.75 Dolar'dı. 500 bine yakın kit alındı. Devamında erken dönemde biz yerli kitimizi ürettik. Bu üretilen yerli kit ile birlikte toplam 4,5-5 milyona yakın test yapılmış oldu. En son yapılan ihalede de DMO tarafından uygunluğu verilerle 12 tane ilave yerli kitler olmuş oldu. Bu ürünlerin ihaleye girmesi şeklinde yapılan düzenlemeyle 6 firma katıldı. Bu 6 firmanın katılımıyla oluşan fiyat 9,8 Lira oldu.

Dünyada 8.75 Dolar'dan aşağıya görmediğimiz 1.4 Dolara kadar düşen kit oldu. Sağlık Bakanlığı olarak altını çiziyorum, ilk günden itibaren yurt dışından aldığımız Çin'den aldığımız kit dışında 9,8 lira üzerinde hiçbir kit alınmamıştır. Kim altında veriyor ise bunu da bakanlık almaya hazır, bu kadar net söylüyorum.

"Küresel firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini çok iyi biliyorum" diyen Koca şöyle devam etti:

Kit piyasasının arkasında dev ama cüce yapıların ve vatandaşların olduğunu da biliyorum. Burada bulunduğumuz müddetçe vatandaşımızın lehinde her türlü tedbiri alma noktasında gayret içinde olacağımızdan emin olun. Ben yer yer bu küresel firmaların uzantılarıyla birlikte siyasetçilerimizin de bilerek ya da bilmeyerek alet olduklarını görüyorum. Umarım bilmiyorlardır, bundan sonra bilmiş olurlar. Burada bakanlık olarak 9.8 TL'nin üzerinde herhangi bir yerli kit olmamıştır. Çin'den alınan 8.75 Dolar'ın dışında.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU