Jeoloji Mühendisi Aykan: Marmara’dan önce Bingöl - Yedisu Fayı'nda deprem olabilir

Özellikle Manisa ve Balıkesir çevresi için uyarılarda bulunan Aysun Aykan, bölgede 7’nin üzeri büyüklükte deprem oluşturabilecek fayların bulunduğuna işaret etti

Fotoğraf: AA

Türkiye, son 2 haftadır peş peşe meydana gelen depremlerle sarsıldı.

Önce 14 Haziran’da Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 5.7 büyüklüğünde Karlıova depremi, ardından Doğu Anadolu Fayı'ndaki Pütürge depremi, 25 Haziran’da ise Saray Fayı ile Başkale Fayı arasında 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Sonuncu sarsıntıda ise adres, Manisa’nın Saruhanlı ilçesi oldu.

5.5 büyüklüğündeki deprem, İzmir, Aydın ve Muğla gibi çevre kentlerde de hissedildi.

“Özellikle Balıkesir - Gökçeyazı Fay Segmentine dikkat!”

Son günlerde yaşanan depremleri Independent Türkçe’ye değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan, Marmara’dan önce Bingöl - Yedisu Fayı'nda deprem olabileceğine dikkati çekti:

5.5 büyüklüğündeki deprem, burada beklenen bir depremdir. Manisa ve Akhisar arasında, ocak ayından beri 5 binin üzerinde deprem meydana geldi ve bunların çoğu, 4’ün üzerindeki büyüklükteydi. Manisa, Balıkesir ve Muğla çevresinde  her an deprem oluşturabilecek çok sayıda fay bulunuyor. Balıkesir ve çevresinde 7’nin üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip fay hatları var ve özellikle Balıkesir - Gökçeyazı Fay Segmentinin  kırılma  zamanı  geçmiş. Dolayısıyla her an, bu fay hattı üzerinde deprem olabilir. Bu fay, 6.5 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden Balıkesir-Gökçeyazı Fay Segmentinin tehlikesine dikkat çekmemiz de gerekiyor.

“Yedisu Fayı'nın 7.5 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeli olduğu biliniyor”

Aysun Aykan, 14 Haziran’da meydana gelen Karlıova depreminin Bingöl-Yedisu Fayına doğru gerilim aktarımına da neden olduğunu ancak Yedisu Fayının henüz kırılmadığı gerekçesiyle her an hazırlıkta olma uyarısında bulundu:

Burada yapılan çalışmalara göre, bu fayın 7.5 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğu biliniyor. Yedisu Fayı üzerindeki deprem tekrarlanma periyodunun, geçmiş depremler de göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 245 ± 55 yıl olduğu düşünüldüğünde, en son meydana gelen 1784 depreminden bu yana 236 yıl gibi bir zaman geçti. Bu sonuca bakarsak, fay her an kırılabilir. Marmara’dan önce Yedisu Fayında büyük bir deprem olabilir. KAF üzerinde Marmara Denizi içinde var olan sismik boşluktan sonra en riskli bölge olan Yedisu Fayının sismik aktivitesinin dikkatle takip edilmesi önem taşımaktadır.

Aysun Aykan TMMOB.jpg
Aysun Aykan / Fotoğraf: TMMOB

 

“9 yıl içinde Marmara Denizi’nde 7 ila 7.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor”

17 Ağustos 1999’da 45 saniye süren ve 17 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği 7.4 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Aykan, 9 yıl içinde benzer bir sarsıntının oluşabileceği uyarısı yaptı:

Bugüne kadar yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar, 1999 depreminden sonraki yaklaşık 30 yıllık süreçte Marmara Denizi’nde büyük bir depremin beklendiğine işaret ediyor. Aradan 21 yıl geçti. 9 yıl içinde, 7 ila 7.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Aykan’dan kırsal mahallelerde yetersiz yapılaşma uyarısı

Jeoloji mühendisi Aykan, özellikle ülkenin doğusunda kırsal mahallelerdeki yapılaşmanın yapı stoğu anlamında zayıf yerlerden oluştuğuna dikkati çekerek, taşıyıcı sistem içermeyen binalardan oluşan bu yerlerin en ufak bir sarsıntıda yıkıldıklarını söyledi.

“Deprem Bilim Kurulu Oluşturulsun”

Daha önce Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Deprem Bilim Kurulu Oluşturulsun” ifadesini kullanan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan Aykan, bu çağrısını yineledi.

“Diri Fay Hattı üzerinde yapılaşma olmamalı”

Ülkedeki depremlerde en çok ölüm ve hasarın, doğrudan fay hatları üzerinde kurulan yerleşim birimlerinde ve mühendislik hizmeti almamış binalarda meydana geldiğini hatırlatan Aykan, Diri Fay Hattı üzerine yapılaşma olmaması gerektiğinin de yeniden altını çizdi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU