İşlenmiş gıdalardaki katkı maddesi gribi ağırlaştırıyor

E319 adlı madde, grip semptomlarının şiddetini artırırken, aşının etkinliğini de azaltabiliyor

Koruyucu katkı maddeleri dondurulmuş gıdalarda ve kızartılmış yiyeceklerde bulunuyor

Bilim insanları, yaygın birçok gıdada bulunan bir katkı maddesinin, insanlarda gribi daha da ağırlaştırabileceğini keşfetti.

Uzmanlar, özellikle balık gibi donmuş et, yağda kızarmış yiyecek ve krakerlerde bulunan bu az bilinen antioksidan maddenin, vücut bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepkisini baskıladığını söylüyor.

ABD'li araştırmacılara göre, E319 olarak da bilinen tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ), sadece grip semptomlarının şiddetini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda grip aşısının etkinliğini de azaltabiliyor.

Japonya dahil bazı ülkelerde yasaklanan E319'un ürünlerin içindekiler kısmında belirtilmesi gerekmiyor. Maddeye en fazla, koruyucu olarak kullanıldığı yüksek yağlı gıdalarda rastlanıyor.

 

 

Michigan Eyalet Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Robert Freeborn, "Aşı vurulduğunuzda eğer vücudunuz virüs enjekte edilmiş hücreleri tanımayı ve bunlarla savaşmayı öğrenemezse, bu durum aşının etkinliğini düşürebilir" diyor.

Freeborn sözlerine şöyle devam etti:

"Çalışmalarımız, TBHQ diyeti yaptırılan bir kobay farenin, nezle enfeksiyonuna zayıflamış bir bağışıklık tepkisi verdiğini gösterdi. Kobay faremizde TBHQ, iki tür T hücresinin -yardımcı ve savaşçı T hücreleri- fonksiyonlarını baskıladı. Sonuçta bu, takip eden grip enfeksiyonu sırasında daha ciddi semptomlara yol açtı.”

Freeborn, T hücrelerinin çeşitli hastalıklara karşı bağışıklıkta yer aldığını, bu nedenle TBHQ'nun diğer bulaşıcı hastalıklarda da rol oynayabileceğini belirtti.

 

 

Freeborn, petrolden üretilen ve aynı zamanda cila olarak da kullanılan TBHQ’nun virüsle nasıl savaşacağına dair aşı hafızasını da bozabileceğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dondurma, mikrodalgada patlamış mısır, yemeklik yağ, cips ve tavuk parçalarında da bulunan bu katkı maddesinden uzak durmanın en iyi yolu az yağlı beslenme ve işlenmiş abur cuburu bırakmak.

Öte yandan, Eureka Alert bilim haberleri sitesine göre bu bağlantı, gribin dünya çapında neden yok edilemediğini açıklama noktasında bilim insanlarına yardımcı olabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

İndependent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU