Elektroşokla yaşlıların gençlik anıları onarılıyor

60-76 yaş aralığındaki bir grubun temel beyin bölgelerine uygulanan düşük elektrik akımı ilgi çekici sonuçlar doğurdu

Bilim insanları elektroşokla hafızadaki tahripleri onarıyor 

Beyne verilen düşük elektrik dalgalarıyla yaşlılardaki yaşa bağlı hafıza zayıflaması kısa süreliğine de olsa tersine çevrilebildi.

Hafıza kaybı üzerine çalışan bilim insanları, yaşlıların zayıf performanslarının beynin en karmaşık noktalarındaki kusurlu devrelerle ilişkili olduğunu keşfetti.

Bu bölgelerin elektrik akımıyla uyarılmasının da yaşlıların yirmili yaşlarından beri unuttukları zihinsel yeteneklerini geri getirebileceği.

Araştırmacılar yalnızca akım uygulandıktan sonraki 50 dakika içinde oluşan etkileri ölçmelerine rağmen, zihinsel kapasitedeki düşüşün bir kader olmaktan çıkabileceğini söyledi.

Çalışmayı yöneten Boston Üniversitesi’nden Dr. Robert Reinhart, “Yaşa bağlı olumsuz tahripler onarılabilir. Gençken çok daha iyi çalışan hafıza fonksiyonunu geri getirebiliriz” dedi.

Dr. Reinhart’a göre yaşlılık, bilgelik getirmesinin yanı sıra bilgi muhafazası ve problem çözümünde kullandığımız “aklımızın eskiz defteri,” yani hafıza işleyişinin bozulmasıyla da ilişkili ve bu defter bilincin merkezi.

Meslektaşı John Nguyen’le birlikte hafızadaki bu düşüşün beynin neokorteks ve ön lob devreleri arasındaki “bağlantısızlığı” gözlemleyen Dr. Reinhart, elektrot başlıklarıyla verilen düşük akımlarla, yaşları 60’la 76 arasında değişen bir grup üzerinde bu devrelerin yeniden bağlanmasını başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nature Neuroscience adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada araştırmacılar, genç ve yaşlıların beyinlerini nasıl uyardığını ve hafıza yeteneklerini nasıl basit bir yöntemle test ettiğini anlattı. Yaklaşık yarım saatlik beyin uyarımının 42 yaşlının hafızasını onardığını, bunun da yaşları 20’yle 29 arası değişen gruptaki sonuçlarla benzeştiğini buldular.   

Dünya nüfusunun hızla yaşlanması ve hafıza kaybıyla bunama hastalıklarına çok az tedavi seçeneğinin sunulmasıyla, uzmanlar ekibin bulgularını alandaki temel bir gelişme olarak karşıladı.  

Oxford Üniversitesi’nden Dr. Sven Braeutigam araştırmaya katılmamış olsa da, yapılan çalışmanın yaşa bağlı bilişsel işlev düşüklüğü tedavisi için önemli bir başlangıç olduğunu ifade etti. Ancak yine de bu tekniğin kliniklerde kullanılmadan önce çok daha fazla araştırma yapılması yönünde uyarılar mevcut.

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Dorothy Bishop uyarımın yararlı etkilerinin deney aşamasının sonrasında da devam edeceğini söylese de tedavinin uzun vadede etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Öte yandan, Dr. Reinhart, henüz başlangıç evresinde olsa da şirketlerin bu teknolojiyi piyasaya sürmek için çoktan çalışmaya başladıklarını belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU