Mesih olduğunu iddia eden Güney Koreli tarikat lideri "koronavirüs cinayetiyle" suçlanabilir

Takipçilerinin ölümsüz olduğuna inandığı Lee Man-hee, yetkililere kasten hatalı bilgi vermekle suçlanıyor

Koruyucu kıyafetler giyen askerler Daegu'daki Shincheonji İsa Kilisesi'nin bir bölümünün önünü spreylerle dezenfekte ediyor (Newsis/AP)

Mesih olduğunu iddia eden bir kilise tarikat lideri Çin anakarası dışındaki en kötü koronavirüs salgınıyla bağlantılı olarak “cinayet” suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir.

Virüsün en az 18 kişiyi öldürdüğü ve 3 bin 700'den fazla kişiyi de enfekte ettiği Güney Kore'deki vakaların çoğunun Shincheonji İsa Kilisesi'ne mensup olduğu düşünülüyor.

Yetkililer, kiliseyi 200 binden fazla ibadetçisinin kesin listesini kasten veremeyerek ve böylece hükümetin virüsün yayılmasını engelleme girişimlerine müdahale ederek salgını şiddetlendirmekle suçladı.

Halkın öfkesi artarken Seul şehir yönetimi, kilisenin kendisi de koronavirüs test sonucu bekleyen lideri Lee Man-hee ve diğer 11 kıdemli üyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Seul Belediye Başkanı Park Won-soon, çokça paylaşılan ve Korean Herald tarafından tercüme edilen bir Facebook gönderisinde kilisenin eylemlerinin “kasıtlı ihmalden kaynaklanan cinayet” olduğunu iddia etti.

BBC'ye göre suç duyurusu, kilise liderlerini cinayet, zarar verme ve Bulaşıcı Hastalık ve Kontrol Yasası'nı ihlalle suçluyor.

Güney Kore yasası olası kast ilkesini izliyor. Yani kişi, eylemlerini birinin ölümüyle sonuçlanabileceğini öngördüğü halde sürdürmüşse cinayetten mahkum edilebiliyor.

Sadece Lee'nin İncil'in gerçek anlamını yorumlayabileceğini öğreten kilise ise tüm suçlamaları şiddetle reddediyor ve “cadı avının” kurbanı olduğu konusunda ısrar ediyor.

Takipçileri Lee'nin ölümsüz olduğuna ve Kıyamet Günü'nde 144 bin kişiyi beraberinde cennete götüreceğine inanırken, bazı eski üyeler artık ona karşı çıkıyor.

Korea Times'ın haberine göre bu hafta bir grup eski takipçisi, bölge savcılarını ziyaret etti ve Lee'nin “sahte belgeler sunarak hükümetin yeni koronavirüse karşı epidemiyolojik çabalarını engellediğini” iddia etti.

Kilise ayrıca salgının merkez üssü olarak kabul edilen Vuhan'daki misyonerlik çalışmalarına dair yalan söylemekle de suçlanıyor.

Güney Kore Adalet Bakanlığı cumartesi yaptığı açıklamada, temmuzdan bu yana kilisenin 42 üyesinin Çin'den ülkeye girdiğini, bazılarının ocakta Vuhan'ı ziyaret ettiğini belirtti. Kilise, geçen haftaya kadar Hubei şehrinde yeni kişileri dine kabul ettiğini defalarca reddetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virüsün ilk olarak ülkenin 4'üncü en büyük şehri Daegu'daki Mişkan Tanıklık Tapınağı şubesinde kilisenin düzenlediği ayinlere katılan ve “Hasta 31” diye nitelenen 61 yaşındaki bir kadına bulaştığı keşfedildi.

2,5 milyonluk şehir hızla tecrit edildi. Şehrin sakinlerinden biri, şehri “zombi kıyametine” benzetti. Ülke çapında vakalar tespit edilse de Daegu en çok etkilenen şehir olmaya devam ediyor.

Cheongdo ilçesindeki bir hastanedeyse ikinci bir salgın tespit edildi. Kısa süre sonra, kilisenin takipçilerinin birçoğunun Lee'nin kardeşi için düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere hastaneyi ziyaret ettikleri ortaya çıktı.

Kısa süre sonra kilise, Güney Kore'deki 74 tapınağının tamamını kapattığını bildirdi ve takipçilerine ayinleri YouTube'dan izlemelerini söyledi.

Yapılan açıklamada "Yurtdışına gitmediği için hastalığının soğuk algınlığı olduğunu düşünen bir üyemizin, kilisemizin birçok mensubunun enfekte olmasına ve bu yüzden yerel topluluğun endişelenmesine yol açtığı için çok üzgünüz" ifadeleri yer aldı.

Güney Kore'deki Busan Presbiteryen Üniversitesi'nde din profesörü Ji-il Tark, daha önce Associated Press'e kilise toplantılarına katılmanın Shincheonji'de “bir seçenek değil, gereklilik” olduğunu söylemişti.

Tark, Shincheonji'nin takipçilerinin ayinler sırasında genellikle birbirine çok yakın oturduğu için viral enfeksiyonlara karşı daha savunmasız kaldığını belirtmişti.

BBC'ye göre yetkililer an itibarıyla kilisenin tüm üyeleriyle görüşüyor ve üyelerin kabaca 9 bini semptomları sergiliyor.

Kilise şimdi virüsü kabul ediyor ama bir liderin daha önce “İnançları sayesinde Vuhan'daki hiçbir Shincheonji üyesi hastalığa yakalanmadı” dediği bir kayıt ortaya çıktı.

Salgına dair halkın öfkesi artarken, bazı üyeler Shincheonji takipçileri oldukları için dışarı çıkmaya korktuklarını söyledi.

26 yaşındaki Ji-yeon Park, The Guardian'a “Suçlu muamelesi görüyoruz. Daha önce kötü bir görüntümüz vardı ve şimdi yoldan geçenler Shincheonji'den olduğumu bilse beni linç ederler diye düşünüyorum" dedi:

Virüsü kilisemiz icat etmedi. Bu sadece suç atmak için bahane. Tarih boyunca her zaman azınlık gruplar, toplumda meydana gelen kötü şeylerden sorumlu tutulmuştur. Bize de aynısı oluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU