100 milyon yıllık uyku: Dinozorlar döneminden kalma mikroskobik canlılar çoğalmaya hazır ve aç uyandı

“Baktığımız en eski ve en az besin barındıran tortuda bile hala canlı organizmalar vardı. Üstelik bunlar uyanabiliyor, büyüyebiliyor ve çoğalabiliyor”

Pasifik Okyanusu'ndan alınan tortuda bulunan mikroskobik canlıların görüntüsü (Pixabay)

Bilim insanları geçmiş iklimleri, plaka tektoniğini ve derin deniz ekosistemini anlamak için deniz tabanından on yıl boyunca tortu örnekleri topladı.

Nature Communications'da yayımlanan yeni çalışma, 100 milyon yıllık tortuda bulunan mikroskobik canlıların dinozorlar dünyaya hükmettikten ve yok olduktan sonra bile uyandırılabildiğini ve üstelik aç ve çoğalmaya hazır olduğunu ortaya koydu.

Japonya'nın Kochi'deki Deniz-Toprak Bilimi ve Teknolojisi Ajansı'ndan mikrobiyolog Yuki Morono liderliğindeki araştırmacılar, söz konusu canlıların bulunduğu tortuyu deniz seviyesinden yaklaşık 3 bin 700 ila 5 bin 700 metre, deniz tabanındansa 100 metre aşağıdan çıkardı.

Söz konusu derinliğe rağmen, incelenen tüm tortu çekirdeklerinde oksijen bulunduğu görüldü. Bu da oksijenin deniz tabanından metrelerce aşağıya nüfuz edebildiği anlamına geliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, örneklerin toplandığı Güney Pasifik Döngüsü, okyanusun gıda ağının beslenmesi açısından en az üretkenliğe ve en az besin maddesine sahip kısmıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nedenlerle araştırmacılar, tortuların arasında sıkışan ve oksijen seven aerobik, mikroskobik canlıların uyandırılıp uyandırılamayacağını merak etti.

İncelemeler sonucunda, doğru laboratuvar koşullarında ve doğru gıda verildiğinde en eski mikroskobik canlıların bile yeniden canlanabildiği ve çoğalabildiği görüldü. 100 milyon yıllık mikropların yeniden canlandırılmasının Mars'ta yaşam arayışı için umut verdiği belirtiliyor.

Makalenin başyazarı Morono, “Asıl soru, besin açısından böylesine sınırlı bir ortamda yaşamın var olup olamayacağı, yani buranın cansız bir bölge olup olmadığıydı” dedi ve ekledi: 

Ayrıca mikroskobik canlıların besin yokluğunda ne kadar hayatta kalabileceğini görmek istedik.

Çalışmanın yazarlarından Steven D'Hondt da “Bu çalışmayla ilgili en heyecan verici şey, okyanusun eski tortularında bile yaşam için sınır olmadığını göstermesi” diye konuştu.

Baktığımız en eski ve en az besin barındıran tortuda bile hala canlı organizmalar vardı. Üstelik bunlar uyanabiliyor, büyüyebiliyor ve çoğalabiliyor.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Sciencenews, The Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU