Arap Birliği'nden Suriye'ye "geri dönüş" bileti çıkmadı

Arap Birliği Sözcüsü Mahmud El Humeyri, Suriye’nin birliğe geri dönmesinin şu an için mümkün olmadığını açıklarken, Golan Tepeleri konusunda birliğin hemfikir olduğunu söyledi

Suriye'nin Arap Birliği üyeliği 2011 yılında askıya alınmıştı / Fotoğraf: Reuters

Pazar günü gerçekleşecek olan 30. Arap Birliği Liderler Zirvesi öncesi dışişleri bakanları toplantısı Tunus’ta yapıldı. 

Birliğin sözcüsü El Humeyri, Suriye’nin geri dönüşünün “oy çokluğuna” bağlı olduğunu söyledi ancak şu an için böyle bir gündemin olmadığını belirtti. 

Ancak El Humeyri, Suriye’deki krizin siyasi çözümü için Arap ülkelerinin çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Suriye tarafıyla diplomatik görüşmelerin devam ettiğini açıklayan sözcü, “Arap Birliği ile Suriye rejimi arasındaki görüşmeler henüz olgunlaşmamış olsa da çözüm odaklı ilerliyoruz” dedi.

El Humeyri, ocak ayında yaptığı açıklamada Suriye’nin üyeliğinin tekrar aktif hale getirilmesi için oy birliğinin gerekmediğini, 21 üye ülkeden 20, 18 veya 17’sinin kabul etmesi durumunda Şam’ın tekrar Arap Birliği'ne dönebileceğini ifade etmişti.

Suriye’deki iç savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana Arap ülkeleri ile Suriye yönetimi arasındaki ilk resmi bağlantı geçtiğimiz yılın aralık ayında gerçekleşmişti. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, 2011’de kapatılan Şam büyükelçiliklerinin yeniden açıldığını duyurmuştu.

Bu hamle sonrası 7 yıl önce üyeliği askıya alınan Suriye’nin tekrar Arap Birliği’ne dönmesi gündeme gelmişti.


Birinci başlık “Filistin konusu”

Dönem başkanlığını devralan Tunus'un Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi de ülkesinde pazar günü gerçekleşecek 30. Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde ele alınacak birinci başlığın "Filistin davası ve Filistinlilerin haklarının iadesi" olduğunu söyledi.

Arap Birliği Trump’ın kararına karşı hemfikir

Toplantıda öne çıkan mesajlarda ABD'nin Golan kararı da bulundu.

Arap Birliği dönem başkanlığını Tunus'a devreden Suudi Arabistan'ın Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf, yaptığı açılış konuşmasında "Kudüs'ün tarihi konumunu hedef alan ihlaller, ABD'nin Golan Tepeleri'ne ilişkin kararı ve İran'ın Arap ülkelerine yönelik müdahalelerini Suudi Arabistan'ın kabul etmeyeceğini" belirtti.

Dışişleri bakanları, ABD'nin Golan Tepeleri'nde İsrail hakimiyetini tanıma kararını "geçersiz ve kanunen hükümsüz" şeklinde tanımlayarak, bu adımı kabul etmeyeceklerini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, 25 Mart'ta Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzalamıştı.

Trump, 21 Mart'ta da Twitter'dan, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" ifadesini paylaşmıştı.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

DAHA FAZLA HABER OKU