"Başbağlar Katliamı"nda öldürülen 33 sivil anıldı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te katledilen kişiler, olayın 27. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyü meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma törenine, çok sayıda vatandaş katılırken, şehitler için dua edildi / Fotoğraf: AA

Erzincan Kemaliye’de 27 yıl önce "Başbağlar Katliamı" olarak bilinen olayda öldürülen 33 kişi törenle anıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajlarının okunmasının Erzincan Valisi Mehmet Makas, konuşma yaptı.

Türkiye topraklarındaki hoşgörüye vurgu yaparak asırlardır din, dil, örf, adet ve yaşama özgürlüğü bulunduğunu ifade eden Makas, ülkenin bütünlüğüne ve kardeşliğine kastedenlerin gök kubbe altında rahat bir gün görmemesini diledi.

Vali Makas, sözlerini "Bizim birbirimizi sevmemek gibi bir lüksümüz yok. Asırlardır sevdik, sevmeye devam edeceğiz" ifadeleriyle sürdürdü.

1993'teki olayda yaşamını yitirenler için bir anma töreni de İstanbul'da düzenlendi.

Törende konuşma yapan Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, 27 yıl önce yaşanan olayda 28 kişinin kurşuna dizildiğini, biri çocuk 5 kişinin ise yakıldığını hatırlattı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Dikkaya sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Akşam namazı kılınırken köy camisi basılarak 22 köylümüz camiden, camide olmayanlar ise evlerinden tek tek toplanarak köy meydanına getirildi. Burada 45 dakika boyunca, daha önceden itina ile hazırlandığı belli olan ve sonrasında şehitlerimizin de üzerine bıraktıkları bildiri metni ile aynı içeriğe sahip PKK terör örgütü propagandası yapıldıktan sonra 27 köylümüz üzerlerine kurşun yağdırılarak şehit edildi. Ayrıca, yaktıkları aracın içine atmak istedikleri bir köylümüz de direnince onu da orada şehit ettiler. Yaralı olarak sadece 3 kişi kurtuldu. Başbağlar’da bulunan 210 hanenin 191 hanesi yakıldı. Biri kadın, biri çocuk olmak üzere 5 köylümüz de bu evlerle birlikte yakılarak şehit edildi. Bu katliamı, bu soykırımı yapan 150 kişilik hain grubu ellerini, kollarını sallayarak köyü terk ettiler. Bu katliamda insanlar ve insanlıkla birlikte hayvanlar, ağaçlar, doğa, tarih, kültür ve umutlarımız yok edildi. Velhasıl, bu katliamda geçmişimiz ve o günümüz yok edildi, geleceğimiz ise yok edilmek istendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda da bulunan Mehmet Ali Dikkaya, Başbağlar Dosyası'nın yeniden ele alınmasını talep etti.

Ne olmuştu?

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’ta bulunan yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi, kaldıkları otelde yakılarak öldürülmüş, olay tarihe "Madımak katliamı" olarak geçmişti.

Bu olayın 3 gün sonrasında ise Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne düzenlenen silahlı saldırıda 33 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU