Robert Koch Enstitüsü'nden korkutan açıklama: Almanya'da virüsün çoğalma oranı 2,88'e çıktı

Robert Koch Enstitüsü, et paketleme tesislerindeki ve bakımevlerindeki belirli bölgelerdeki salgınların virüsün çoğalma sayısı üzerinde 'güçlü etkisi' olduğunu söylüyor

Robert Koch Enstitüsü, pandemi öncesi olası salgınlara yönelik yaptığı hazırlıklarla pek çok kişinin takdirini kazanmıştı (AFP)

Almanya'da Kovid-19'un çoğalma oranının, belirli bölgelerle sınırlı bir dizi salgını izleyen iki gün içinde 1,06'dan 2,88'e yükselmesi virüsün ikinci dalgasına dair endişelere yol açtı.

Robert Koch Enstitüsü (RKI), R değerinin Cumartesi 1,79'a ve pazar günü 2,88'e sıçradığını, bunun salgının daha uzun süre kontrolde tutulması için gerekenden çok daha yüksek olduğunu söyledi.

R değerinin 2,88 olması, virüsü kapan her 100 kişinin ortalama 288 kişiye daha virüsü bulaştıracağı anlamına geliyor. Virüsü kontrol altında tutmak için değerin 1'den düşük olması gerekiyor.

Enstitü bu yükselişi, kökeni mülteci barınaklarının yanı sıra et paketleme tesisleri ve lojistik merkezler gibi çok sayıda kişinin bulunduğu yerlere dayanan, bir dizi bölgeyle sınırlı salgınlara bağlıyor. Salgınlar, kilise hizmetleri ve aile partileriyle de ilişkilendirildi.

Enstitü, "Almanya'daki vaka sayıları genel olarak düşük olduğundan, bu salgınların virüsün çoğalma sayısının değeri üzerinde nispeten güçlü bir etkisi var" dedi.

Önümüzdeki günlerde, özellikle de vaka sayısının salgın kaynaklarının dışında artıp artmadığı konusunda daha fazla gelişmenin yakından izlenmesi gerekiyor.

Kısa vadeli etkilerden arındırıldığında, RKI Almanya'da virüsün çoğalma oranının 7 günlük hareketli ortalamasının Cuma 1,17'den 2,03'e ulaştığını hesapladı.

Pazar yapılan günlük güncellemede 687 vakanın daha olduğu doğrulandı ve ülke genelinde toplam vaka sayısı 189 bin 822'ye ulaştı. Başka ölüm bildirilmedi ve ölü sayısı şu an 8 bin 822.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, Almanya'nın kuzeybatısındaki et işleme tesisinde bin 300'den fazla işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından geldi.

Kuzey Ren Vestfalya bölgesinin eyalet başbakanı Armin Laschet, Pazar basın toplantısında yaptığı açıklamada, yetkililerin “kapsamlı bir tecrit kararı verememelerine rağmen” mevcut salgının tesisle sınırlı olduğunu ve “daha hedefe yönelik başka önlemlere başvuracaklarını” söyledi.

Deutsche Welle'e göre, tesis kapatıldı. Bölgedeki okul ve kreşlerin de tekrar kapatılması talimatı verildi.

Almanya, koronavirüs krizi yönetiminde Avrupa'nın en başarılı ülkeleri arasında yer alsa da ülkede, çoğunlukla şirketlerin sağladığı kalabalık yerlerde yaşayan göçmenlerin çalıştığı mezbahalarda tekrarlayan salgınlar görülüyor.

Almanya, eyalet başbakanlarının ve ülke çapındaki protestoların baskısıyla Mayıs ortasında tecrit kısıtlamalarını hafifletti. Angela Merkel, tecrit disiplinini daha uzun süre sürdürmekten yana ve halkı kısıtlamalardaki değişikliklere rağmen sosyal mesafeyi korumaya devam etmeye çağırıyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU