Güney Kore salgınındaki "süper-bulaştırıcı" kiliseye yaklaşık 570 milyon liralık tazminat davası

Yaklaşık 4 bin cemaat mensubu, araştırma için plazma bağışlamayı kabul etti

Daegu'daki Shincheonji İsa Kilisesi'nin yakınında, sağlık çalışanları numune almak için Kovid-19 belirtileri gösterdiğinden şüphelenilen kişilerin kaldıkları yeri ziyaret ediyor (AFP)

Güney Kore'deki koronavirüs salgınının merkez üssü olan Daegu şehri, ülkedeki vakaların 5 bin 200'ünden fazlasıyla bağlantısı bulunan bir kiliseye karşı kamusal tazminat davası açtı.

Şubat ve mart aylarında Shincheonji İsa Kilisesi mensuplarında yaygın görülen enfeksiyonlar, Güney Kore'yi Çin dışında büyük bir salgın yaşayan ilk ülke yapmıştı.

Şehir şimdi karantina önlemlerini görmezden geldiğini ve hastalığın cemaat mensupları arasında yayılmasına olanak verdiğini iddia ettiği kiliseden 100 milyar won (yaklaşık 570 milyon TL) tazminat istiyor.

Kilise hükümetin önlemlerine tamamen uyduğu konusunda ısrarcı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre Güney Kore'deki toplam 12 bin 484 Kovid-19 vakasının en az 5 bin 213'ü bu kiliseyle ilişkili.

Yetkililer daha önce, kiliseyi mensuplarının ve tesislerinin tam listesini sunmayı reddetmek ve kent sağlığına yönelik çabalar için işbirliği yapmamakla suçladıkları bir şikayette bulunmuştu.

Kilisenin kurucusu Lee Man-hee, virüsten kurtulan cemaat mensuplarına koronavirüs araştırmaları için kan plazması bağışlamalarını tavsiye etti.

Kovid-19 kapıp iyileşen yaklaşık 4 bin dini grup mensubunun, devlete ve sağlık personeline şükranlarını ifade etmenin bir yolu olarak plazma bağışlamayı kabul ettiği bildirildi.

Güney Kore sağlık yetkilileri diğer tedavi veya aşıların yokluğunda, plazma tedavisinin özellikle kritik hastalarda ölüm oranını düşürmenin bir yolu olabileceğini söylemişti.

İyileşmiş hastalardan alınan ve virüse karşı antikorlar bulunduran plazmaların kullanıldığı bu deneysel tedavi, en az 17 Güney Koreli'ye uygulandı.

Güney Kore, Kovid-19'la bağlantılı 281 ölüm vakası bildirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU