Desenli, boyalı maskeler cilt problemlerinin artmasına neden olabilir

Uzun süreli maske kullanımının cilt sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dilek Başaran, yanlış maske tercihinin de yüz bölgesinde bazı hastalıklara davetiye çıkartabileceği uyarısında bulundu

Fotoğraf: Pixabay

Maske kullanımı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatın bir parçası haline geldi.

Ancak saatlerce maske kullanmak, özellikle yaz aylarında çeşitli cilt hastalıklarına davetiye çıkartabiliyor.

Dermatoloji Uzmanı Dilek Başaran, uzun süre maske takılmasının akne artışına neden olabileceğini söyledi: 

Gözenekler, maskenin altında kaldığında hem terin hem de artmış nemin altında tıkanıyor. Nem yüzünden mantarlar ve mikroplar, üremesi gerekenden fazla ürüyor. Akneler artıyor. Maskenin sürekli cilde sürtünmesi de olumsuz etkileyerek, mikrobun cildin daha derin katmanlarına inmesine neden oluyor. Bu sebeple cildin bariyer görevi azalıyor.

"Alerjik egzemalar ve alerjik olmayan, tahrişe bağlı hastalıklar oluşabilir"

Moda haline de gelen renkli, desenli maskelere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Başaran, bu ürünlerin bir bölümünün sağlığa uygun olmadığını ifade etti:

Kumaşlara, özellikle de desenli, boyalı maskelere dikkat edilmeli. Bu maskeler trend ya da daha güzel gözüküyor düşüncesiyle tercih edilmeye başlandı. Ancak cilt problemlerinin artmasına neden olabiliyorlar. Mutlaka cilde uyumlu, sağlığa uygun ürünler tercih edin. Ürünün onaylı olup olmadığına bakın. Düzgün, onaylı bir boya ile mi boyandı? Aksi takdirde alerjik egzemalar ve alerjik olmayan, tahrişe bağlı hastalıklar oluşabilir.

“Tek kullanımlık, kağıt maskeleri tercih edin”

Dermatolog Dilek Başaran, maske tercihinde en doğrusunun tek kullanımlık cerrahi, kağıt maskeler olduğunu de sözlerine ekledi:

Tek kullanımlık, kağıt maskeleri tercih edin. Bunlar sonuçta tıbbi maskeler. Pamuk bazlı olması önemli. Kumaş maske ise de boyasız olması daha iyi ama illa boyalı isteniyorsa da uygun koşulların sağlandığı ürünler tercih edilmeli. Terde mikropların üremesi daha kolay. Maske yağlandıysa, yüzümüzün yağını aldıysa, sivilcelerin oluşmasını kolaylaştırıyoruz. O sebeple tek kullanımlık olanları tercih etmek en sağlıklısı.

Dr. Dilek Başaran dermatolog drdilekbasaran.com.jpeg
Uzm. Dr. Dilek Başaran / Fotoğraf: drdilekbasaran.com

 

“Maskede bakteri üreyebilir!”

Maske altında kaldığı gerekçesiyle makyaj yapmayı "gereksiz" ve "anlamsız" bulduğunu belirten Başaran, makyaj malzemesini emen maskelerin ise yeniden kullanılmaması konusunda uyardı.

Islak maskelerin de takılmaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Dilek Başaran sözlerini, “Maskede bakteri üreyebilir! Cildinize bu bakteri yükünü değdirmiş olabilirsiniz. Bez olan maskeleri her gün yıkamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunlara uyulmadığında kolayca alerjik reaksiyonlar görülebilir. Hali hazırda cilt rahatsızlığı ya da farklı rahatsızlığı olanlar, roza hastalığı, atopik dermatit hastaları kesinlikle kullanmasın. Maskeyi cildimiz temizken takmak ve ciltte biriken yağı, kiri temizlemek, sonra da cildi nemlendirmek şart” ifadeleriyle sürdürdü.

'Sahte makyaj ürünü' uyarısı

Sahte makyaj ürünlerine karşı da uyaran Başaran, "Pudra yerine un, rujda ise kanserojen yağlar bile kullanılabiliyor. Sahte ürünleri asla sürmeyin" yorumunu yaptı.

“Cilt temizliğine ve onu nemlendirmeye dikkat”

Makyaj yapılmasının cilde zararı olup olmadığını da sorduğumuz Dermatolog Dilek Başaran, şu ifadeleri kullandı:

Direkt olarak makyaj cildimize zararlıdır diyemeyiz. Cildimize, sağlığa uygun ürünler kullanırsak sorun olmaz. Ancak mutlaka cilt temizliğine ve onu nemlendirmeye dikkat etmeliyiz.

Özellikle yaz mevsiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini de sorduğumuz Başaran, “Her zaman olduğu gibi yaz ayında da koruma faktörlerine dikkat etmeliyiz. Maskenin koruduğu yerin yanmaması için güneş korumaya dikkat edip, renk farkını ortadan kaldırırırken, güneşin zararlı etkilerinden de korunuruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Güneş koruyucusu sürmeden çıkmayın”

Sadece yaz aylarında değil, hiçbir zaman yüze güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Dilek Başaran, güneşten D vitaminini almanın önemli olduğunu ancak yüz bölgesi olmasının gerekmediğini vurguladı:

Kolların içi, ayakların üstü bile yeterli. Güneş ışınları, lekeden kolajen yıkımına pek çok şeye neden olduğu gibi, ortalama ömür de arttı. İleri yaşlarda gördüğümüz deri kanserlerini görmeye başladık. Yüz ve baş bölgesi çok önemli. Saçı olmayanların daha da dikkat etmeleri gerek. Güneş koruyucusuz ve hatta mümkünse şapkasız çıkmamak önemli.

“Günde ortalama 2 litre su içelim”

Günde ortalama 2 litre su içmenin cilt sağlığı açısından önemine vurgu yapan Dilek Başaran, çok ter atılması halinde bu miktarı bir parça daha artırmak gerektiğini söyledi.

"Stres cilt hastalıklarını tetikleyebilir"

Stresin de cilt sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden olduğunu kaydeden Başaran, koronavirüs sürecinde kaygı ve stresin arttığı bazı kişilerde cilt hastalıklarının görüldüğünü söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU