Dünya basını Ayasofya’nın ibadete açılmasını nasıl duyurdu?

Ayasofya’nın yeniden camiye çevrilmesi başta ABD ve Yunanistan olmak üzere dünya basınında yankıya neden oldu

Mahkemenin kararı Ayasofya'nın önünde kutlandı (AFP) 

Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 537 yılında inşa edilen tarihi yapıyı ibadete açan kararı imzaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kilise olarak inşa edildikten yaklaşık 900 yıl sonra cami yapılıp sonra yaklaşık da 500 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya, artık cami olarak hizmet verecek.

Dünya basını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine internet sitelerinde hemen yer verdi.

Birleşik Krallık’tan BBC, “Ayasofya: Türkiye simgesel İstanbul müzesini camiye çevirdi” başlığını atarken, Britanya merkezli Reuters haber ajansı haberi, "Erdoğan, Ayasofya'yı camiye dönüştüren kararnameyi imzaladı" başlığıyla servis etti.

ABD’den CNN International “Türk mahkemesi Ayasofya’nın yeniden cami olması için zemin hazırladı” ifadesini kullandı.

Bloomberg de ABD ve Yunanistan gibi Batı ülkelerinin eleştirilerine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetimindeki Türkiye’de, mahkemenin Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı kararı iptal ettiğini hatırlattı.
 


New York Times ise “mimari mücevher” olarak adlandırdığı Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalara yer verdi.

Rusya'dan "Türkiye'nin iç meselesi" vurgusu

Rusya'nın devlet destekli televizyon ağı Russia Today (RT) de hem bültenlerinde hem de web sitesinde kararı flaş haber olarak duyurdu. "Mahkeme kararının ardından Erdoğan, Ayasofya'yı camiye dönüştüren kararnameyi imzaladı" başlığını atan RT, Ayasofya'nın müze olmasının tarihini kısaca verdikten sonra, UNESCO'nun ve Washington'un daha önce belirttiği kaygıları hatırlattı. RT, Moskova'nın bu yapının kültürel önemini vurgulamakla birlikte sorunu "Türkiye'nin iç meselesi" olarak gördüğünü de aktardı.

Haberde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın kararla ilgili değerlendirmelerine de "Ayasofya dünya mirasıdır, Türkiye orasındaki Hıristiyan ikonlarını koruyacaktır, cami olarak da turizme açık olacaktır, kimsenin bundan kuşkusu olmasın" şeklinde yer verildi.


Diğer yandan Yunanistan merkezli Skai'de “Türkiye Yüksek Mahkemesi, uluslararası tepkilere rağmen Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önünü açtı” ifadeleri kullanıldı.

Komşudaki Naftemporiki gazetesiyse kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşması yapacağını bildirdi.
 


Proto Thema haber sitesinde de karar, "Ayasofya: Türkler camiye giden yolu açmaya karar verdi" başlığıyla duyuruldu.
 


Independent Türkçe, TRT Haber

DAHA FAZLA HABER OKU