The Independent'tan Britanyalılara rehber: Bu yaz Türkiye’yi ziyaret ederken bilmeniz gereken her şey

BK hükümetinin koronavirüsün yaygınlığı, salgının gidişatı ve veri güvenliğini dikkate alarak kurduğu “trafik ışığı” sistemine göre Türkiye’nin “yeşil” olarak derecelendirilmesi bekleniyor

Türkiye, 1 Haziran itibarıyla birçok hizmet alanının yanı sıra turizm sektörünün de yeniden açılmasına karar vermişti (AA)

Dünya genelinde koronavirüs salgını sırasında durgunluk yaşayan turizm sektörü yeniden canlanmaya çalışırken, The Independent bu yaz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Birleşik Krallık (BK) vatandaşları için rehber hazırladı.

“Güneş, deniz ve kebap: Türkiye, bir parça D vitamini ihtiyacı olan Britanyalılar için popüler bir seyahat güzergahı” ifadesini kullanan The Independent muhabiri Helen Coffey, BK’de tatil tercihini bu ülkeden yana kullanacak kişilerin bilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

BK’den Türkiye’ye seyahat edilebiliyor mu?

BK Dışişleri Bakanlığı şu an Türkiye’ye yapılacaklar dahil uluslararası çapta mecburi olmayan tüm seyahatlere karşı uyarıyor. Bu durum yurtdışı seyahatinizi “yasadışı” yapmıyor ancak seyahat sigortanızı geçersiz kılıyor ve işler yolunda gitmediğinde elçiliklerden ya da konsolosluklardan dolambaçlı olarak yardım almanız gerekebileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte BK hükümetinin bu geniş kapsamlı uyarının yanı sıra ülkeleri kırmızı, sarı ya da yeşil olarak niteleyen yeni trafik ışığı sistemine göre "güvenli" kabul edilen ülkelerden gelen yolcuların zorunlu karantinaya alınması uygulamasının 6 Temmuz itibarıyla gevşetebileceği umuluyor.  

Türkiye “yeşil” ülkeler listesine girebilir ve bu da Türkiye’den BK’ye dönen yolcuların 14 günlük karantina süresinden muaf tutulabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca Türk yetkililer de seyahate uygunluk barajını geçeceklerini düşünüyor. BBC Radyo 4’ün Today programına katılan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, “İyimserim çünkü bu listeye dahil edilmeyi bekliyoruz, zira bilimsel olarak veriler ve rakamlar konuşmalı ve Türkiye’de koronayla ilgili rakamlar çok düşük… Diğer ülkelerle kıyaslandığında tüm rakamlar çok düşük, bilhassa Ege ve Akdeniz kıyısındaki turistik bölgelerde rakamlar sıfırı gösteriyor… İşte bu nedenle bu listeye dahil edilmeyi bekliyoruz” dedi.

Nasıl gidebilirsiniz?

Türkiye’nin en büyük hava ulaşımı güzergahı ağına sahip Türk Hava Yolları (THY) muhtemelen en iyi seçim olacaktır. BK’den düzenli uçuşlar çoktan başladı. İstanbul’la günlük doğrudan 4 uçuş ve Dalaman’la Antalya’ya aktarmasız günlük seyahat imkanı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

British Airways, Londra’daki Heathrow Havalimanı’ndan İstanbul’a 16 Temmuz, Dalaman’a da 17 Temmuz itibarıyla uçuşlara başlayacak ve fiyatlar 590-628 sterlin (yaklaşık 5 bin TL ile 5 bin 350 TL) arasında değişiyor. Bodrum uçuşlarının da 1 Ağustos’ta başlaması bekleniyor.

Türkiye uluslararası uçuşlara açık olsa da easyJet firması ağustos ayına kadar BK’den Türkiye’deki herhangi bir güzergaha (Dalaman, Bodrum, Antalya ve İzmir) uçuşlara başlamayacak.

BK-Türkiye arasında uçuşu olmayan Ryanair ise Dublin üzerinden Bodrum ve Dalaman’a hizmet sunuyor.

Gittiğinizde içeri giriş yapabilecek misiniz?

Evet. Türkiye, BK vatandaşları dahil yabancı ülke vatandaşlarına uluslararası sınırlarını 12 Haziran itibarıyla yeniden açtı.

Vardığınızda karantinaya girme zorunluğunuz olacak mı?

Muhtemelen. Türkiye’ye giriş yapanların hepsi vücut sıcaklığının ölçülmesi dahil tıbbi bir değerlendirmeye tabi tutuluyor ve koronavirüs semptomu gösteren yolcuların sürüntü örneği alınarak testten geçirilmeleri isteniyor.

Test sonucunuz pozitif çıkarsa devlete bağlı sağlık kuruluşlarında ya da isteğinize bağlı olarak (masrafını karşılamak üzere) özel sağlık tesislerinde hizmet alacaksınız.

Türkiye içinde seyahat edebilir misiniz?

BK Dışişleri Bakanlığı’na göre Türkiye ülke içinde seyahat kısıtlamalarını çoğunlukla kaldırmış durumda.

Şehirlerarası yolculuklarda toplu taşımayı kullanmak isteyen herkesten “HES” (Hayat Eve Sığar) kodu taşıması isteniyor. Bu da e-devlet sisteminden, mobil Hayat Eve Sığar uygulamasından ya da SMS yoluyla temin edilebiliyor.

Bu arada azaltılmış iç hatlar uçuşları 4 Haziran’dan bu yana yapılabiliyor.

Tren hizmetleri (Ankara-Konya, Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir ve Konya-İstanbul) ve şehirlerarası otobüs hizmetleri azaltılmış tarifeler üzerinden devam ediyor. Rezervasyon yaptırmadan önce lütfen seyahat hizmeti aldığınız kuruluşlarla kontrol edin.

Düzenli otobüs servisleriyse birçok bölgede yeniden başladı.
 


Oteller açık mı?

Evet. Otellerin 1 Haziran’da açılmasına izin verilirken bu sektöre ekstra önlemler getirildi. Alınan tedbirler arasında, gelen kişilerin ateşinin ölçülmesi, personelin kişisel koruyucu ekipman giymesinin zorunlu hale getirilmesi ve televizyon kumandası gibi oda içi aletlerin tek kullanımlık plastiklerle kaplanması da yer alıyor.

Restoranlar, mağazalar ve turizm çekim merkezleri açık mı?

Restoranlar, barlar, kafeler ve plajların yanı sıra müzeler ve antik sitelerin hepsi 1 Haziran’da açıldı. Bununla birlikte maske takılmasına dair sıkı kurallar uygulanıyor.

Yürürlükteki kurallar nedir?

Türkiye genelinde kalabalık yerlerde, bilhassa marketler, süpermarketler, kuaförler ve berberlerde maske takmak zorunlu. Ayrıca metro, otobüs, taksi ve feribotlarda da maske takma mecburiyeti bulunuyor.

Aşağıdaki şehirleri gezerken dışarıda her zaman maske takmanız gerekiyor:

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat ve Zonguldak.

Kuralları ihlal eden kişileri 106 sterlin (900 TL) para cezası bekliyor.

Diğer taraftan 65 yaş ve üzeri kişiler için hala sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu kesimin yalnızca 10.00-20.00 saatleri arası dışarı çıkmasına izin veriliyor. 18 yaş altı çocuklara zaman kısıtlaması getirilmezken, beraberlerinde ailelerinin olması şartı koşuluyor.

Eve döndüğünüzde karantinaya girmek zorunda kalacak mısınız?

An itibarıyla evet. BK topraklarına ayak bastığınız anda 14 günlük zorunlu karantinaya girmeniz gerekecek. 8 Haziran’da hayata geçirilen bu uygulamanın ne kadar süreceği belirsiz.

Bununla birlikte BK hükümetinin mevcut kuralları bir dizi güzergah için 6 Temmuz itibarıyla gevşetmeyi duyurması bekleniyor.

BK’nin pandemiyle mücadele için kurduğu Ortak Biyogüvenlik Merkezi’nin (JBC) “güvenli” olarak kabul ettiği ülkelerin mecburi karantina kapsamından muaf tutulacağı belirtiliyor.

Bu merkez ülkeleri “trafik ışığı” sistemine göre sınıflandırıyor. Her ülke koronavirüsün yaygınlığı, salgının gidişatı ve veri güvenliğine dair merkezin yaptığı değerlendirmelere göre sarı, kırmızı ya da yeşil renklerle derecelendiriliyor.

Karantina uygulamasının yalnızca kırmızı olarak işaretlenmiş ülkeleri kapsayacağı ifade ediliyor.

Ülkelere dair tam liste henüz doğrulanmamış olsa da Türkiye’ye “yeşil ışık” yakılabileceği ve bu durumda Türkiye’den dönen Britanyalıların gönüllü tecrit kurallarına maruz kalmayacağı kaydediliyor. Ayrıca kaynaklar, 75 kadar ülkenin mevcut karantina kısıtlamalarından muaf tutulabileceğini söylüyor.

 

The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU